A gyógyíthatatlan betegekről is gondoskodni kell

Szerző: Független Hírügynökség

A haldoklókra is vonatkoznak a betegek ellátására vonatkozó szabályok, az orvos dönthet, hogy mikor, milyen ellátást rendel a betegnek, de magára nem hagyhatja - írja a Népszabadság.

Nemrég Kiskunhalason egy elhunyt elhelyezésével volt probléma, de korábban a fővárosban előfordult, hogy egy haldokló gyermekének ellátást kérő anyát utasított vissza egy kórház, mert az orvosok nem tudtak mit tenni.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet szerint az egészségügyi ellátáshoz való jog nem csak az életveszély elhárítására, gyógyításra vonatkozik, hanem a fájdalomcsillapításra és a szenvedés csökkentésére is.

A haldoklók számára lehetőség van hospice ellátásra, amikor a beteg az otthonában kap szakszerű segítséget. A kórháznak gondoskodnia kell a rászoruló beteg ellátásáról, ha ez otthon nem oldható meg, akkor másképpen.

A felügyelet szerint korábban már volt hasonló panasz, akkor az érintett kórházat elmarasztalták.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Jogszerű felmondási ok a...

Mit lehet tenni, ha egy munkavállaló nyíltan osztja meg nézeteit, miszerint a SARS-CoV-2 vírus nem létezik vagy annak súlyát kérdőjelezi meg, adott...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.