Az életével játszik, aki bizonytalan eredetű gyógyszert fogyaszt

Hamisgyógyszer
megjelent:

Interjú Dr. Kondorosi Ferenccel, az "Új rend és szabadság" programért felelős kormánybiztossal a gyógyszerhamisítással szembeni hazai küzdelemről.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni kampányba kezd. Miért fontos ez a küzdelem?

- Magyarországon a legális kereskedelmi lánc zártságának köszönhetően nem található legális árusító helyen hamis gyógyszer, de a különböző internetes hirdetéseken, piacokon hozzáférhetők a hamis gyógyszerek. Ezek minősége erősen megkérdőjelezhető, gyakran nem tartalmazzák a megfelelő hatóanyagot, vagy egészségkárosító mennyiségben tartalmaznak szennyező anyagokat, más hatóanyagokat.

Milyen lépésekből áll a kampány?

-Tájékoztató füzeteket juttatunk el az orvosi rendelőkbe és patikákba, amelyekben felhívjuk a figyelmet a hamis gyógyszerfogyasztás veszélyeire. Önálló honlapot is indítunk, ahol mindent meg lehet tudni a gyógyszerhamisítás jelenségéről.

- Szerencsére a téma egyre jobban érdekli a sajtó képviselőit is, így bízunk abban, hogy sok emberhez eljut az üzenet: az életével játszik, aki bizonytalan eredetű gyógyszer fogyaszt.

Miért vásárolnak az emberek kétes eredetű gyógyszereket? Olcsóságuk lehet csábító?

- A hamisítványok nem minden esetben olcsóbbak az eredetinél. Gyakran népszerűségük oka az anonimitást biztosító körülmény, ahogyan hozzájuk lehet férni. Nincs orvosi vizit, nincs felírás, nyilvántartás, nem kell szégyenkezni, indokolni a használat okát.

- Különösen veszélyesek azok az internetes felületek, melyeken a terjesztők célcsoportokhoz szólnak, pl. testépítők, fogyókúrázók, potenciazavarral küszködők, rákos betegek számára kihagyhatatlan ajánlatokkal ostromolják az olvasót.

- Feltétlenül gyanús a piacról korábban kivont, vagy törzskönyvből törölt termék megjelenése ezeken a portálokon, a hangzatos reklámok, mint az „egy kiló mínusz per tabletta”, vagy a csodás gyógyulásokról szóló „hiteles” történetek.

Felismerjük, ha hamis gyógyszert vásárolunk?

- Nem egyszerű feladat. Néhány évvel ezelőtt a hamis gyógyszerek felismerhetőségét nagymértékben megkönnyítette az egyszerű, már-már primitív csomagolás, mára a nyomdatechnikai fejlődés eredményeképpen a laikus felhasználót könnyű a hologramok, dombornyomások utánzása révén megtéveszteni.

Milyen gyógyszereket hamisítanak elsősorban?

- A legnépszerűbb hamis termékek az életmód gyógyszerek, mint pl. a potenciazavarokban szenvedőknél a Viagra (az egész világon ez a legtöbbet hamisított gyógyszer), a fogyasztószerek, testépítésre használt növekedési hormonok, altatók, nyugtatók.

- A külföldi tapasztalatokra azért érdemes figyelni, mert tendenciát jelenthetnek. Az influenza- ellenes Tamiflu, vagy a cardiovasculáris szerek a magas térítési költségeik miatt jelentettek piacot a világon. Ez utóbbiak különösen veszélyesek, mert tartós alkalmazás esetén az elmaradt hatás a hatóanyag elégtelen mennyisége miatt súlyos következménnyel járhat.

Névjegy - Dr. Kondorosi Ferenc

1977-ben Pécsett a Janus Pannonius Tudományegyetemen szerzett diplomát, az Állam- és Jogtudományi Karon.
1997-ben Ph.D. minősítést szerzett, 2004-ben habilitált doktor lett.
1990-től 1997-ig az Alkotmánybíróság főtanácsosa, majd egy évig az Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára. 1998-tól 2000-ig a Veszprémi Egyetemen docens.
2004. december 2-től az Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára, 2006-tól 2007 októberéig államtitkára. 2007. október 1-től az "Új rend és szabadság" programért felelős kormánybiztos.

Milyen lépéseket tervez a HENT a hamis gyógyszer kereskedelem visszaszorítására?

- Az ORFK, NFH, VPOP, MGSZH munkatársai egyaránt ellenőrzik a különböző internetes felületeken, egyéb hirdetéseken megjelenő hamis gyógyszereket. Ezeknek a szervezeteknek vannak speciálisan az internetes bűnözéssel foglalkozó csoportjai.

- A HENT feladata az, hogy például a készülő adatbázisokkal, továbbá képzésekkel segítse munkájukat, illetve információs kampánnyal felhívja az emberek figyelmét a bizonytalan eredetű gyógyszerek veszélyeire.

Nemzetközi összehasonlításban Magyarország mennyire fertőzött a hamis gyógyszerekkel?

- Az Európai Bizottság a hamisítással és szerzői jogbitorlással kapcsolatos közösségi vámügyi tevékenységekről szóló 2007-es jelentése („Report on Community Customs Activities on Counterfeit and Piracy”) azt tárta fel, hogy az utóbbi két évben (2005–2007) 628 %-kal nőtt a vámhatóságok által lefoglalt gyógyszerek száma.

- Ezek a gyógyszerek nem csak az úgynevezett „életmód-gyógyszerek” közé tartoznak, hanem életveszélyes betegségek kezelésére szolgáló készítmények is vannak köztük. A gyógyszeripar közel 300 millió eurós veszteséget könyvelhetett el a jogsértések következtében az ezredfordulón. Magyarországon a zárt kereskedelmi hálózatnak köszönhetően a legális forgalmazási láncban nem találhatóak hamis gyógyszerek.

- Így egyelőre nem kell olyan súlyos problémával szembenéznünk, mint az EU más tagországaiban, ahol patikában is találtak már hamis gyógyszereket.

- Az európai tendenciát ismerve azonban azt javasoljuk a lakosságnak, hogy gyógyszereit Magyarországon, engedélyezett helyről szerezze be, ha szükségessé válik, más EU tagállamban is kizárólag ilyen helyen vásároljon, vagy ha az Európai Unión kívülre utazik, gyógyszereit előre váltsa ki Magyarországon, és vigye magával. Minden esetben figyeljen arra, hogy a gyógyszerrel kapcsolatos információ hiteles forrásból származzon.

- Fontos, hogy soha ne vásároljunk gyógyszert engedély nélküli gyógyszer- kereskedelmi csatornákon keresztül, azaz pl. utcai árusoknál, piacokon, illetve legyünk körültekintőek az internetről rendelt gyógyszerek esetében, hiszen a néhány legális forrás mellett a világháló tele van kétes eredetű gyógyszereket értékesítő honlapokkal.

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.