• Tanácsok a derékfájás megelőzéséhez

    Szerző: WEBBeteg

    Mit tehet dereka és háta egészségének megőrzéséért?

    A fizikai állapot karbantartásával, erős gerinc körüli izomzat kialakításával, megfelelő testtartással, illetve mozgás- és emelési technikákkal jó eséllyel megelőzhető a derékfájdalom.

    Ha a hát- és derékpanaszok hátterében semmilyen képalkotó vizsgálattal kimutatható eltérés nincs, akkor a testtartás javításával, rendszeres mozgással és az izmok erősítésével lehet jó eredményt elérni.

    Sportoljon rendszeresen életkorának és edzettségi szintjének megfelelően!

    A rendszeresen végzett aerob tevékenységek, amelyek nem terhelik túl a derekat, erősítik a gerinc körüli izomzatot és növelik a hát terhelhetőségét. Az úszás és a speciálisan erre a célra kifejlesztett talajtorna a legmegfelelőbbek ebből a szempontból. Kérje ki orvosa véleményét az Ön számára ajánlott mozgásformákról.

    Érje el és tartsa meg a normál testsúlyt!

    A súlytöbblet megterheli a gerincet, ezért is fontos az ideális testsúly elérése és megtartása.

    Álljon, üljön, feküdjön és emeljen helyesen!

    Álljon egyenes testtartással, ne görnyedjen meg! Ha hosszú ideig kell állnia, az egyik, illetve a másik lábát felváltva helyezze rá valamire, például egy nagyobb kőre. Ha álló munkát végez, ügyeljen arra, hogy a két lábán egyenletesen helyezze el a testsúlyát! Ne álljon sokáig egy pozícióban, gyakran mozogjon! Viseljen kényelmes cipőt, és másfél-, kétóránként feltétlenül tartson egy kis szünetet arra, hogy átmozgassa az ízületeit, izmait.

    Üléshez olyan széket válasszon, amely megfelelően megtámasztja derekát. Mindkét talpa érje a talajt, soha ne tegye egymásra keresztbe a lábait. Ha sokáig ül egy helyben, pl. munkavégzés közben, időnként fel kell állni, sétálni és átmozgatni a váll-, derék- és csípőízületeket és az izmokat. Ülés közben tartsa egy szintben térdeit és csípőjét.

    Fekvéshez a legjobb a közepesen kemény, vízszintes matrac vagy heverő. Ne használjon túl sok párnát!

    Emeléskor függőleges törzzsel mozogjon, csak a térdeit hajlítsa be. A tárgyakat a testéhez közel emelje fel, ne nyújtott karral. Emelés közben ne forduljon! 40 éves kor fölött olyan, nehéz tárgyak emeléséhez is kérjen segítséget elővigyázatosságból, amelyek korábban nem okoztak problémát.

    Ha a hasznos tanácsok megfogadása ellenére sem szűnnek meg panaszai, vagy tünetei erősek, vagy hosszasan fennállnak, vagy időről-időre jelentkeznek, feltétlenül forduljon mielőbb orvoshoz!

    WEBBetegForrás: WEBBeteg

    Módosítva: 2018.05.18 12:53, Megjelenés: 2018.05.18 12:58
   • Cikkajánló

    A szex miatt is felfázhatsz

    A szex miatt is felfázhatsz

    F. Zs, fordító

    A szexuális együttlét során is elkapható a húgyúti fertőzés. Hogyan előzheted meg?

    Felfázás

    Felfázás

    Szponzorált tartalom

    A fertőzés kezdetén sikerrel alkalmazható hagyományos növényi gyógyszer. (x)

    Fagyási sérülés - Mit tegyen és mit ne?

    Száraz hidegben, amikor a hőmérséklet 0 Celsius-fok körüli, különösen gyakoriak a fagyási sérülések.

    Derékfájás (lumbágó)

    A derékfájás nagyon sok embernek okoz problémát, a magyar lakosság több mint fele legalább évente egy alkalommal megtapasztalja a kellemetlen érzést.

    Derékfájás - Pihentessük vagy mozgassuk?

    A téma több szempontból is nagy jelentőségű. Kiemelten fontos azért, mert a derékfájás a felnőtt emberek 80 százalékában életük során legalább egy alkalommal panaszt okoz, így a háziorvosok is gyakran találkoznak vele.

    A derékfájás (lumbágó) - Hogyan előzheti meg és mit tehet ellene?

    A lumbágó, azaz köznapi nevén a derékfájás, a 20-50 éves korosztályban minden harmadik-negyedik embert érintő betegség, ezáltal a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedésnek számít.

    Hogyan mérje helyesen a vérnyomását otthon?

    A vérnyomás több tényezőtől függ, így a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól. A mérést befolyásolja a kar vastagsága és a mandzsetta mérete.

    A derékfájás lehetséges okai

    Az egyszerű derékfájdalom legtöbbször otthoni kezeléssel is javul, bizonyos esetekben azonban nem szabad halogatni az orvoshoz fordulást, mivel a derékfájás komolyabb betegségek tünete is lehet.

    A derékfájás: hogyan kezelhető?

    A derékfájósok számához képest csak kevés embernek van műtétre szüksége, a legtöbb esetben néhány hetes otthoni kezeléssel, fokozott elővigyázatossággal, esetleg gyógyszeres kezeléssel javulhat.

    Irodai munka és mozgásszervi problémák

    Egyre nagyobb a mozgásszervi panaszokkal küzdő betegek száma. A háziorvosi rendelők, a reumatológiai és ortopédiai szakrendelések tele vannak az ülő életmód áldozataival. Manapság az emberek többsége városban él, autóval jár, és sokan ülőmunkát végeznek, amely a mozgásszervek egészsége szempontjából nagyon káros.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.