• Újinfluenza: orvosi lap bírálja az Egészségügyi Világszervezetet

    Szerző: MTI

    A The British Medical Journal (BMJ) bírálta az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) az újinfluenza-világjárvány kezelése miatt; a tekintélyes orvosi folyóirat szerint az eljárást beárnyékolta a titkosítás és az összeférhetetlenség.

    A BMJ pénteki számában megjelent jelentés rámutatott arra: a vírusellenes szerek alkalmazására kidolgozott WHO-előírásokat olyan szakemberek dolgozták ki, akik konzulensként anyagi juttatásban részesültek e készítmények két vezető gyártója, a Roche, valamint a GlaxoSmithKline (GSK) részéről.

    Hirdetés

    A jelentés szerint, amelynek társszerzője a nonprofit Bureau of Investigative Journalism londoni székhelyű oknyomozó újságíró-szervezet, a WHO saját előírásait megsértve nem hozta nyilvánosságra az összeférhetetlenség ezen eseteit, amikor 2004-ben az előírásokat kidolgozták.

    A WHO tanácsa alapján a kormányok világszerte a vírusellenes készítmények hatalmas készleteit halmozták fel. A világszervezet döntése nyomán pedig, amikor 2009 júniusában pandémiának (világjárványnak) minősítette a járványt, a kormányok dollármilliárdokat költöttek a sietősen előállított oltóanyagok megvásárlására.

    A készletek jelentős részét nem használták fel, miután a járvány kevésbé veszélyesnek bizonyult, mint a szakértők némelyike feltételezte. Ez viszont azt a gyanút keltette, hogy a gyógyszeripar illetéktelen befolyást gyakorolt a WHO döntéseire.

    "Csorbult a WHO szavahihetősége"

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A cikk foglalkozik a WHO tavaly alakult titkos tanácsadó testületével, a "vészhelyzet-bizottsággal is, amelynek abban kellett segítenie a világszervezetet, hogy kell-e egyáltalán pandémiának minősíteni a világjárványt, s ha igen, akkor mikor.

    A szerzők szerint a testület 16 tagja közül legalább egy szakértő fizetségben részesült 2009-ben a GSK részéről. A világjárvány kihirdetése nyomán automatikusan életbe léptek a fél tucat legnagyobb oltóanyaggyártóval, köztük a GSK-val kötött "látens" szerződések - olvasható a jelentésben.

    A WHO megtagadta, hogy nyilvánosságra hozza a testület tagjainak névsorát, mondván, hogy így kívánja őket megvédeni az ipar részéről megnyilvánuló esetleges nyomástól. "Súlyosan csorbult a WHO szavahihetősége" - hangsúlyozta szerkesztőségi cikkében Fiona Godlee, a British Medical Journal szerkesztője.

    Fiona Godlee szerint ahhoz, hogy a WHO kiköszörülje a csorbát, a világszervezetnek nyilvánosságra kell hoznia a "vészhelyzet-bizottság" tagjainak névsorát, ahogy az összeférhetetlenségek esetleges eseteit, érdekütközéseket is, valamint szigorúbb szabályozást kell kidolgoznia az iparral kapcsolatos kötelezettségvállalásról, hogy kivédjék a döntéshozatal üzleti befolyásolását.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.06.06 01:05
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

    A 6. héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma: 2016. február 5-11. között a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 27,5 százalékkal több, 60 900 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

    Kanyaró: Megbetegedések Magyarországon

    Az országos tisztifőorvos bejelentése laboratóriumi vizsgálattal megerősített magyarországi kanyarójárványról.

    Zika-láz - Romániában is megjelent a vírus

    Romániában is megjelent a zika-vírus: az első fertőzött nő nyilvántartásba vételétről kedden számolt be a bukaresti egészségügyi minisztérium.

    Levonulóban az influenzajárvány

    Az influenzaszerű megbetegedések száma a 7. héten elérte a maximumát, és az elmúlt 2 hét során csökkent az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók becsült száma.

    Influenzajárvány - Csökkenni kezdett az influenzaszerű megbetegedések száma

    Az influenzaszerű megbetegedések számának hét hete tartó folyamatos emelkedése a 8. héten megállt, és az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók becsült száma mérsékelten csökkent az előző héthez képest.

    Zika-láz - Szlovákiában is megjelent a vírus

    Szlovákiában is megjelent a Zika-vírus okozta első megbetegedés - idézte Viliam Cislák egészségügyi minisztert szerdán a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.