Aktív élet inkontinenciával - Milyen típusú termék a megfelelő számomra?

szerző: Molnár Judit, újságíró-szerkesztő - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Vajda Orsolya, háziorvos frissítve:

Számos olyan beteget érint a vizelet inkontinencia problémája, aki fizikai állapota, életmódja miatt továbbra is aktívan éli az életét. Az orvosi kezelések kiegészítéseként számos olyan terméktípus áll az inkontinenciával küzdők rendelkezésére, amelyekkel minimalizálni lehet az inkontinenciával járó kellemetlenségeket a hétköznapok során, és nem szükséges a korábbi tevékenységeknek hátat fordítani.

Azok számára, akik továbbra is aktívak szeretnének lenni, lelkileg igen megterhelő az a tudat, hogy a mobilitásuknak határt szabhat a vizeletcsepegés és a vele járó esetleges kellemetlenségek.

Rendkívüli pszichés nyomást jelent a vizelet inkontinencia abban az esetben, amikor az érintett beteg rendszeresen sportol, társaságba jár, utazgat. Ilyenkor a kellemetlen problémával történő szembesülés akár teljes életmódváltozást, a beteg hirtelen elszigetelődését okozhatja.

Figyelmeztető jel lehet, ha egy barát vagy hozzátartozó látszólag ok nélkül zárkózik el a társasági eseményektől, jellemében pedig drasztikus fordulat következik be (pl. egy korábban életvidám, társasági ember váratlanul mogorvává, negatívvá válik, árnyéka korábbi önmagának).

Sokan nem tudják, hogy van megoldás

A betegek és a segíteni vágyó hozzátartozók, barátok számára is sok esetben ismeretlen az a tény, hogy ma már léteznek olyan termékek, amelyek diszkréten és biztonságosan oldják meg a vizelettartási nehézségekkel járó helyzeteket még akkor is, ha az érintett mobilis és aktív életet él.

A fehérneműként használható pelenkák viselése más termékekhez képest jóval diszkrétebb, tulajdonképpen a hagyományos alsóneművel megegyező komfort érhető el a pelenkanadrágok használatával. Ezek a termékek a kényelem mellett az inkontinenciával járó kellemetlenségek hatékony megoldását is biztosítják. Speciális nedvszívó maggal és egyedi, körkörös gumírozással rendelkeznek, amely testközeli kialakítással párosul, így magas szivárgásbiztonságot és nagyfokú kényelmet biztosítanak viselőik számára. A pelenkanadrágok a bőr védelméről is gondoskodnak légáteresztő borításuk által. A szagmegkötő rendszernek köszönhetően a kellemetlen szagok miatt sem kell aggódni a mindennapi tevékenységek során.

A fehérnemű típusú inkontinencia termékek előnyei

A hagyományos kialakítású inkontinencia termékek (pl. betétek) között ugyan vannak magas nedvszívó képességgel rendelkező változatok, a betétek elmozdulása és a szivárgástól való félelem miatt érthető módon sokan nem tartják kellően biztonságosnak a használatukat. Kiváltképp akkor, ha testmozgás, hosszabb kimozdulás (utazás, kirándulás), vagy társasági események során szeretnék használni azokat.

A fehérneműhöz hasonló pelenkanadrág a nagyméretű betétekhez képest több szempontból is lehet előnyösebb választás mobilis betegek számára.

  • A normál fehérneműt helyettesítve felvételük nagyon egyszerű és kényelmes. A betegek akár egy kézzel, segítség nélkül is fel tudják húzni a pelenkanadrágot.

  • Előnyük, hogy kialakításuknál fogva egyáltalán nem keltenek olyan érzést, mintha a hétköznapitól eltérő ruhaneműt kellene viselni. Ez lelkileg is megkönnyebbülést okoz, főként azoknál a betegeknél, akik számára a pelenkaviselés nehezen elfogadható volt korábban.

  • Jelentős életminőség javulás érhető el ezekkel a típusú termékekkel, mivel az aktív életmódhoz igazodva használatuk biztonságos, amely az érintetteknek is megnyugvást jelent. Újra visszatérhetnek a sportokhoz, a közösségi vagy szabadidős eseményekhez, az időigényes elfoglaltságokhoz, melyeknél nehéz megoldani a rendszeres termékcserét.

Ha szeretné kipróbálni a fehérneműként használható inkontinencia termékeket, van néhány tanácsunk a megfelelő termékválasztáshoz:

  • A megfelelő méretet a csípőméret alapján határozható meg, ezért érdemes ezt az információt a vásárlás előtt feljegyezni, de a konfekcióméret is jó kiindulópont a választáshoz (S/M/L méret).

  • A maximális kényelem érdekében léteznek kifejezetten nők, illetve férfiak számára kialakított fazonok, de vannak unisex darabok is, hogy mindenki megtalálhassa a számára megfelelő típust.

  • Próbáljon ki több típust, és tesztelje le olyan tevékenységek közben, amelyeket nem szeretne az inkontinenciája miatt háttérbe szorítani.

Jó tudni! Egészségügyi betét és inkontinencia termékek: mi a különbség? | Élet inkontinenciával: a bőrünk egészségére is figyelni kell

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
M. J., újságíró
Lektorálta: Dr. Vajda Orsolya, háziorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.