• H1N1 - Nem volt haláleset az elmúlt héten

    Szerző: Független Hírügynökség

    A március 8-14-e közötti hét volt sok hónap után az első, amikor nem értesült a H1N1 vírusfertőzéssel összefüggésbe hozható halálesetről az ÁNTSZ.

    Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) legfrissebb jelentése szerint a 10. héten tovább csökkent az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma, a becslések szerint ez már csak alig több mint 8 ezer beteg volt. Viszont ezen a héten is még 41 betegnek olyan súlyos volt az állapota, hogy kórházba kellett utalni, közülük 11-nek ráadásul intenzív ellátásra, 10-üknek gépi lélegeztetésre volt szüksége.

    Hirdetés

     Influenza - Mi várható tavasszal? 

    Az új influenza itthoni megjelenése óta az orvoshoz fordulóknak körülbelül egy százaléka került kórházba, ez több mint 5 ezer embert jelent. Közülük minden tízedik beteg intenzív osztályra került, kétharmaduk pedig gépi lélegeztetésre szorult, tehát életveszélyes állapotban volt. 
    Lesz járvány? >>

    A 10. naptári héten orvoshoz fordulók több mint egyötöde gyermek volt, és továbbra is a betegek csaknem kétharmada 35 év alatti. A 35-59 évesek aránya 26,4 százalék, míg a 60 éven felülieké 10,8 százalék volt. A kórházba utalt 41 beteg zöme, 44 százaléka a 30-64 évesek korcsoportjába tartozott, és csaknem 30 százaléka 65 év feletti volt.

    Az OEK összegzésként megállapítja, hogy 2010. 4. hetétől kezdődően hétről hétre csökken az influenzaszerű megbetegedések becsült száma. Március 8-14. közötti héten 11 mintából mutatta ki a laboratórium a H1N1 vírust, ezekkel együtt az ismertté vált megbetegedések száma 2 142-re nőtt. Mivel a héten nem értesült az ÁNTSZ újabb halálesetről, a H1N1-gyel összefüggésbe hozható, ismertté vált halálesetek száma továbbra is 130.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2010.03.19 11:07
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Európa keleti részén a legmagasabb az influenza-aktivitás

    Rendkívül intenzíven terjed az influenza Európa keleti részén, Ukrajna és Oroszország is erről adott jelentést az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi összefoglalójában. Magyarországon a 6. héten 43.700 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Járvány idején a fertőzés megelőzésében az általános személyi higiénés magatartás a döntő, ennek egyik legegyszerűbb módja a rendszeres és alapos kézmosás.

    Több mint 20 százalékkal emelkedett az influenzás megbetegedések száma

    Az országban lassan terjed az influenza, országszerte 12 800, az előző héthez képest csaknem 22 százalékkal több beteget regisztráltak - olvasható az Országos Epidemiológiai Központ (OKE) legfrissebb jelentésében.

    Már lehet oltatni influenza ellen

    Bár az enyhe idő bizakodásra adhat okot, aligha úszhatjuk meg a valódi őszt, minden szépségével és betegeskedésével együtt. Még mielőtt azonban elrohannánk a drogériába a papírzsebkendő készleteket feltölteni, tegyünk egy rövid kitérőt a háziorvosnál, s kérjünk influenza elleni védőoltást!

    Európai Parlamenti bírálat a H1N1 járványhelyzet uniós kezelése miatt

    A 2009-2010-es H1N1 influenzajárvány uniós kezelési módját bírálta az Európai Parlament (EP) a keddi strasbourgi plenáris ülésen elfogadott állásfoglalásában.

    Negyvennyolcra emelkedett az influenzajárvány áldozatainak száma

    Negyvennyolcra emelkedett azoknak a haláleseteknek a száma, amelyek a jelenlegi szezon influenzaszerű megbetegedéseivel hozhatók összefüggésbe - számolt be az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

    H1N1 és B típusú influenzavírust is kimutattak az új betegeknél

    H1N1 és B vírust is azonosítottak az elmúlt hét folyamán Győr-Moson-Sopron megyében megbetegedetteknél- jelentette be Széles Klára, a megyei tisztiorvosi-szolgálat főorvosa szerdán.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.