• Haspuffadás, mint tünet - Egy betegség, amire lehet, hogy nem gondolt

        Szerző: WEBBeteg, otvenentul.hu

        A tej mint az életerő és az egészség szimbóluma rögzült a köztudatban, és minden korty után úgy érezheti, hogy ma megint tett valamit az immunrendszeréért - ez sok szempontból mégsem teljesen igaz.

        A tej magas kalciumtartalma miatt főként a fejlődő szervezet számára elengedhetetlen a csontrendszer karbantartásához. Felnőttkorban azonban a bélrendszernek nehézséget okozhat a lebontása. A tehéntej tehát egészséges ugyan, ám bizonyos esetekben fogyasztásának súlyos tünetekkel és szenvedéssel járó következményei lehetnek.

        Sokaknak fogalmuk sincs, mi okozza az életminőségüket nagyban rontó tüneteket, vagy ha tudják, nem ismerik azokat a lehetőségeket, amelyekkel javíthatnak a helyzetükön. A tejallergiának is léteznek különböző változatai: ezek külön-külön és együtt is felléphetnek, tüneteik és kezelésük is eltérő.

        Hirdetés

        Mi az a laktóz?

        A laktóz a tejben és a tejtermékekben lévő különleges cukor, melyet normális állapotban, a vékonybél laktáz nevű enzimje segít lebontani. Egyesek szervezetéből ez az enzim hiányzik, vagy a száma lecsökkent, esetleg nem elég hatékony.

        Kalciumszükséglet

        A kalcium rendkívül fontos ásványi anyag, azt is mondhatnánk, hogy nélküle nincs élet, ugyanis minden sejtnek, szövetnek szüksége van rá.

        Mennyi a napi kalciumszükségletünk?

        A lebontatlan laktóz aztán továbbkerül a vastagbélbe, ahol bakteriális, erjedő folyamatokat indít meg: az így termelődő gázok hasgörcsöt és puffadást okoznak. A lebontatlan tejcukor megköti a vizet, amely megváltoztatja a széklet állagát és mennyiségét, fájdalmas hasmenést okozva, melyet gyakran kóros fogyás, hányás is kísérhet.

        Bővebben Mire utalhat a hirtelen fogyás?

        A tejcukor lebontó enzimének hiánya, úgynevezett felszívódási zavar, mely már csecsemőkorban, vagy bármikor később is kialakulhat. A laktózérzékenység lehet genetikailag örökölt, vagy kiválthatják más betegségek, mint a lisztérzékenység, vagy a bélrendszer különböző gyulladásai és fertőzései.

        A tejcukor érzékenység nem azonos a tejfehérje-allergiával

        A hétköznapokban gyakran keveredik a két fogalom, s így a laktózérzékeny betegek is inkább mellőzik a tejtermékek fogyasztását, noha esetükben bizonyos készítmények nem okoznak tüneteket. Fontos tehát, hogy első körben tisztázzuk, hogy a panaszokat mely összetevő okozza. 

        A tej étkezésünk egyik értékes eleme. Számos előnyös tulajdonsága ellenére a tej fogyasztása tejre érzékeny egyéneknél panaszt okozhat. Mennyiségében és minőségében is két olyan jelentős összetevője van a tejnek, mint a fehérje- és a tejcukor, melyek betegségi tüneteket válthatnak ki.

        A tejfehérje és a tejcukor hasznosítása a szervezet számára különböző módon történik. A fehérjék bontásában az emésztőenzimek játszanak szerepet. Ha a fehérjék bontása nem megfelelő, és a bél immunrendszere fokozott érzékenységet mutat, a tejfehérjék a bélen keresztül átjutva az egész szervezetre kiható immunválaszt, allergiás reakciót váltanak ki.
        Ez a tejallergia.

        A tejben jelentős mennyiségben jelenlevő laktóz két cukor molekulából, glukózból és galaktózból áll. A laktóz bontását a vékonybél bolyhain található finom szerkezetben, a kefeszegélyben található laktáz enzim végzi. A tünetek és a panaszok oka, hogy a táplálékok enzimatikus bontása nem történik meg. A tejcukor-érzékenységet tehát a szervezetben lévő tejcukor bontását végző enzim (laktáz) hiánya vagy csökkent mennyisége okozza.

        Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

        Módosítva: 2018.08.06 09:41, Megjelenés: 2017.06.21 07:38
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Testsúly

        Testsúly

        Cs. K., fordító

        Az elhízás károsíthatja a sperma minőségét?

        Intim védelem

        Intim védelem

        Szponzorált tartalom

        Hogyan előzhetjük meg a hüvelyfertőzéseket, illetve kiújulásukat? (x)

        A haspuffadás gyógyszeres kezelése

        A haspuffadás egy gyakran előforduló emésztőrendszeri állapot, amelyet okozhatnak bizonyos betegségek, a helytelen életmód vagy egyszerűen csak a nem megfelelő módú vagy összetételű táplálkozás. Tünetei könnyen felismerhetőek. Ezek általában a teltségérzet, felfúvódás, hasfájás, feszülő érzés a hasban, böfögés. Mindezen tüneteket a felgyülemlő és nehezen távozó bélgázok okozzák. Milyen típusú gyógyszerekkel enyhíthető a haspuffadás?

        Hasi panaszok kezelése diétával: kötelező vagy ajánlott?

        Sokan szenvednek olyan tünetektől, amelyek mögött nem igazolódott szervi betegség. A panaszok jelentkezésekor természetesen indokolt az orvosi vizsgálat és a beavatkozást igénylő kórképek kizárása! Ez nem feltétlenül jelent megterhelő eljárásokat, néha egy beszélgetés és a páciens ismerete is elegendő.

        Puffadás és teltségérzés - Elfogyasztott ételek és az életmód

        Tekintettel arra, hogy a puffadás és a teltségérzés hátterében számos életmódbeli és táplálkozási hiba, illetve gasztroenterológiai elváltozás állhat, a kezelés minden esetben a kiváltó októl függ. A legtöbb esetben azonban a tünetek enyhülését és megszűnését érhetjük el a mindennapi szokásaink megváltoztatásával.

        Görcsöl? Puffad? Fáj? - A gyomorproblémák leggyakoribb okai

        A különféle emésztőszervi panaszok egyre gyakoribb problémának számítanak a lakosság körében. Korántsem mindegy azonban, hogy milyen okok húzódnak meg a tünetek hátterében, ugyanis más típusú kezelést igényelnek a savproblémák, a puffadásos tünetek, a gyomorrontás, illetve az enzimhiányból fakadó hasi panaszok.

        Hasmenés - Mikor jelez komolyabb bajt?

        A hasmenés lehet csúnya és ideiglenes, de jelezhet valami súlyosabb bajt is. Miből állapíthatja meg hasmenés esetén, hogy ráér-e várni vagy azonnal forduljon orvoshoz?

        Hogyan kontrollálhatja a bélgázokat?

        A gáz - az a fajta, mely előzetes figyelmeztetés nélkül távozik a gyomor- és béltraktusból - az élet velejárója. Egy kis odafigyeléssel: hogy mit eszünk és iszunk, illetve néhány életmódbeli változtatással csökkenthetjük a bélgáz képződését.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA