Vizelettartási gond, hólyagsüllyedés, húgyúti fertőzés

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A menopauza idején számos urológiai probléma merülhet fel, mely megkeseríti a nők mindennapi életét. Ide tartoznak a vizelettartási gondok, a húgyhólyagsüllyedés (mikor a húgyhólyag a hüvelybe süllyed), és a különböző húgyúti fertőzések is.

A menopauza idején csökken a szervezet ösztrogén szintje, mely hormon egyes kutatások szerint fontos szerepet játszik az urológiai funkciók megfelelő működésében is.

Jó hír a változó korban lévő nők számára, hogy ezekre a problémákra létezik gyógymód, mely nagyban hozzájárul az életminőség javulásához.

1. Húgyúti fertőzések

A húgyúti fertőzéseket két fő csoportba osztják. Az alsó húgyúti fertőzés, az úgynevezett cystitis, a húgyhólyag és húgycső irritációt, míg a felső húgyúti fertőzés a vese és felső húgyutak fertőzését foglalja magába. A húgyúti fertőzéseket általában baktériumok okozzák, nem megfelelő higénia vagy szexuális aktus révén. Egyes kutatások bizonyították, hogy a gyakori húgyúti fertőzésekben örökletes tényezők és a csökkent ösztrogénszint is szerepet játszik.

2. Vizelettartási gondok

A vizeleti inkontinencia gyakran fordul elő ebben az életkorban mind a férfiaknál, mind a nőknél. Átlagosan a 65 év felettiek mintegy 10 százaléka szenved valamiféle vizelettartási problémától, ám a nők esetében ez az arány 15-35 százalék is lehet.

A vizelettartási gondoknak az ösztrogénszint csökkenése mellett számos egyéb oka is lehet, mint például a szülés során bekövetkezett idegi sérülések, kismedencei műtét, vagy a medencefenék meggyengült izmai.

3. Hólyagsüllyedés

A húgyhólyag-süllyedés csak a nőket érinti, testük felépítéséből következően. A hüvely elülső fala segít megtartani a hólyagot, ám amennyiben ez a fal a szülések, vagy a menopauza során bekövetkező változások, esetleg ismétlődő fizikai terhelés (állandó székrekedés, nehéz tárgyak emelése) hatására meggyengül, a hólyag lesüllyed a hüvelybe. Részletesen a húgyhólyag-süllyedésről

Tünetek

Húgyúti fertőzés – Az alsó húgyúti fertőzés tünetei a fájdalmas, gyakori vizelési inger, alsó hasi fájdalom és láz. A vizelet zavaros és rossz szagú. A felső húgyúti fertőzés tünetei a magas láz, hidegrázás, hányinger, hányás, deréktáji fájdalom.

Vizelettartási gond – Általában a nők először a stressz inkontinenciával találkoznak, mikor nevetés, erős köhögés vagy testmozgás során vizeletszivárgást tapasztalnak. A sürgősségi inkontinenciát, amint azt neve is jelzi, a hirtelen, sürgető vizelési inger jellemzi, mely oly hirtelen és olyan erővel tör rájuk, hogy gyakran nem érnek időben a WC-ig.

Hólyagsüllyedés – A hólyagsüllyedés okozta problémák és tünetek az enyhétől a súlyosig váltakozhatnak, a süllyedés mértékétől függően. Leggyakoribb tünetei a kismedencei és deréktáji fájdalom, vizelési nehézség, stressz inkontinencia, fájdalmas közösülés. Súlyos esetben fájdalmas, szöveti vérzés tapasztalható a hüvelyben.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Húgyúti fertőzés során a tünetek észlelését követő 24 órán belül.

Az inkontinenciával kapcsolatos legszerencsétlenebb vonatkozás az, hogy túl sokan szenvednek némán, orvosi segítség kérése nélkül. Pedig a vizelettartási gondok minimalizálhatóak és gyakran megszüntethetőek Kegel gyakorlatok végzésével, a hólyagot irritáló koffeintartalmú italok kerülésével és különböző műtéti beavatkozásokkal. A korai segítségkérés jelentősen javítja az életminőséget is!

