• Tradíció

    Szerző: Moody

    Egyetlen emlékem van az apai nagyapámról: nyár van, ebéd után lefekszik a fűbe a körtefa alatt, maga alá hajtja a fejőskötényt, és alszik. Apám szintén szunyókált délutánonként, és a nővérem is.

    Az alváshiány egészségügyi kockázatai

    Napjaink rohanó világában nehéz mindenre időt szakítani, ezért kompromisszumot kell kötnünk. Ez gyakran az alvás rovására megy. Egy jó könyvre vagy televízió műsorra szánt idő feláldozása helyett inkább lecsípünk egy kicsit az éjszakai alvásidőből. Az alváshiány egészségügyi kockázatai
     

    Én – természetesen? – ugyanilyen nagy rajongója vagyok a délutáni pihenésnek. Ha nincs lehetőségem rá, akkor már kora este nagyon fáradt vagyok és rosszkedvű. Egy barátnőm mondta rólam, hogy én olyan vagyok, mint akit este nyolckor kihúznak a konnektorból. Utána már semmi érdemlegesre nem vagyok képes, még a mosogatást is elteszem másnap reggelre. Tehát: ha csak tehetem, lefekszem délután.

    Sokan mesélték nekem, hogy ők a nap közbeni alvástól csak nyomottabbak lesznek, és este pedig csak forgolódnak. Jó, hát akkor ők ne próbálkozzanak, nem nekik való. Nekik valószínűleg nem volt fejőskötényes nagypapájuk. Mi viszont, akiknek volt, már azt is kikísérleteztük, és meg is szoktuk beszélni, hogy kinek mennyi idő a tökéletes. Ki az, aki levetkőzik hozzá, és ki az, aki ruhástul fekszik le. Van, aki ébresztőt állít, mások maguktól ébrednek. Mindenki hite szerint.

    Hirdetés

    Én a levetkőzős, ébresztős csapatba tartozom, a tökéletes időtartam pedig 30 perc. A 40 még belefér, az 50 viszont öngól. Akkor én is nyomott maradok. Fél óra után viszont pihenten kipattanok az ágyból, és este is aktív vagyok. Ahogy öregszem, egyre kevésbé titkolom ezt a szükségletemet. Voltam már olyan baráti összejövetelen, ahol a többiek társasoztak, én meg a másik szobában aludtam.

    Mondtam nekik: nevessetek csak, de ez genetika, nem tehetek róla. Akinek nem köténye, ne vegye magára!

    (Moody)


    Módosítva: 2017.01.24 16:58, Megjelenés: 2017.01.24 16:58
   • Cikkajánló

    Koronavírus-járvány

    Koronavírus-járvány

    koronavirus.gov.hu

    Egészségügyi védőeszközök és a kezelésnél hatásos gyógyszer is érkezett hazánkba.

    Csecsemőkori hasi problémák

    Csecsemőkori hasi problémák

    Dr. Balogh Andrea

    Mi állhat a fájdalmak hátterében, a különböző hasi problémák mögött?

    525 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

    Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 525-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt négy krónikus betegséggel küzdő idős beteg.

    Koronavírus: krízisvonal és online távkonzultáció

    Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar krízis specializációjának szakemberei és a Doktor 24 pszichológusai/pszichiáterei fogadják mától a koronavírus-járvány okozta lelki/mentális megterhelések miatt segítségre szorulók hívásait. A Doktor24 Egészségközpont ugyanakkor összesen 18 szakterületen több mint 40 orvossal indítja online (video) vizit/távkonzultációit, hogy a kezelt páciensek folyamatos kontrollja, valamint a betegek jelen helyzetben megoldható ellátása biztosított legyen.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.