• H1N1 - Tények és számok itthon

    Szerző: Független Hírügynökség

    Összesen 2 millió 690 ezer 805 embert oltottak be a H1N1 influenza fertőzés ellen tavaly szeptember és idén április között, ami országosan 26,8 százalékos átoltottságot jelent - többek között ez derül ki az Országos Epidemiológiai Központ hetilapja, az Epinfo legfrissebb számából.

    A 2009-2010-es influenza szezon oltóanyag felhasználását összegző adatok szerint a felhasznált vakcinák közül több mint 490 ezret pénzért vettek, több mint félmillió 1 és 18 év közötti gyermeket illetve fiatalt oltottak be és a leginkább veszélyeztetett várandós nők közül csupán 17 ezer 200 kérte a H1N1 elleni vakcinát.

    Hirdetés

     H1N1-teszt
    Új influenzára utalnak a tünetei? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a megoldáshoz.
    Válaszoljon a kérdésekre! >>
    Az Epinfo adatai alapján Nyugat-Magyarországon jóval nagyobb volt az oltási kedv, mint keleten: Komárom-Esztergom, Fejér, Somogy, Veszprém és Zala megyékben 30 százalék fölött volt az átoltottság. A legtöbben a fővárosban kérték a pandémia elleni vakcinát, a budapestiek 37,8 százaléka oltatta be magát. A háziorvosi és a házi gyermekorvosi praxisokban történt a legtöbb védőoltás (1 millió 484 ezer), az összes oltóanyag 55,2 százalékát ezeken a helyeken használták fel.

    Az iskolai kampányoltások során csaknem 437 ezren (16,2 százalék ) kaptak védőoltást. Az egészségügyi intézmények 128,8 ezer adag (4,8 százalék) Fluval P-t használtak fel, és a kritikus infrastruktúra dolgozói közül 147,5 ezret oltottak be. A gyógyszertárakban összesen 402,7 ezer vakcinát váltottak ki, és térítésért 90 ezer 649 (3,4 százalék) ember kapta meg a vakcinát az oltópontokon.

    Az összesítés szerint a veszélyeztetett csoportok közül a szív-, és érrendszeri betegek közül kérték legtöbben a vakcinát, 486,5 ezren. Több mint 190 ezer asztmában és más légzőszervi betegségben szenvedőt, valamint 120 ezer cukorbeteget oltottak be.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az egészségügyi dolgozók közül 128 ezren a szociális intézmények gondozói közül 25,6 ezren kérték a vakcinát. 514 ezer 184 1-18 éves gyermeket oltottak be a pandémiás influenza ellen, és 17 ezer 200 kismamát. Ez a szám, a KSH évi átlagos születésszámát alapul véve, nem éri el a várandósok egynegyedét sem.

    Az oltásra ajánlott felnőtt csoportok közül kevesen oltatták be magukat az önkormányzatok ügyfélszolgálatán dolgozók közül, számuk kevesebb mint 9 ezer volt. A pandémiás influenza megelőzésére egyébként 4 millió ingyenes és 2 millió pénzért vehető, összesen 6 millió adag vakcinát biztosított a kormány.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2010.05.22 13:07
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Influenza: Tanítási szünet és látogatási tilalom - Országos körkép

    Többnapos tanítási szünetet rendelt el kedden a zámolyi általános iskola igazgatója, mert hétfőn az intézmény diákjainak már több mint 40 százaléka hiányzott; Fejér megyében átlépte a járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma - közölte a kistérségi tiszti főorvos az MTI-vel. A múlt hetihez képest 35-40 százalékkal több az influenzaszerű megbetegedés a térségben.

    Az újinfluenza nem valóságos pandémia?

    Az ET parlamenti közgyűlésének társadalmi ügyekkel foglalkozó bizottsága által szervezett rendezvényt azok a parlamenti képviselők kezdeményezték, akik szerint az újinfluenza nem valóságos pandémia, hanem "áljárvány".

    H1N1 - A beoltott gyerekek felénél influenzás tünetek jelentkeztek

    A laborvizsgálatok során derül majd ki, hogy a H1N1 vírusnak volt-e "kórokozó szerepe". A tünetek egyébként enyhe lefolyásúak voltak, kisebb láz és köhögés jelentkezett a gyerekeknél, akik közül kórházba senki sem került - mondta Bujdosó László, megjegyezve, hogy már valamennyien gyógyultnak tekinthetők és szövődmények nem alakultak ki náluk.

    H1N1 - Természetes módszerek a fertőzés ellen

    A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a megbetegedettekről, a szövődményekről. Sok betegünk kérdezi, hogy milyen módszerekkel küzdhetünk ellene.

    H1N1 - Tamiflunak ellenálló mutáns vírust találtak

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) novemberi közlése szerint mutáns világjárványos influenzavírust találtak már Brazíliában, az Egyesült Államokban, Japánban, Kínában, Mexikóban és Ukrajnában.

    H1N1: mi fog velem történni? (Az új influenza prognózisa)

    A legtöbb új influenzás beteg egy héten belül javulást tapasztal az állapotában. Ám vannak, akiknél a betegség sokkal jobban elhúzódik, vagy komoly komplikációkkal jelentkezik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.