Biztonsági tanácsok szánkózáshoz

Szerző: WEBBeteg

Hasznos tanácsok szánkózni készülőknek.

Télen, ha elég hó hullik hozzá, az egyik legnépszerűbb kikapcsolódás a szánkózás. Azonban ha szánkózni megyünk vagy csak a gyerekeinket visszük el a havas lejtőkhöz, érdemes átgondolnunk pár dolgot a biztonság kapcsán.

Szánkózás közben sok olyan sérülést szerezhetünk, ami később megkeserítheti a napjainkat a munkahelyen vagy az iskolában. Ennek elkerülése érdekében tartsuk be a biztonságra vonatkozó szabályokat!

Szánkózni csak biztonságos csúszópályán szabad!

Maradjunk távol az utaktól! Ez az első és legfontosabb szabály. Sokan csak leszánkóznak az első, útjukba akadó dombról, de ha a lejtő alján egy úttestre sodródik a szánkó, az bizony bajt okozhat. Havas, vizes, jeges, latyakos úton az autók is nehezebben fékeznek. Szánkózáshoz válasszunk nyugodt helyet, ami a forgalomtól távol van!

Nézzük meg, mi van a lejtő alján!

Lesiklás előtt nagyon fontos meggyőződnünk arról, hogy a kiszemelt pályán vagy a lejtő alján nincs-e valami akadály (például egy fa, egy kerítés stb.). Egy felgyorsult szánkóval roppant fájdalmas és veszélyes bárminek nekimenni. Csak akkor szabad lesiklani, ha sem a pályán, sem a lejtő alján nincs semmilyen akadály.

Legyünk körültekintőek!

Ha éppen nem lesiklunk, vagy nem is szánkózunk, csak épp arra járunk, a domboldalakon akkor is figyeljünk mindkét irányba, hiszen a szánkó általi gázolás is súlyos sérüléseket tud okozni.

Óvjuk a kezeinket!

Mindenképpen viseljünk kesztyűt szánkózáskor, a hó alatt és a hóban ugyanis sok dolog felhorzsolhatja a kezünket, ha véletlenül elesnénk.

Használjunk megfelelő szánkót!

Ne használjunk házilag készített szánkót! Ne csússzunk le nejlonszatyron, se gumiabroncsban ülve! Ezek az eszközök irányíthatatlanok, használatuk veszélyes, ráadásul a nejlonszatyron való lesiklás már önmagában súlyos és nagyon fájdalmas sérüléseket okozhat. Tehát mindenképpen igazi szánkóval szánkózzunk, ezek nem túl drágák, ráadásul amellett, hogy (a szabályok betartása mellett) biztonságosabbak, legtöbbször gyorsabbak is a házi variációknál.

Tanítsuk meg gyermekeinknek is a szánkózásra vonatkozó biztonsági szabályokat!

WEBBetegForrás: WEBBeteg

Módosítva: 2019.12.06 05:06, Megjelenés: 2018.02.09 11:07
Címkék: Tél,
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Rákkutatás Rákkutatás

Nemcsak az érintett szervre, hanem a genetikai célpontra kell fókuszálni.

Télen nehezebb a gondolkodás

Nyáron és kora ősszel különösen jó az agy teljesítőképessége. Télen azonban a gondolkodási képesség mérhetően csökken. Néhány képesség...

Mi okozza a téli fáradékonyságot?

Télen sokan panaszkodunk fáradékonyságra, lehangoltságra, sőt vannak, akiknél a rövid, borongós nappalok miatt téli depresszió alakul ki.

Tippek a biztonságos szánkózáshoz

Most, hogy a tél közepén járunk - és tekintélyes mennyiségű hó is esett - megannyi mókára nyílik lehetőség a gyerekek és a felnőttek számára...

Így úszhatja meg a téli...

Síelés, korcsolyázás, snowboardozás, sőt szánkózás közben is érhetnek balesetek, különösen, ha felkészülés nélkül érkezünk a pályákra....

Téli utak veszélyei

Egy turistaútra minden évszakban, de télen különösen körültekintően kell felkészülni, hiszen fogvacogtató hidegből utazunk az izzasztó nyárba.

Sportolás hidegben - Biztonsági...

Sportolni télen is egészséges, amennyiben betartja a szabályokat. Cikkünkben összegyűjtöttük, mire kell figyelnie, hogy a sport mínusz fokok mellett...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.