Hematológiai megbetegedések

Hematológiai megbetegedések

A vashiány hátterében - Lisztérzékenység, gyulladás, daganat

Semmelweis Egyetem
2018-01-25 05:21

A vashiányos vérszegénység a leggyakoribb betegség a világon. A növekedéssel járó magasabb vasszükséglet miatt sokszor alakul ki gyermekeknél, a felnőttek között pedig a menstruáló vagy szülő nők között fordul elő gyakran - ismertette Dr. Várkonyi Judit. A Semmelweis Egyetem III. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi docense.

A lép megnagyobbodásáról

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
2017-12-14 20:09

Hol található a lépünk, milyen betegségek okozhatják a lépmegnagyobbodást és hogyan kezelhetőek a tünetet okozó kórok?

A Leiden-mutáció HELLP-szindrómához is vezethet

Trombózisközpont - Prof. dr. Blaskó György, véralvadási specialista
2017-11-05 19:26

A HELLP-szindróma a várandós nők nagy félelme, hiszen ez egy olyan állapot, mely a magzatot és az anyukát is veszélyezteti. Bár kialakulásának pontos oka egyelőre nem ismert, ám a szakemberek szerint gyakrabban alakul ki azoknál, akiknél az V-ös alvadási tényező úgynevezett Leiden-mutációját állapították meg. A problémáról Prof. Blaskó György véralvadási specialistát kérdeztük.

Fontos lehetőség a vérzékenységgel járó betegségek kezelésében

WEBBeteg - Tóth András, újságíró
2017-10-13 14:55

Az a legszebb a kutatási munkában, hogy soha nincs vége. Újabb és újabb kérdések kerülnek felszínre, amelyek újabb és újabb feladatokat rónak ránk - nyilatkozta portálunknak Dr. Wohner Nikolett, aki a Nőkért és a tudományért elnevezésű L’Oréal-UNESCO ösztöndíj egyik díjazottjaként a vérzékenységgel járó betegségekkel foglalkozik.

Limfóma világnap - Biciklivel a limfómás betegekért

Magyar Rákellenes Liga
2017-09-16 11:09

Szeptember 16. a Limfóma Világnapja, ennek alkalmából a Magyar Rákellenes Liga pénteken kerékpáros felvonulással hívta fel a figyelmet a betegségben érintettekre. A limfóma az ötödik leggyakoribb daganatos megbetegedés, Magyarországon évente körülbelül 2000 új beteget regisztrálnak.

A vérömleny kezelése

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Marsi Zoltán, elsősegélynyújtás szakoktató
2017-09-14 16:04

Vérömleny, más néven véraláfutás vagy hematóma akkor keletkezik, ha a sérült érből vér lép ki a szövetekbe. Hematóma a legkülönbözőbb helyeken alakulhat ki, például a szemben, a térdben, a fejben, vagy terhesség során az anyaméhben.

Autoimmun hemolitikus anaemia - Az orvos válaszol

WEBBeteg - Dr. Váróczy László, hematológus
2017-09-12 02:51

Érdeklődni szeretnék az autoimmun hemolitikus anémia kezelési lehetőségeiről, tüneteiről, és hogy egyáltalán gyógyítható-e ez a betegség. Szeretném még megtudni, hogy örökölhető-e? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Leukémia - Nem csupán gyermekbetegség

WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus
2017-09-08 09:41

A leukémia (fehérvérűség, vérrák) a vérképző szervek (csontvelő és a nyirokrendszer) daganatos megbetegedése. Mivel a leukémia a gyermekkorban előforduló leggyakoribb daganattípus, sokszor a gyermekkor betegségének tartják, holott kilencszer több felnőtt betegszik meg, mint fiatalkorú.

A limfómás esete a balszerencsével

Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
2017-08-25 20:09

A félrevezető tünetek, a daganat rejtett elhelyezkedése a gyógyulás esélyét csökkentik.

Nyáron is nagy szükség van véradókra

MTI
2017-08-24 12:44

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) véradásra buzdít mindenkit, mert nyáron csökken a véradók száma - mondta az (OVSZ) főigazgatója csütörtökön az M1 aktuális csatorna műsorában.