A bőrápolás az aktív inkontinens betegeknél is fontos

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Szanyi Andrea, háziorvos, geriáter frissítve:

A vizelet inkontinencia fennállása az érintetteknél és különösen az idősebbeknél megnöveli a bőrproblémák kialakulásának kockázatát. A bőr vizelettel és széklettel történő érintkezése a bőrkárosodás egyik leggyakoribb oka.

A vizelet és széklet inkontinencia az alábbi problémákkal szemben még érzékenyebbé teszi a bőrt:

A bőr felázása (maceráció)

A nedvesség következtében a bőr felázik, ami rendkívül sérülékennyé teszi. Súrlódás, nyomás vagy vágás miatt emiatt jóval nagyobb eséllyel alakulnak ki különféle bőrsérülések. A felázott bőrt az ágynemű, pelenka vagy mosakodószivacs enyhe dörzsölése is károsíthatja.

Inkontinencia dermatitisz

Az inkontinenciához kapcsolódó gyakori állapot az inkontinencia dermatitisz, melyet pelenkakiütésnek is neveznek. Tulajdonképpen a csecsemőktől az idősekig minden korosztályt érinthet ez a probléma. Az irritáció kialakulásához a bőr nedves környezete, illetve a vizeletben (vagy székletben) található irritáló anyagok járulnak hozzá.

Bakteriális fertőzés

Az inkontinencia növeli a bakteriális fertőzések kockázatát is, hiszen a bőrfelszín érintkezésbe kerülhet a vizelettel esetlegesen távozó baktériumokkal. Ez különösen idősebb korban veszélyes, mikor a bőr jellemzően száraz. A száraz bőr megfelelő táptalajt biztosít a baktériumok elszaporodásához, mivel a mikroorganizmusok a bőr repedésein keresztül könnyebben bejuthatnak a szervezetbe. Nem megfelelően ápolt bőr esetén kedvező környezetben a baktériumok mennyisége akár 20 percenként megduplázódhat.

Irritáció

A vizeletben található, maró hatású anyagok egyike az ammónia, ami növeli a bőr pH értékét, ezáltal irritációt okoz. Az ammóniát a baktériumok táplálékforrásként használják, így ez az anyag ahhoz is hozzájárul, hogy a mikroorganizmusok elszaporodhassanak. Megfelelő kezelés nélkül a folyamat egyre jobban előrehalad. Széklet inkontinencia esetén a bőr bakteriális fertőzésének kockázata növekszik.

Gombás fertőzés

A nedves, meleg környezet, ami általában az inkontinenciával jár, ideális a kórokozó gombák terjedésének. A tűzvörös, viszkető, égő bőr általában gombás eredetű fertőzésre utal, ami gombaellenes szerrel hatékonyan gyógyítható.

Ezt olvasta már? Amit tudni kell az inkontinenciáról

Bőrápolási tippek az irritáció elkerüléséért

  • Cserélje rendszeresen az inkontinencia terméket, hogy elkerülje a bőr túlnedvesedését!
  • Tartsa a bőr pH értékét a normál tartományban (4-7). A speciális, kifejezetten inkontinens betegek számára készült bőrápoló termékek gyengéden tisztítják és ápolják a bőrt, jobb alternatívát jelentenek, mint a szappan és a víz.
  • Használjon úgynevezett barrier kenőcsöt vagy pelenkakiütés elleni krémet, melyek segítségével minimalizálhatja a bőr közvetlen érintkezését a vizelettel.
  • Az inkontinens betegek bőrének ápolására a babaápolási termékek nem megfelelőek, ugyanis a korral az ember bőre is változik. Válasszon tehát olyan terméket, amely kifejezetten az inkontinenciával küzdő betegek számára készült.
  • Óvatosan tisztálkodjon, kerülje a bőr dörzsölését. Törölközésnél a nedvességet itassa fel a bőréről, de semmiképp se kezdje dörzsölni a bőrt.
  • Figyeljen oda a táplálkozására! A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás és egészséges táplálékok fogyasztása segít megőrizni a bőr épségét.

Három lépés az egészséges bőr érdekében

Az egészségügyi szakemberek egyetértenek abban, hogy a megfelelő és következetes gáttáji gondozás elengedhetetlen az inkontinencia kezelésében. A gáttájék a végbélnyílás és a hüvely közötti területet jelenti a nőknél, férfiaknál pedig a végbélnyílástól a herezacskóig tart. A bőr épségének megőrzése, a szagok kontrollálása és a kényelem biztosítása érdekében az alábbi, háromlépéses bőrápolás javasolt:

1. Szárazon tartás: Az inkontinencia által okozott bőrkárosodás ellen a legjobb megelőzési módszer a bőr szárazon tartása. A legjobb inkontinencia termékek puha, felső réteggel rendelkeznek, közvetlenül ez érintkezik a bőrrel. Általában olyan nedvszívó (abszorbens) magot tartalmaznak, amely gyorsan elnyeli és magába zárja a nedvességet, így segítve a bőr szárazon tartását.

2. Tisztítás: A gáttájék kíméletes, de hatékony lemosóval történő tisztítása nélkülözhetetlen. Az inkontinens betegek számára kifejlesztett lemosószerek olyan összetevőket tartalmaznak (pl. aloe vera), melyek kíméletesen távolítják el a bőrről a vizeletet és a székletmaradványokat, és semlegesítik a szagokat. A megfelelő termékekkel végzett gáttáji bőrápolás nem irritálja vagy szárítja a bőrt. Ne feledje, hogy bizonyos esetekben akár a mosdókesztyű használata is okozhat bőrkárosodást!

3. Ápolás és védelem: A bőr védelmének második lépése, hogy megfelelő védelmet biztosítsunk a nedvesség, irritáló anyagok, a kidörzsölődés, kiszáradás és a baktériumok ellen. Számos készítmény létezik a gáttájék bőrének ápolására és védelmére: barrier kenőcsök, bőrvédő és cink tartalmú bőrápoló krémek mind ezt a célt szolgálják. A testápoló krémek hatékony bőrkondicionáló készítmények, de kevés védelmet nyújtanak a nedvesség, a vizelet káros hatásaival szemben. A barrier kenőcsök, bőrvédő krémek ezzel szemben speciális védőbevonatot képeznek a bőrön, ami minimálisra csökkenti a bőr vizelettel való érintkezését. Egyes bőrvédő készítmények olyan kondicionáló összetevőket is tartalmaznak, melyek segítenek megnyugtatni és hidratálni a bőrt.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; nationalincontinence.com
Lektorálta: Dr. Szanyi Andrea, háziorvos, geriáter

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.