Amennyiben a hólyagsüllyedés tüneteit tapasztalja, fontos, hogy mihamarabb forduljon orvoshoz! Ezzel megelőzheti a későbbi állapotromlást.

Kezelés

Húgyúti fertőzés – Az egyszerű és komplikált húgyúti fertőzéseket is általában antibiotikumokkal kezelik. A kezelés időtartama és az alkalmazott antibiotikum függ attól, hogy alsó vagy felső húgyúti fertőzésről van-e szó, illetve a betegség súlyosságától. Amennyiben a fertőzés kiszáradást okozó hányással, vesekővel jár, a beteg kórházi kezelésben és intravénás gyógyszeres ellátásban részesül. Ösztrogén pótlással szintén csökkenthető a visszatérő húgyúti fertőzések gyakorisága.

Vizelési napló
A napló segítségével orvosát olyan információkhoz juttatja, mely közelebb visz a tünetek okához, és így a megfelelő kezelés kiválasztásához.

A vizelési napló letöltése

Vizelettartási gondok – Az inkontinenciában szenvedők számára a terápiás módszerek széles skálája áll rendelkezésre, a betegség típusától és súlyosságától függően. A késztetéses inkontinencia esetében a kiváltó ok megszüntetése a cél, mely magába foglalja a folyadékbevitel, illetve a hólyagot irritáló ételek és italok fogyasztásának csökkentését, a viselkedés terápiát, a hólyagtréninget, időzített vizelést és medencefenék erősítő gyakorlatokat.

A stressz inkontinencia nem mindig gyógyítható teljesen, de átlagosan 88%-os javulás tapasztalható. Ebben az esetben fontos a testsúlycsökkentés és a Kegel gyakorlatok rendszeres végzése. Súlyosabb esetben az orvos húgycsődugó alkalmazását javasolhatja, mely tamponszerű készítmény a húgycsőbe helyezve blokkolja a vizelet áramlását. A húgyhólyagot támogató hüvelygyűrű alkalmazása szintén javasolt. Mindemellett ösztrogénpótlással is segíthető a hólyag normális működése.

Hólyagsüllyedés – A hólyagsüllyedés kezelési módja annak súlyosságától függ. Enyhe esetben nincs szükség különösebb kezelésre, azon kívül, hogy kerülni kell a nehéz tárgyak emelését. Súlyosabb esetekben ösztrogénpótlással próbálják meg a hüvelyi izmokat megerősíteni, illetve a hólyagot támasztó pesszárium alkalmazása, és a kismedencei izmok megerősítését célzó elektromos stimuláció is lehet a kezelés.

Műtéti eljárások

Húgyúti fertőzés során nem szükséges műtéti eljárás, kivéve, ha anatómiai rendellenességet fedeznek fel.

Vizelettartási gondok esetén műtéttel javíthatók az anatómiai elváltozások, illetve implantátum elhelyezésével javítható a húgyhólyag izmainak működése. Nem mindenki számára szükséges a műtét, és a lehetséges komplikációk miatt, tanácsos azt urológiai sebésszel elvégeztetni.

Hólyagsüllyedés esetén a műtét akkor javasolt, mikor már a pesszárium alkalmazása nem elegendő. A betegség súlyosságától függően a műtétet helyi, regionális vagy általános érzéstelenítéssel végzik.

Mit tehet otthon?

Húgyúti fertőzés – A fertőzés kellemetlen kísérő tüneteit az alábbi módszerekkel csillapíthatja:

  • fájdalomcsillapító gyógyszerek alkalmazása,
  • forró vizes palack a hasi fájdalom enyhítésére,
  • rengeteg folyadék (lehetőleg víz) fogyasztása,
  • a hólyagot irritáló alkohol, kávé, fűszeres ételek fogyasztásának kerülése.
Milyen okai lehetnek az inkontinenciának?
Átmeneti vizelet inkontinenciát akár az étkezési szokások vagy bizonyos gyógyszerek is előidézhetnek, a tartós vizelettartási nehézség hátterében azonban legtöbbször szervi eltérések állnak.

