Inzulinterápia - Betegségek megértése: terápia cikkek

Inzulinterápia - Betegségek megértése: terápia cikkek

Az inzulinok típusai - Humán és analóg inzulinok

WEBBeteg - Dr. Fövényi József
2022-04-28 07:33

A vér cukorszintjét a szervezet bonyolult, összehangolt szabályozó mechanizmus révén tartja egyensúlyban, melyen belül legfontosabb szerep a hasnyálmirigy úgynevezett Langerhans-szigetei béta-sejtjeiben termelődő hormonnak, az inzulinnak jut. A diabétesz kezelésében használatos inzulinoknak több csoportja létezik.

Inzulinkezelési sémák

WEBBeteg - Dr. Laczkó Andrea, diabetológus szakorvos
2022-04-26 11:03

Általában napi kétszeri előkevert (premix) inzulin adagolását jelenti. Idősebb, stabil életvitelű cukorbetegeknél, ahol a betegek életmódja, étrendje rögzített, a konvencionális kezelés könnyen kivitelezhető és az esetek többségében az elért eredmény is megfelelő.

Az inzulinkezelésről általában: az inzulinok felszívódása

WEBBeteg - Dr. Brasnyó Pál, belgyógyász, nefrológus, diabetológus
2021-12-22 17:03

Cikkünkben a gyors hatású, ultragyors hatású, elhúzódó hatású, hosszú hatástartamú és premix inzulinkészítményekről olvashat. Megtudhatja, mitől függ az inzulin felszívódásának sebessége, és hogy kell-e számolni mellékhatásokkal.

Az inzulinkezelés lehetséges módjai

WEBBeteg - Dr. Brasnyó Pál
2018-02-11 18:56

Az inzulinkezelés elkezdésének több módja lehetséges a 2-es típusú cukorbetegek esetében. El lehet kezdeni a meglévő tablettás kezelés mellett, az úgynevezett bázisinzulin kezeléssel.

A dietetikus javaslatai 1-es típusú cukorbetegeknek

Diabetes - Kicsák Marian, dietetikus
2018-01-05 20:09

Az 1-es típusú cukorbetegnek étrendje összeállításakor nagyfokú tudatosságra van szüksége. A diéta azt jelenti, hogy megválasztja a fogyasztani kívánt ételek, italok mennyiségét és minőségét, ahelyett, hogy egyszerűen csak csökkentené azokat.

Inzulinpumpa-kezelés - A helyes patron- és elemcsere

Diabetes - Dr. Erhardt Éva
2018-01-04 20:09

A gyermek- és fiatalkori 1-es típusú cukorbetegség kezelésének célja a tartósan jó szénhidrát-anyagcsere-helyzet megteremtése, azaz a normális vércukorszint minél jobb megközelítése, az akut szövődmények (alacsony- és magas vércukorszint, majd ketoacidózis) elkerülése, az életminőség javítása és a késői szövődmények megelőzése.