Inkontinencia - Mennyibe kerül?

Szerző: WEBBeteg

Minden betegség több-kevesebb kiadással jár. Különösen igaz ez a krónikus problémák esetén, amelyekkel hosszú évekig kell együtt élnünk. Vajon mindig a lehető leghatékonyabb megoldást választjuk például inkontinencia esetén? Nézzük a száraz számokat!

Az akaratlan vizeletvesztés elterjedt tüneti kezelése a különböző inkontinencia betétek, pelenkák alkalmazása. Kapható kisebb vagy nagyobb nedvszívó képességű, férfi vagy női változat, olcsóbb és drágább. Annak ellenére, hogy a társadalombiztosítás támogatja ezeket az eszközöket, jelentős árkülönbségekkel találkozhatunk a különböző márkáknál.

Vajon itt is beigazolódik, hogy az esetleg csak néhány forinttal többe kerülő termék értéke mégis sokkal magasabb az olcsónál? Egyáltalán, hogyan mérhetjük fel, mennyibe is kerül pontosan a betegségünk, és melyik termékkel járunk a legjobban? Cikkünkben ezt járjuk körül.

Inkontinencia - Diszkrét megoldások
A vizelettartási zavart, ha lehet, még kellemetlenebbé teszi a társadalmi megítélése, a vele járó szégyen. Míg pl. egy érszűkület akár társasági téma lehet, az érintettek mindent megtesznek ennek eltitkolására. A különböző betétek ebben segíthetnek. Diszkrét megoldások>>

Ne csak a termék árát nézzük!

Amikor inkontinencia ellátásról és annak költségeiről beszélünk, akkor nem csupán a betét, nadrágpelenka árát kell figyelembe venni, sokkal inkább az úgynevezett járulékos költségeket, mely egy rosszul megválasztott termék, illetve a nem helyes termékfelhelyezés esetén jelentősen nagyobbak lehetnek a termék darabáránál.

De milyen szempontokra is figyeljünk kiemelten? Nézzük a legfontosabbakat sorrendben!

Válasszon jó terméket!

Először is - talán triviálisnak tűnik - de a megfelelő termék kiválasztása képezi az alapot. Ezen nagyon sok múlik, ezért érdemes szakorvos tanácsát kérni, illetve interneten, netán más szakirodalmi forrásokból tájékozódni a témában.

Ne cseréljen rutinból!

Ha már sikerült a legalkalmasabb terméket kiválasztani, főszerepet kap a helyes alkalmazás. Sokan megszokásból, esetleg az órára pillantva cserélik ki a betétet, pelenkát, amely pazarlást jelent. Ma már szinte mindegyik nadrágpelenka rendelkezik úgynevezett indikátorcsíkkal, ami jelzi, hogy ha megtelt a termék.

Milyen okai lehetnek az inkontinenciának?
Átmeneti vizelet inkontinenciát akár az étkezési szokások vagy bizonyos gyógyszerek is előidézhetnek, a tartós vizelettartási nehézség hátterében azonban legtöbbször szervi eltérések állnak. Milyen okai lehetnek az inkontinenciának?

Ekkor, és csakis ekkor kell cserélni. A jó minőségű termékek az egymás után többszöri vizeletvesztést is kezelni tudják, vagyis, nem szükséges egyszeri ürítés után cserélni a terméket (hacsak meg nem telt), ha a termék nedvszívó-kapacitása jóval nagyobb az első beérkezett vizeletmennyiségnél, a nedvszívó magban található úgynevezett szuperabszorbens anyagnak köszönhetően megköti az első adagot, és szárazon tartja a felső réteget, egészen a második adag vizelet beérkezéséig, és így tovább, amíg a nedvszívó-kapacitása engedi.

Ilyen elven az indikátorcsík elszíneződéséig egy jó minőségű termék biztonsággal használható többszöri vizeletvesztés befogadása esetén is. Egy kis odafigyeléssel a korábban feleslegesen felhasznált termékmennyiséget csökkenthetjük, ezáltal az inkontinencia ellátás költsége is csökken. Természetesen ennek a pontnak az alkalmazása, csak kiváló folyadékmegtartó képességű termékeknél alkalmazható.

Fontos a nedvszívó képesség!

