Hematológia - Egészségmegőrzés cikkek

Hematológia - Egészségmegőrzés cikkek

A nyirokcsomók szerepe

WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit
2021-05-24 15:03

A nyirokcsomók a nyirokrendszer részét képezik. A nyirokrendszer felelős részint a szövetközti folyadék vénás rendszerbe történő visszavezetéséért, részint pedig immunrendszerünk bázisa.

THR (trombocita)

WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, általános orvos
2021-10-21 03:03

A vérlemezkék (trombocita) a véralvadásban játszanak szerepet. A csontvelőben képződnek, a vérben keringve az érfal sérülése esetén összecsapzódva eltömítik az érsérülés helyét, ezzel elősegítik a vérzés megállítását.

Öröklődhet a trombózishajlam?

Trombózisközpont - Dr. Király Viktória, laborspecialista
2021-10-18 07:33

Tény, hogy a trombózisra való hajlam öröklődhet, ám megfelelő életmóddal jelentősen csökkenthető a kockázat. Dr. Király Viktória, laborspecialista az öröklődés hátteréről beszélt.

A vérképzés

WEBBeteg - Dr. Molnár Anna
2021-10-15 20:30

A vérképzés az ember egész életén keresztül biztosítja a vér valamennyi alakos elemét. Az újszülött megszületését követően a vérképzés kizárólagos helye az úgynevezett vörös csontvelő.

Véradónak lenni jó!

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos
2021-06-14 11:03

Amellett, hogy másokon segíthet vele, a véradás a véradó esetleges fertőző betegségeire is fényt deríthet. Melyek ezek? Csatlakozzon Ön is a rendszeres véradókhoz, adjon vért, és mentsen meg három életet!

A vashiány laboratóriumi vizsgálata

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
2021-06-01 11:03

Milyen laboreltérések utalnak vashiányra? Milyen laboratóriumi vizsgálatok történnek vashiány gyanúja esetén? Mit jelent a súlyos vashiány?

Vérzékenység - Erős fogyókúra is kiválthatja

Trombózisközpont - Dr. Szélessy Zsuzsanna, hematológus
2021-05-27 22:05

A vérzékenység nem csak a férfiakat érintheti, és nem csak genetikai okai lehetnek. Számos esetben tapasztalunk fokozott vérzést, erős menstruációs vérzést, sérülés esetén nehezebb vérzéscsillapítást, melynek halálos formája lehet a gyomorból, bélrendszerből eredő elállíthatatlan vérzés. Sokszor olyan banális dolog áll a háttérben, mint a fogyókúra.

A nyirokcsomók szerepe

WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit
2021-05-24 15:03

A nyirokcsomók a nyirokrendszer részét képezik. A nyirokrendszer felelős részint a szövetközti folyadék vénás rendszerbe történő visszavezetéséért, részint pedig immunrendszerünk bázisa.

Trombózis: hogyan szűrhető a hajlamunk?

WEBBeteg - Dr. Váróczy László, hematológus szakorvos
2021-04-26 07:36

Számos olyan veleszületett állapotot ismerünk, melyek önmagukban vagy más szerzett kockázati tényezővel társulva mélyvénás trombózis kialakulását eredményezik.

Amit a B12-vitaminról tudni kell

WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda
2021-04-25 12:23

A B12-vitamin egy vízben oldódó, színtelen és szagtalan vitamin, amely nélkülözhetetlen a szervezet számára. Kémiai elnevezése, a cyanocobalamin, onnan származik, hogy központi helyen cianidot és kobaltiont tartalmaz.

A vérrögképződés rizikóiról, megelőzéséről és a COVID-19 elleni vakcinákról

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
2021-04-12 16:03

Az elmúlt napokban újabb és újabb cikkek láttak napvilágot az AstraZeneca-oltás - hivatalos nevén Vaxzevria - és a trombózis kialakulásának a veszélye körül. Érthető, hogy ez a nagy médiafigyelem elbizonytalaníthat, megijeszthet, sőt bizalmatlanná tehet ezzel az oltással kapcsolatban. Vajon megalapozott-e a félelem?