Influenza - Mi várható tavasszal?

Szerző: Független Hírügynökség

Az újinfluenza itthoni megjelenése óta az orvoshoz fordulóknak körülbelül egy százaléka került kórházba, ez több mint 5 ezer embert jelent. Közülük minden tízedik beteg intenzív osztályra került, kétharmaduk pedig gépi lélegeztetésre szorult, tehát életveszélyes állapotban volt.

Nem valószínű, hogy idén tavasszal jelentős szezonális- vagy újinfluenza járvány alakuljon ki Magyarországon - jelentette ki az országos tiszti főorvos szerdán délelőtt Budapesten. Falus Ferenc ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az oltásra továbbra is szükség lehet, főként a veszélyeztettek körében.

A főorvos beszélt arról is, hogy az újinfluenza itthoni megjelenése óta az orvoshoz fordulóknak körülbelül egy százaléka került kórházba, ez több mint 5 ezer embert jelent. Az újinfluenzával összefüggésben pedig itthon eddig 130 ember vesztette életét.

Az elmúlt héten körülbelül 11 ezer ember fordult országszerte orvoshoz influenzaszerű megbetegedésekkel, ez bőven a járványküszöb alatt marad - mondta Falus Ferenc. Hasonlóak voltak az adatok az elmúlt hetekben is. Falus Ferenc szerint így nem valószínű, hogy idén tavasszal jelentős szezonális- vagy újinfluenza járvány alakuljon ki.

Arra viszont felhívta a figyelmet, hogy az újinfluenza enyhülése miatt az emberek is kevésbé figyelnek a védekezésre, így több más betegség felütheti a fejét, például a nátha. Az újinfluenza itthoni megjelenése óta az orvoshoz fordulóknak körülbelül egy százaléka került kórházba, ez több mint 5 ezer embert jelent. Közülük minden tízedik beteg intenzív osztályra került, kétharmaduk pedig gépi lélegeztetésre szorult, tehát életveszélyes állapotban volt. A vírussal összefüggésben itthon 130 ember vesztette életét. Jelenleg egyébként négy ember van intenzív osztályon a betegség miatt, a járvány csúcsán ez a szám 60 körül volt.

Átoltottság - A világ első tíz országában voltunk

A tisztifőorvos beszélt arról is, hogy nehéz tendenciát meghatározni azzal kapcsolatban, hogy az ország mely területein volt több megbetegedés. Úgy tűnik viszont, hogy Dél-Magyarországon az átlagnál többen kapták el a járványt. Falus Ferenc szerint a jövőben végig kell gondolni, hogy mennyire hallgassák el a nyilvánosság elől, hogy hol jelentkeznek a megbetegedések. Falus Ferenc kiemelte, hogy Magyarország az "átoltottság" tekintetében a világ első tíz országa között volt.

Az elmúlt héten még mindig több mint 2600 ember kapta meg a vakcinát, a szakember szerint az oltást tovább kell folytatni. Most viszont elsősorban a veszélyeztetett csoportokba tartozóknak kell megkapniuk a védőoltást, a főorvos külön kiemelte a kismamákat és azokat a nőket, akik hamarosan gyermeket szeretnének.

Falus Ferenc beszélt arról is, hogy az őszi szezonra a kormány 1,3 millió influenza elleni ingyenes védőoltást rendel, ez már három törzs ellen nyújt védettséget, így az újinfluenza ellen is.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Milyen testi és lelki tünetek jelentkezhetnek?

Onkológia Onkológia

Mennyiben lehet ma az ellátás személyre szabott?

ÁNTSZ: egyre több az influenzás...

Az előző héthez képest több mint 50 százalékkal emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, s további betegekben a vírust is...

H1N1 - Természetes módszerek a...

A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a...

Az Ön orvosa felismeri a H1N1-et?

A WHO kiadványa szerint a H1N1 egyik tünete a magas láz, ám ezt a legújabb vizsgálati eredmények alapján a Lancet című orvosi lap cáfolja. Őket...

Influenzás volt? Valószínűleg...

Amerikai kutatók szerint azok, akik többször voltak influenzások vagy többször is kaptak influenza elleni védőoltást, egyfajta védelmet élveznek az...

H1N1-kérdőív - Ismerje meg a...

Új influenzára utalnak a tünetei? Mit tegyen, ha elképzelhető, hogy H1N1 vírussal fetőződött meg? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a...

H1N1 kisokos - Tünetek, kezelés...

A H1N1 az A típusú influenzavírus egyik altípusa, az emberi influenza leggyakoribb okozója. Tudjon meg mindent a védőoltásról és a betegségről itt...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.