• Gyógyszergyártók elleni perek özöne indulhat az Egyesült Államokban

    Szerző: Független Hírügynökség

    Az amerikai legfelsőbb bíróság szerdán úgy döntött, hogy pert lehet indítani állami szinten egy gyógyszergyártó ellen termékük mellékhatásai miatt, még akkor is, ha a gyógyszerengedélyező hatóság (FDA) jóváhagyta a szer figyelmeztető címkéjét.

    A legmagasabb szintű amerikai bíróság tagjai 6-3 arányban hagyták jóvá a Diana Levine-nek alsóbb fokon ítélt 6,7 millió dolláros kártérítést. A nő azért indított pert a Wyeth gyóygszergyártó ellen, mert egy migrén és hányinger ellen beadott injekció miatt amputálni kellett az alkarját.

    Hirdetés

    Az eredetileg Vermont szövetségi államban beperelt Wyeth gyógyszergyártó azzal védekezett a bíróság előtt, hogy az FDA jóváhagyása felmenti bármilyen, állami szinten indított kártérítési per alól. A legfelsőbb bíróság viszont egyértelmű döntéssel elutasította a gyógyszergyártó védekezését, és ezzel, ügyvédek szerint, kártérítése perek özönét indíthatja el gyógyszergyártók ellen.

    Egy rosszul beadott injekció miatt

    A gyógyszergyártót beperlő zenész, Diana Levine 2000-ben kapott intravénás injekciót a cég Phenergan nevű, migrén és hányinger elleni szeréből úgynevezett gyors intravénás lökéssel, egy módszerrel, amelyet az FDA jóváhagyott. A szer azonban a rosszul beadott injekció miatt a véna helyett az artériába jutott, emiatt gangréna keletkezett a páciens kézfejében és alkarjában, végül könyékből amputálni kellett a jobb karját.

    Levine azért perelt, mert a gyógyszer címkéjén nem jelezték egyértelműen az intravénás beadáskor fellépő kockázatokat. A gyógyszergyártó egyébként inkább az izomba adott injekciót javasolta.

    Vermont állam igazságszolgáltatása Levine-nek adott igazat, 6,7 millió dolláros kártérítésre kötelezve a gyógyszergyártó céget, amely a legfelsőbb bíróság elé vitte az ügyet.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.03.05 09:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Nem várt mellékhatások? Gyógyszereink biztonságossága

    Az engedélyezés pillanatában nem feltétlenül ismert a gyógyszerek összes lehetséges mellékhatása. Főként a ritkán előforduló vagy a hosszú távú használat során jelentkező, esetleg speciális betegcsoportokat (pl. idősek, gyermekek, más betegségben szenvedők stb.) érintő mellékhatások rejtve maradhatnak a fejlesztés és a klinikai vizsgálatok során.

    Ötszáz csontvelő-transzplantációt végeztek el eddig Debrecenben

    Az ötszázadik sikeres csontvelő-transzplantáció alkalmából tudományos ülésen tekintették át az elmúlt 12 év tapasztalatait hétfőn a Debreceni Egyetemen (DE).

    Alzheimer-kór - Nyílt információk

    Szokatlan lépésre szánta el magát tucatnyi versengő gyógyszercég: megosztják egymás közt több ezer Alzheimer-kórban szenvedő páciens adatait abban a reményben, hogy a többletinformáció felgyorsíthatja az új kezelési módok kifejlesztését.

    Új készítmény a szívritmuszavar kezelésére az amerikai patikákban

    Jóváhagyta a gyógyszerek forgalombahozatalát engedélyező amerikai hatóság (FDA) a leggyakoribb ritmuszavar, a pitvarfibrilláció kezelésére szolgáló új készítmény alkalmazását. A dronedaron egy korábbi szívgyógyszer tökéletesített változata.

    Intézkedések a gyógyszer- és biotechnológiai ipar érdekében

    A gyógyszeripari kutatás-fejlesztés és az orvosi biotechnológia támogatását segítő kormányzati akcióterv középpontjában a rendelkezésre álló források hatékonyabb kihasználása áll a szektor versenyképességének növeléséért.

    EB-jelentés a gyógyszercégekről

    Az Európai Bizottság előzetes jelentést adott ki pénteken a gyógyszeripari ágazatban folyó versenyre irányuló vizsgálatáról, amely megállapítja, hogy az ágazatban a verseny nem érvényesül a szükséges mértékben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.