• Milyen szempontoknak kell megfelelnie egy jó napszemüvegnek?

    Szerző: WEBBeteg

    Hogyan válasszunk napszemüveget?

    Az erős UV-sugárzás veszélyeztetheti a szemet is, ezért fontos, hogy a napszemüveg kiválasztásakor ne csak esztétikai szempontokat vegyünk figyelembe. A jó napszemüvegnek védelmet kell biztosítania a napsugárzás káros hatásai ellen.

    Az UV-A és UV-B sugarak nemcsak a bőrre nézve ártalmasak, hanem számos szembetegséget is okozhatnak. Az ózonréteg elvékonyodása következtében pedig a rövidhullámú UV-sugarak szinte akadálytalanul juthatnak szemünkbe. A káros sugarak egy része felhősödés mellett is lejut a földfelszínig, ezért ilyenkor is viseljünk napszemüveget.

    A kontaktlencsét viselőknek is ajánlott napszemüveget hordani, hiszen még ha a lencse UV-védelemmel el is van látva, a szemnek csak egy kis részét fedi le.

    Az, akinek látásproblémája miatt szemüveget kell viselnie, hordjon dioptriás napszemüveget!

    Mire figyeljünk a választáskor?

    • A napszemüveg legyen ellátva CE jelzéssel! Ez a jelölés garantálja, hogy a napszemüveg az európai irányelvek által meghatározott biztonsági követelményeknek megfelel. Ám mivel a hatóságok nem vizsgálnak át minden CE jelzéssel ellátott szemüveget, a legbiztosabb, ha szemüvegét egy optikussal vizsgáltatja meg, aki egy készülékkel be tudja mérni, valós-e az UV-védelem.
    • A napszemüveg lencséje legyen sérülésektől és anyaghibáktól mentes!
    • A szemüveg legyen kényelmes!
    • Filter kategória (0-4-ig):

    o   0-s kategória: tiszta vagy enyhén színezett lencse

    o   1-es kategória: enyhén színezett lencse, viselése részben felhős időben ajánlott

    o   2-es kategória: közepesen színezett lencse, viselése átlagos napsütésben ajánlott

    o   3-as kategória: sötét lencse, viselése erős napfénynél ajánlott

    o   4-es kategória: nagyon sötét lencse, viselése kivételesen erős napfénynél ajánlott. Nem felel meg országúti vezetéshez!

    • Olyan napszemüveget válasszunk, amely a lehető legkisebb mértékben korlátozza a látóteret és a látást. Azokat a napszemüvegeket, amelyek láthatófény-áteresztése 8% alatt van, 4-es kategóriába kell sorolni és nem szabad vezetéshez használni, mert balesetveszélyes lehet. Ezt kötelezően fel kell tüntetni ezeken a szemüvegeken, ahogyan minden 4-es kategóriájú, illetve minden olyan napszemüveg esetében is, amelyek valamilyen okból nem felelnek meg országúti vezetéshez.
    • A napszemüveg mérete: Mivel a napsugarak oldalról is bejuthatnak a szembe, a kicsi, kerek lencséjű napszemüvegek nem nyújtanak kellő védelmet. Válasszunk inkább a hajlított ívű sportszemüvegek vagy a nagy lencséjű modellek közül!
    • A napszemüveg színe: A színnek és árnyalatnak igazából nincs olyan nagy jelentősége, ugyanis az UV-szűrő magában a lencse anyagában található. Ám mégis érdemes tudni a következőket:

    o   zöld lencse: a legjobb színlátást biztosítja

    o   sárga lencse: jó képélességet biztosít, jól használható ködben, hóesésben, viszont nem ajánlott erős fényben

    o   barna lencse: nyugtatja a szemet, erős napsütés esetén ideális, kontrasztosabban lehet vele látni, növeli a mélységlátást (pl. hegymászás, síelés, horgászás)

    o   szürke lencse: legkevésbé torzítja a színeket

    o   kék lencse: jól ellensúlyozza a vakító fehérséget. 

