• Új foglalkoztatási forma a betegjogi képviselőknek

    Szerző: WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró

    A tavalyi évben több mint 15.000 alkalomal keresték fel a betegek panaszaikkal az Országos Betegjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központot (OBDK), illetve jogelődjét. Azokban a szakmákban volt a legtöbb bejelentés, ahol jelentős az egészségügyben dolgozók túlterhelése.

    Nem megfelelő bánásmód, az egészségügyi dolgozók arrogáns hangneme és az indokolatlan várakoztatás - leggyakrabban ezekkel a betegpanaszokkal kellett foglalkoznia tavaly az Országos Betegjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ munkatársainak. Panasz is érkezett szép számmal: a betegjog, gyermekjog és ellátottjogi területekről több mint 15 ezer panaszossal találkoztak a jogi képviselők.
     
    Hirdetés
     
    - A betegjogi képviselőket a 2012. évben 8832 esetben keresték meg a klinesek meghatalmazás nélküli panasz kivizsgálás kérésével, és további 1138 esetben adtak írásban meghatalmazást panaszuk kivizsgálására. A betegek legtöbb bejelentése az egészségügyi ellátáshoz való jog sérelme, ezen belül is a nem megfelelő ellátás miatt érkezett. De számos panasz érkezett az emberi méltósághoz való jog sérelmével kapcsolatban is és ugyanilyen gyakorisággal sérelmezték a betegek azt is, hogy indokolatlanul várakoztatják őket és az egészségügyi dolgozók a nem megfelelő hangnemet használták velük szemben - tájékoztatott a betegjogi nap alkamából dr. Novák Krisztina, az OBDK főigazgatója.
     

    Betegjogi képviselők - Mikor fordulhat hozzájuk?


    A betegjogi képviselő a betegek - az egészségügyi törvényben meghatározott - jogainak védelmét látja el, valamint feladata az is, hogy segítse őket jogaik megismerésében és érvényesítésében. Betegjogi képviselők - Mikor fordulhat hozzájuk>>
    A betegjogi kérdésekben mind a fekvőbeteg szakellátás, mind a járóbeteg-szakellátás esetében azokban a szakmákban volt a legtöbb bejelentés, ahol jelentős a túlterhelés (belgyógyászat, sebészet, nőgyógyászat), vagy ahol a hozzáférés időben, térben nehézkesebb (reumatológia, onkológia).
     
    - Az ellátottjogi képviselőket még ennél is több, összesen 12.327 esetben keresték meg a betegek panaszaikkal, melyek leggyakrabban az emberi méltóság sérelmével voltak kapcsolatosak, valamint a tájékoztatás hiányára voltak visszavezethetőek - folytatta az adatok ismertetését Novák Krisztina, hozzátéve: a gyermekjogi kollégák tavaly 4049 esettel találkoztak, jellemzően a testvérpárok elhelyezésével, illetve a speciális szükségletű gyerekek nem megfelelő ellátásával kapcsolatban.

    Változott a munkaviszony

    Az OBDK megalakulásakor nem csak összesítést készített a bejelentett esetekről, hanem át is alakította a betegjogi rendszert. - Az egész ország területén egységes betegjogi szempontok alapján működik a hálózat, egységesítettük a nyomtatványokat és az elektronikus felületeket is, valamint meghatároztuk azt is, hogy hol és milyen időközönként kell fogadóórát tartani - mondta a főigazgató, hozzátéve: a korábbi hétféle foglalkoztatási forma helyett májustól már csak kétféleképpen alkalmaznak majd betegjogi képviselőket.
     
    - Betegjogi pozíciót ezentúl csak a munka törvénykönyve szerint, vagy kormánytisztviselői formában lehet ellátni. A korábbi alvállalkozói, többszörösen foglalkoztatott és egyéb formák megszűnnek. Így például, ha valaki ügyvédként kíván ellátni betegjogi képviseletet, annak fel kell függesztenie ügyvédi tevékenységét. A betegjogi képviselők ugyanis olyan szenzitív adatokhoz férnek hozzá, melyek alapot szolgáltathatnak egy esetleges kártérítési perhez, így az ügyvédi hivatással ez a fajta információszerzés összeférhetetlen. Mint ahogy az is, hogy valamely egészségügyi szolgáltató alkalmazottja lásson el betegjogi képviseletet - magyarázta Novák Krisztina.
     
    A jogvédőkről ezen túl hatósági nyilvántartás is készül, s az OBDK munkatársai fényképes igazolványt is kapnak, ami nélkül senki nem láthat el érdekképviseleti feladatokat. A szervezet honlapján már most is elérhető a regisztrációs űrlap.
     
    (WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró)
    Módosítva: 2013.04.17 05:21, Megjelenés: 2013.04.17 05:21
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    MTI

    A védekezés alapvető eleme a maszk szigorú és szabályos használata.

    A dohányzás káros hatásai

    A dohányzás káros hatásai

    Dr. Diószegi Judit

    Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és betegségnek teszi ki magát.

    A betegek legfontosabb jogai

    Magyarországon minden betegnek joga van az egészségügyi állapota által indokolt, megfelelő, folyamatosan hozzáférhető és megkülönböztetés nélküli egészségügyi ellátáshoz. Azt, hogy ezen alapjogot hogyan részletezik a törvények és hogyan érvényesülnek a gyakorlatban, Dr. Kiss Gergely háziorvos segítségével foglaltuk össze.

    Bűncselekmény-e a hálapénz elfogadása?

    Mennyire ismeri a magyar lakosság a büntetőjogot? Jobban ismeri-e annak évtizedek óta változatlan normáit, mint a szabályozási újdonságokat? Hogyan befolyásolja az iskolai végzettség vagy a médiafogyasztás a jogtudatot?

    A betegek gyakran nem tudják, mihez van joguk

    Hazánkban a betegjogi képviselők törvényben és jogszabályban meghatározott keretek között védik a betegek jogait, segítik őket azok megismerésében és érvényesítésében. A betegjogi képviselőkhöz bárki fordulhat panaszával, de különös tekintettel kell lenni azokra, akik kiszolgáltatott helyzetben vannak.

    Betegjogi képviselők

    A betegjogi képviselők elérhetőségének és ellátási területének listája.

    Betegjogok - A kórház nem börtön!

    A kórház nem börtön, a betegek közül egyre többen vannak tisztában jogaikkal – és élnek is ezekkel. A legfontosabb kérdéseket Kristóf Péter betegjogi képviselő segített tisztázni, aki a debreceni Kenézy Gyula Kórházban, illetve a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségügyi Centrumában látja el a betegek jogi képviseletét.

    Az egészségügyi dolgozók jogai

    Kevéssé ismert a köztudatban, hogy az egészségügyi dolgozókat is védi a jog. Az egészségügyi törvény az ő lehetőségeikről is rendelkezik, akárcsak a betegekéről.

    Betegjogi képviselők - Mikor fordulhat hozzájuk?

    A betegjogi képviselő a betegek - az egészségügyi törvényben meghatározott - jogainak védelmét látja el, valamint feladata az is, hogy segítse őket jogaik megismerésében és érvényesítésében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.