Ha alacsony, vagy nem megfelelő nedvszívó-kapacitású betétet vagy pelenkát választunk, könnyen fellép az átázás jelensége. Ez akkor is jelentkezhet, ha az eszközt helytelenül használjuk, illetve túl sokáig hagyjuk fent. Nyilván ilyenkor csökken a komfortérzetünk, de a pénztárcánk is laposodik, hiszen az átázott ruhákat, esetleg ágyneműt, matracot ki kell mosni vagy tisztíttatni, és ez bizony pénzbe kerül.

Vizelési napló
A napló segítségével orvosát olyan információkhoz juttatja, mely közelebb visz a tünetek okához, és így a megfelelő kezelés kiválasztásához. A vizelési napló letöltése >>

Ezzel a költséggel ritkán szoktunk számolni, hiszen a legtöbbször nem figyelünk eléggé arra, hogy ezen is lehet megtakarítást elérni.

Sőt, amennyiben az inkontinens beteg egyben ápolásra is szorul, gondoljunk csak arra, hogy az ápoló mennyivel hasznosabb munkát is végezhet a beteg körül, mintsem az átázott pizsama, lepedő vagy matrac cserélgetése. A folyamatos fizikai munka, a matrac megterhelő emelgetése hosszabb távon akár az egészsége károsodását is jelentheti - holott csak a betege inkontinencia-termékét választották meg rosszul!

A bőrünkre megy!

A rossz minőségű, vagy nem jól kiválasztott termék okozta átázás, folyamatos bőrközeli nedvesség további költséges, kellemetlen és fájdalmas mellékhatása lehet a bőrproblémák kialakulása. Ezért fontos odafigyelni arra, hogy bőrbarát terméket válasszunk.

A nedves bőr sérülékeny, nyílt terep a bőrbetegségek kialakulásáért felelős baktériumoknak, illetve az ilyen állapotban súrlódás, nyomás hatására kialakuló felfekvéses sebek, azaz a decubitus kialakulásának. Talán mondanunk sem kell, hogy az ilyen bőrproblémát nemcsak az életminőséget csökkentik, hanem jelentős többletköltséget is okoznak. A felfekvéses sebek kezelése, az esetleges rehabilitáció akár milliós nagyságrendű összegeket is felemészthet - pedig csak jobban kellett volna terméket választani.Ma már elérhetők a teljesen légáteresztő inkontinencia betétek, nadrágpelenkák, melyek nem gátolják a bőr légzését. Vannak más megoldások is, mint például az olyan formatervezésű termékek, melyek csupán a legszükségesebb helyen fedik a testet (egyes, övvel rögzíthető változatok), így a lehető legkisebb a kockázata a bőr nedvesedésének.

Az inkontinencia kezelése természetesen költségeket jelent. Ám kis előrelátással ezt a minimumra lehet csökkenteni, úgy, hogy közben az életminőség sem csökken, sőt inkább javul. Mindehhez csak annyi kell, hogy ne hagyjuk magunkat a termék darabárával megtéveszteni, hiszen az inkontinencia költségeinek ez csak egy részét jelentheti - főleg akkor, ha rosszul választunk.

Az inkontinencia

  • Az inkontinencia vizelet- és széklet-visszatartási képtelenséget jelent
  • A koffein stimulálja a hólyagot, és vizelethajtóként működik
  • Egyes gyógyszerek súlyosbíthatják az inkontinencia tüneteit

(WEBBEteg)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Myeloma multiplex Myeloma multiplex

Az új gyógyszerekkel sokat javult a túlélés és az életminőség.

Modern menopauza Modern menopauza

Segít az életmód-változtatás és a modern orvostudomány.

Hogyan kezelhető a férfi vizelet...

A vizelet inkontinencia nem kizárólag a nők problémája, gyakran előfordul a férfiaknál is. Az inkontinenciával járó kellemetlenségek ellen ma már...

Új irányelvek az inkontinencia...

Az inkontinencia egy százezreket érintő betegség Magyarországon, mégis tabuként kezeljük, sokszor még az érintettek sem beszélnek róla, így...

Tippek az inkontinencia kezelésére

A gyógyszeres és műtéti kezelés mellett számos egyéb módszer is létezik, amely segít a vizeletvisszatartási problémák megoldásában.

Hogyan kezelhető a vizelet...

A vizelet inkontinencia kezelési módja függ az inkontinencia típusától, a súlyosságtól és a kialakulás hátterében álló...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.