Gyógyszergyártók elleni perek özöne indulhat az Egyesült Államokban

Szerző: Független Hírügynökség

Az amerikai legfelsőbb bíróság szerdán úgy döntött, hogy pert lehet indítani állami szinten egy gyógyszergyártó ellen termékük mellékhatásai miatt, még akkor is, ha a gyógyszerengedélyező hatóság (FDA) jóváhagyta a szer figyelmeztető címkéjét.

A legmagasabb szintű amerikai bíróság tagjai 6-3 arányban hagyták jóvá a Diana Levine-nek alsóbb fokon ítélt 6,7 millió dolláros kártérítést. A nő azért indított pert a Wyeth gyóygszergyártó ellen, mert egy migrén és hányinger ellen beadott injekció miatt amputálni kellett az alkarját.

Az eredetileg Vermont szövetségi államban beperelt Wyeth gyógyszergyártó azzal védekezett a bíróság előtt, hogy az FDA jóváhagyása felmenti bármilyen, állami szinten indított kártérítési per alól. A legfelsőbb bíróság viszont egyértelmű döntéssel elutasította a gyógyszergyártó védekezését, és ezzel, ügyvédek szerint, kártérítése perek özönét indíthatja el gyógyszergyártók ellen.

Egy rosszul beadott injekció miatt

A gyógyszergyártót beperlő zenész, Diana Levine 2000-ben kapott intravénás injekciót a cég Phenergan nevű, migrén és hányinger elleni szeréből úgynevezett gyors intravénás lökéssel, egy módszerrel, amelyet az FDA jóváhagyott. A szer azonban a rosszul beadott injekció miatt a véna helyett az artériába jutott, emiatt gangréna keletkezett a páciens kézfejében és alkarjában, végül könyékből amputálni kellett a jobb karját.

Levine azért perelt, mert a gyógyszer címkéjén nem jelezték egyértelműen az intravénás beadáskor fellépő kockázatokat. A gyógyszergyártó egyébként inkább az izomba adott injekciót javasolta.

Vermont állam igazságszolgáltatása Levine-nek adott igazat, 6,7 millió dolláros kártérítésre kötelezve a gyógyszergyártó céget, amely a legfelsőbb bíróság elé vitte az ügyet.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bűncselekmény-e a hálapénz...

Mennyire ismeri a magyar lakosság a büntetőjogot? Jobban ismeri-e annak évtizedek óta változatlan normáit, mint a szabályozási újdonságokat? Hogyan...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.