• Milyen szempontoknak kell megfelelnie egy jó napszemüvegnek?

    Szerző: WEBBeteg

    Hogyan válasszunk napszemüveget?

    Az erős UV sugárzás veszélyeztetheti a szemet is, ezért fontos, hogy a napszemüveg kiválasztásakor ne csak esztétikai szempontokat vegyünk figyelembe. A jó napszemüvegnek védelmet kell biztosítania a napsugárzás káros hatásai ellen.

    Az UV-A és UV-B sugarak nemcsak a bőrre nézve ártalmasak, hanem számos szembetegséget is okozhatnak. Az ózonréteg elvékonyodása következtében pedig a rövidhullámú UV sugarak szinte akadálytalanul juthatnak szemünkbe. A káros sugarak egy része felhősödés mellett is lejut a földfelszínig, ezért ilyenkor is viseljünk napszemüveget.

    A kontaktlencsét viselőknek is ajánlott napszemüveget hordani, hiszen még ha a lencse UV-védelemmel el is van látva, a szemnek csak egy kis részét fedi le.

    Az, akinek látásproblémája miatt szemüveget kell viselnie, hordjon dioptriás napszemüveget!

    Mire figyeljünk a választáskor?

    • A napszemüveg legyen ellátva CE jelzéssel! Ez a jelölés garantálja, hogy a napszemüveg az európai irányelvek által meghatározott biztonsági követelményeknek megfelel. Ám mivel a hatóságok nem vizsgálnak át minden CE jelzéssel ellátott szemüveget, a legbiztosabb, ha szemüvegét egy optikussal vizsgáltatja meg, aki egy készülékkel be tudja mérni, valós-e az UV-védelem.
    • A napszemüveg lencséje legyen sérülésektől és anyaghibáktól mentes!
    • A szemüveg legyen kényelmes!
    • Filter kategória (0-4-ig):

    o   0-s kategória: tiszta vagy enyhén színezett lencse

    o   1-es kategória: enyhén színezett lencse, viselése részben felhős időben ajánlott

    o   2-es kategória: közepesen színezett lencse, viselése átlagos napsütésben ajánlott

    o   3-as kategória: sötét lencse, viselése erős napfénynél ajánlott

    o   4-es kategória: nagyon sötét lencse, viselése kivételesen erős napfénynél ajánlott. Nem felel meg országúti vezetéshez!

    • Olyan napszemüveget válasszunk, amely a lehető legkisebb mértékben korlátozza a látóteret és a látást. Azokat a napszemüvegeket, amelyek láthatófény-áteresztése 8% alatt van, 4-es kategóriába kell sorolni és nem szabad vezetéshez használni, mert balesetveszélyes lehet. Ezt kötelezően fel kell tüntetni ezeken a szemüvegeken, ahogyan minden 4-es kategóriájú, illetve minden olyan napszemüveg esetében is, amelyek valamilyen okból nem felelnek meg országúti vezetéshez.
    • A napszemüveg mérete: Mivel a napsugarak oldalról is bejuthatnak a szembe, a kicsi, kerek lencséjű napszemüvegek nem nyújtanak kellő védelmet. Válasszunk inkább a hajlított ívű sportszemüvegek vagy a nagy lencséjű modellek közül!
    • A napszemüveg színe: A színnek és árnyalatnak igazából nincs olyan nagy jelentősége, ugyanis az UV-szűrő magában a lencse anyagában található. Ám mégis érdemes tudni a következőket:

    o   zöld lencse: a legjobb színlátást biztosítja

    o   sárga lencse: jó képélességet biztosít, jól használható ködben, hóesésben, viszont nem ajánlott erős fényben

    o   barna lencse: nyugtatja a szemet, erős napsütés esetén ideális, kontrasztosabban lehet vele látni, növeli a mélységlátást (pl. hegymászás, síelés, horgászás)

    o   szürke lencse: legkevésbé torzítja a színeket

    o   kék lencse: jól ellensúlyozza a vakító fehérséget. 

    Napszemüvegek sportoláshoz

    Hegymászóknak vagy a hegyekben kirándulóknak különösen fontos, hogy oldalról is védje a szemet a napszemüveg.

    Kocogáshoz vagy nagyobb sétákhoz ajánlott olyan szemüveget választani, amiben az arc jól tud szellőzni.

    A sportszemüvegekkel szemben elvárás, hogy könnyű anyagból készüljenek, legyenek törésállók, kényelmesek és illeszkedjenek jól az arcunkhoz, fülünkhöz, orrnyergünkhöz. Készüljenek bőrbarát anyagból, és ne korrodálódjanak. A sportszemüvegek lencséje ideális esetben nem törő műanyag, nagyon könnyűek, és nehezen koszolódnak. Mivel nehezen törnek, a szem sérüléseinek kockázata is kisebb.

    Az íves napszemüvegek nemcsak az UV fénytől védik a szem oldalsó részét is, hanem a portól, a felcsapódó víztől és a felverődő apróbb kavicsoktól is. Szemüvegrögzítő pánttal még biztonságosabbá tehető a sportszemüveg viselése.

    WEBBetegForrás: WEBBeteg

    Legutóbb frissült: 2017.06.16 12:36
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Mit tegyünk szemünk egészségének megőrzéséért?

    A legtöbb szemészeti probléma hátterében több ok feltételezhető, az örökletes tényezők mellett nagyon sok környezeti hatással is számolnunk kell. Kellő odafigyeléssel a legtöbb betegség kialakulását jó eséllyel meg tudjuk előzni.

    Melanoma - A korai felismerés teljes gyógyulást jelenthet

    Nem lehet elégszer hangsúlyozni: ha figyelünk szervezetünkre, a bőrünkön lévő friss pigmentált elváltozásainkra, és évente legalább egyszer részt veszünk bőrgyógyászati szűrővizsgálaton, a bőrrák gyógyítható!

    Most kell ellenőriztetni az anyajegyeket!

    Az őszi hónapok a legalkalmasabbak arra, hogy ellenőriztessük az anyajegyeinket. Az emlékező bőrről, a gyanús jelekről, az eltávolítás lehetőségeiről dr. Boros-Gyevi Márta, bőrgyógyász-kozmetológus beszélt.

    Nyári szépségápolási tanácsok

    A nyári napfény jó hatással van kedvünkre, de igencsak sok gondot okozhat a szemnek, a bőrnek és a hajnak.

    Praktikus tanácsok kontaktlencsét viselőknek

    Tisztában van vele, hogy milyen típusú kontaktlencsét visel? Ismeri a tisztítás szabályait? Hogyan hat a terhesség a lencseviselésre? Kérdések és válaszok.

    A Merkel-sejtes carcinoma és tünetei

    A Merkel-sejtes carcinoma a bőrben elhelyezkedő speciális sejtekből, a Merkel-sejtekből kiinduló igen rosszindulatú daganat. A betegség ritka: évente kb. 300-500 ezer személyre jut egy új eset felismerése, de a valós előfordulás minden bizonnyal ennél gyakoribb.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.