    Napszemüvegek sportoláshoz

    Hegymászóknak vagy a hegyekben kirándulóknak különösen fontos, hogy oldalról is védje a szemet a napszemüveg.

    Kocogáshoz vagy nagyobb sétákhoz ajánlott olyan szemüveget választani, amiben az arc jól tud szellőzni.

    A sportszemüvegekkel szemben elvárás, hogy könnyű anyagból készüljenek, legyenek törésállók, kényelmesek és illeszkedjenek jól az arcunkhoz, fülünkhöz, orrnyergünkhöz. Készüljenek bőrbarát anyagból, és ne korrodálódjanak. A sportszemüvegek lencséje ideális esetben nem törő műanyag, nagyon könnyűek, és nehezen koszolódnak. Mivel nehezen törnek, a szem sérüléseinek kockázata is kisebb.

    Az íves napszemüvegek nemcsak az UV-fénytől védik a szem oldalsó részét is, hanem a portól, a felcsapódó víztől és a felverődő apróbb kavicsoktól is. Szemüvegrögzítő pánttal még biztonságosabbá tehető a sportszemüveg viselése.

    WEBBetegForrás: WEBBeteg

    Módosítva: 2020.08.07 05:06, Megjelenés: 2017.06.16 12:36
   • Cikkajánló

    Gyorsul a járvány

    Gyorsul a járvány

    MTI

    Világszerte, de főleg Európában gyorsul a COVID-19-járvány terjedése.

    Stressz

    Stressz

    B. M., szakfordító

    A leggyakoribb betegségek, amelyek a krónikus stressz következtében kialakulhatnak.

    Praktikus tanácsok kontaktlencsét viselőknek

    Tisztában van vele, hogy milyen típusú kontaktlencsét visel? Ismeri a tisztítás szabályait? Hogyan hat a terhesség a lencseviselésre? Kérdések és válaszok.

    Mit tegyünk nyáron szemünk egészségének megőrzéséért?

    Nemcsak bőrünket kell megfelelő módon védenünk a fokozott UV sugárzás káros hatásaitól, hanem a szemünket is! A megfelelően kiválasztott napszemüveg nagyon sok kellemetlenségtől megóvhat bennünket.

    Milyen az ideális napszemüveg?

    Nem mindegy, milyen napszemüveget hordunk, hiszen az erős UV sugárzás a szemet is veszélyeztetheti. Dr. Tóth Eszter szemész, kontaktológus a szemvédelem jelentőségéről és a napszemüveg-választásról beszélt.

    Megfelelő a napszemüvegem? - A szakértő válaszol

    Van egy napszemüvegem, már elég régi. Megnézettem egy optikában, hogy mekkora UV-szűréssel rendelkezik. Az egyik lencse 385, a másik 390. Oldalfény ellen hogyan védekezzek? Elegendő ez a szemüveg? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Hogyan mérje helyesen a vérnyomását otthon?

    A vérnyomás több tényezőtől függ, így a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól. A mérést befolyásolja a kar vastagsága és a mandzsetta mérete.

    Fagyási sérülés - Mit tegyen és mit ne?

    Száraz hidegben, amikor a hőmérséklet 0 Celsius-fok körüli, különösen gyakoriak a fagyási sérülések.

    Milyen a jó napszemüveg?

    A napszemüvegek viselése manapság nagy divat. Vásárláskor azonban ne csak az esztétikai szempontokat vegyük figyelembe, hanem azt is, mennyire szűri meg a napszemüveg a szemünkre is káros UV fényt.

    Biztonságos a napszemüvege?

    Egyre többen veszik elő napszemüvegüket, hogy így védekezzenek az erős napsugárzással szemben. De vajon tisztában vagyunk azzal, milyen a megfelelő napszemüveg és mire érdemes figyelni a vásárlás során? A fogyasztóvédelmi hatóság az idei évben is ellenőrzés alá vonja ezt a termékkört.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Mi vezethet alvászavarhoz?
    Az alvásra a szervezetnek az evésnél is nagyobb szüksége van.
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
   • Hirdetés
   • Szavazás
    Korábbi szavazások