Milyen okai lehetnek az inkontinenciának?

Vizelettartási gondok – A vizelettartási gondokon segít, ha megpróbálja a következőket:

  • Kerülje a hólyagot irritáló ételeket és italokat (alkohol, koffein, fűszeres ételek, csokoládé, citrusfélék, savas gyümölcsök).
  • Fogyasszon elegendő mennyiségű folyadékot, de ne igyon túl sokat! Napi 6-8 pohár folyadék elegendő, amennyiben nem veszít testedzés vagy láz miatt folyadékot.
  • Rendszeresen ürítse a hólyagját, és ne odázza azt el, ha érzi az ingert!
  • Tartsa fent az Ön számára ajánlott testsúlyt!
  • Amennyiben szükséges, használjon betétet, és cserélje azt rendszeresen!
  • Végezzen Kegel-gyakorlatot rendszeresen, hogy megerősítse a medencefenék izmait! Szorítsa össze ezeket az izmokat 10 másodpercre, majd lazítsa el őket. Ismételje a gyakorlatot 10-20 alkalommal egymás után, naponta háromszor!
  • Vezessen vizelési naplót annak érdekében, hogy jobban megértse az állapotát. Jegyezze fel, mikor és milyen erős, valamint milyen sürgős késztetése volt, a vizelés idejét, mennyiségét, a vizeletcsepegés mennyiségét, valamint az Ön által elfogyasztott folyadék típusát, mennyiségét és idejét.

Hólyagsüllyedés – Enyhe és középsúlyos hólyagsüllyedés esetén kerülni kell a nehéz tárgyak emelését, valamint rendszeresen végezzen Kegel-gyakorlatot. Emellett fogyasszon rostban gazdag ételeket, hogy ezzel is csökkentse a székrekedést!

Megelőzés

Húgyúti fertőzés :

  • A WC-n elölről hátrafelé törölje meg magát, hogy megakadályozza a baktériumok terjedését a végbélről a húgycsőbe!
  • Ürítse a hólyagját rendszeresen és teljesen, különösen közösülés után!
  • Igyon sok folyadékot, beleértve az áfonyalevet is! Tanulmányok kimutatták, hogy az áfonyalé segít a húgyúti fertőzések kialakulásának megakadályozásában.
  • Szokjon le a dohányzásról, mivel az irritálja a hólyagot és hozzájárul a hólyagrák kialakulásához.

Vizelettartási gondok:

  • Igyon megfelelő mennyiségű folyadékot, de ne túl sokat! Kerülje az alkoholt és koffeint!
  • Kerülje a fűszeres ételeket, a citrusféléket, és a hólyagot irritáló élelmiszereket, italokat!
  • Rendszeresen ürítse a hólyagját!
  • Rendszeresen végezzen Kegel-gyakorlatokat!
  • Szokjon le a dohányzásról, mely irritálja a hólyagot és hólyagrákot is okozhat.
  • Tartsa fent az Ön számára ideális testsúlyt, és mozogjon rendszeresen!

Hólyagsüllyedés:

  • Egyen magas rosttartalmú ételeket, és igyon sokat, hogy elkerülje a székrekedést!
  • Forduljon orvoshoz, ha hosszú távú székrekedést tapasztal!
  • Kerülje a nehéz tárgyak emelését!
  • Tartsa fent az Ön számára egészséges testsúlyt, mivel a túlsúly a hólyagsüllyedés egyik kockázata!
  • Szokjon le a dohányzásról, mivel irritálja a hólyagot és hozzájárul a hólyagrák kialakulásához!

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
emedicinehealth
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.