• Nincs megoldás, ha nem beszélünk róla!

    Szerző: cseppnyionbizalom.hu

    Az akaratlan vizeletvesztéssel százezrek küzdenek nap mint nap, mégis kevesen kérnek segítséget. Hogy ennek mi az oka? Főként az, hogy az inkontinencia még a 21. században is tabunak számít. Nem merünk beszélni róla. Pedig nem kell más, mint egy cseppnyi önbizalom!

    Októberben immár negyedszer rendezi meg az Országos Alapellátási Intézet, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara az SCA Hygiene Products Kft. támogatásával a Cseppnyi Önbizalom Betegedukációs programot.

    Amit tudni kell az inkontinenciáról

    Az inkontinencia nem betegség, hanem egy mélyebben gyökerező egészségügyi probléma tünete. Azonban kezelés nélkül elszigeteltséget, állandó szégyenérzetet, s akár depressziót is okozhat. Sokan a megbélyegzéstől való félelmükben nem fordulnak orvoshoz, pedig az inkontinencia jól kezelhető, s az esetek jelentős részében gyógyítható. Amit tudni kell az inkontinenciáról>>

    Ilyenkor lehetőség van konzultálni a részt vevő háziorvosokkal és asszisztenseikkel, akik tanácsokkal, állapotfelméréssel várják az érintetteket és érdeklődőket. Ne csak akkor látogasson el a rendelőbe, ha érintett, ugyanis a rizikófaktorok és a tünetek ismerete segít a megelőzésben is, és ha nyíltan beszélünk róla, környezetünket is bátorítjuk a megszólalásra.

    Az eddigi 550 résztvevő praxis újabb 200 háziorvossal bővült, és reméljük, az eddigi 50 ezer résztvevőhöz is további újabb ezrek csatlakoznak idén októberben. Ha ismerjük a problémát, ha nem félünk segítséget kérni, sikerülhet legyőzni a vizelettartási panaszokat övező félelmeket, és megtalálni a megoldásokat. Mert megoldások, eszközök vannak, de ezekhez előbb meg kell tanulnunk, mire figyeljünk oda!

    Nézzen körül www.cseppnyionbizalom.hu oldalunkon, ahol megtalálja a részt vevő háziorvosok listáját további hasznos információkkal együtt!

    Végezetül szeretnénk egy tesztet is figyelmébe ajánlani: tesztelje le, hogy mennyire van otthon egy olyan témában, mely közeli ismerősei közül is sokakat érinthet, illetve Önnél is előfordulhat!

    Hirdetés

    1.    Magyarországon melyik egészségügyi probléma arányaival vetekszik az inkontinencia mértéke?

    a)    szív- és érrendszeri megbetegedések
    b)    szénanátha
    c)    csontritkulás

    2.    Kiknél fordulhat elő leggyakrabban akaratlan vizeletvesztés?

    a)    csak idős betegeknél
    b)    nőknél várandósság és menopauza idején, férfiaknál prosztata megbetegedések esetén, illetve mindkét nemnél idősebb korban
    c)    csak nőknél

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    3.    Mit jelent a „stressz-inkontinencia” kifejezés?

    a)    a stresszes életmódból fakadó vizelettartási panaszok
    b)    a szorongó lelkiállapot okozta vizeletvesztés
    c)    a hasűri nyomás fokozódása (pl. tüsszentés) miatti vizelettartási panaszok

    4.    Milyen életszakaszokban fordulhat elő akaratlan vizeletvesztés a hormonális változások hatására?

    a)    menopauza és várandósság
    b)    serdülőkor
    c)    nem függ össze a hormonokkal

    5.    Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

    a)    kevesebb folyadékot fogyasztunk
    b)    csak pamut alsóneműt viselünk
    c)    gátizomtornát végzünk

    A helyes válaszok: b, b, c, a, c

    (cseppnyionbizalom.hu)

    Legutóbb frissült: 2014.09.18 18:37
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az inkontinencia, a cukorbetegség és a túlsúly kapcsolata

    Az inkontinencia kialakulásában szerepe van a túlsúlynak és a kettes típusú cukorbetegségnek. Az inkontinencia magasabb arányban fordul elő kettes típusú diabéteszben és túlsúlyban szenvedő nők esetében, és egy tanulmány szerint a diabétesz egyéb szövődményeihez képest a gyakorisága nagyobb.

    Férfiegészség a WHO európai régiójában

    Túlságosan sok európai férfi elkerülhető okok: azaz gyógyítható, ám – időben – föl nem fedezett, vagy nem komolyan vett és ezért nem is kezelt betegségek miatt fiatalon hal meg. Ez a fő megállapítása a témát mélységében most először feldolgozó WHO jelentésnek, amelyet tegnap ismertettek újságírókkal Rómában, a WHO európai régiójának döntéshozói által szervezett találkozón.

    Részletesen a fizioterápiáról

    A fizioterápia az orvostudomány olyan kezelési ága, amely fizikai energiákkal való gyógyítást jelent. Használjuk a fizioterápiát, mint tágabb fogalmat, ami az összes, természetben is létező energiák orvosi célú felhasználását jelöli, valamint a szűkebb, pusztán fizikai energiákat használó fizikoterápia fogalmát.

    Diabétesz és inkontinencia: összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között

    A 2-es típusú cukorbetegek közül sokan szenvednek a húgyhólyag működési zavarától. Elsősorban hosszú betegségtartam esetén gyakori az inkontinencia egyidejű fennállása a cukorbetegséggel.

    Lakossági szűrővizsgálatok - Mikor? Hol? Hogyan?

    A XXI. században (szemben a XIX. és XX. századdal) már nem a különböző fertőzések jelentik a legnagyobb egészségügyi problémát, hanem az egyre több embert érintő krónikus megbetegedések. A szűrővizsgálatok célja a betegségek és egyes betegségmegelőző állapotok korai felismerése, lehetőleg a tünetmentes szakban, amikor a biológiai elváltozás már kialakult, de klinikai tünetek még nem jelentkeznek, a beteg panaszmentes.

    Hogy előzhetjük meg a méh- és darázscsípést?

    Mivel a nyaranta gyakran felbukkanó darazsak és méhek csípése bizonyos esetekben nemcsak fájdalmat, hanem allergiás reakciót is kiválthat, fontos, hogy tudjuk, miként előzhetjük meg a csípéseket. Íme, néhány praktikus tanács.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.