• H1N1 - Nem valószínű az újabb világjárvány

    Szerző: MTI

    Nem valószínű, hogy Európában újabb pandémiás hullámmal jelentkezik a H1N1-vírus, ám helyi járványokat okozhat - közölték hétfőn az Európai Járványügyi Központ (ECDC) illetékesei.

    Az ECDC helyzetértékelése szerint 2010 tavaszán és nyarán a H1N1-vírus terjedése alacsony szinten marad, a következő téli időszakban azonban ez lesz a domináns influenzatörzs.

    Hirdetés

     Tovább csökkent a megbetegedések száma 

    Magyarországon 129 ember halála hozható összefüggésbe az új típusú influenzával - közölte a népegészségügyi és tisztiorvosi szolgálat.
    Csökken a betegek száma >>

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) eddig 16.226 igazolt halálesetről tud, melyet a H1N1 pandémiás influenzavírus okozott, ám a tényleges halálozási szám ennél jóval nagyobb lehet, mert az áldozatok többségét nem tesztelték.

    Mivel eddig nincs bizonyíték arra, hogy az influenzatörzs felépítésében lényegi változás történt volna, a stockholmi székhelyű ECDC úgy véli, a következő téli szezonban hasonló halálozási arány várható, mint a most véget ért szezonban. A fertőzések száma azonban lényegesen alacsonyabb lehet a H1N1 ellen védettek nagyon aránya miatt. Az ECDC továbbra is javasolja a lakosoknak, hogy fogadják el az újinfluenza elleni védőoltást, amikor azt a helyi egészségügyi hatóságok ajánlják.

    A WHO adatai szerint világszerte 300 milliónál több embert oltottak be a pandémiás H1N1-influenza ellen, az immunizáció hatékonyságát 70-75 százalékra teszik.

     Megjelent az első mutáció 

    Megjelent a H1N1 vírus első mutációja - erősítették meg a mexikói hatóságok, hozzátéve, hogy a mutáns vírust egy olyan kislány szervezetében mutatták ki, aki túlélte a betegséget. Jose Angel Cordova egészségügyi miniszter szerint ez az első igazolt mutációja a vírusnak, amely a feltevéseik szerint több száz ember szervezetében lehet még jelen.
    Mennyire veszélyes a mutáns vírus? >>

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.03.09 11:32
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Európa keleti részén a legmagasabb az influenza-aktivitás

    Rendkívül intenzíven terjed az influenza Európa keleti részén, Ukrajna és Oroszország is erről adott jelentést az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi összefoglalójában. Magyarországon a 6. héten 43.700 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Járvány idején a fertőzés megelőzésében az általános személyi higiénés magatartás a döntő, ennek egyik legegyszerűbb módja a rendszeres és alapos kézmosás.

    Több mint 20 százalékkal emelkedett az influenzás megbetegedések száma

    Az országban lassan terjed az influenza, országszerte 12 800, az előző héthez képest csaknem 22 százalékkal több beteget regisztráltak - olvasható az Országos Epidemiológiai Központ (OKE) legfrissebb jelentésében.

    Már lehet oltatni influenza ellen

    Bár az enyhe idő bizakodásra adhat okot, aligha úszhatjuk meg a valódi őszt, minden szépségével és betegeskedésével együtt. Még mielőtt azonban elrohannánk a drogériába a papírzsebkendő készleteket feltölteni, tegyünk egy rövid kitérőt a háziorvosnál, s kérjünk influenza elleni védőoltást!

    Európai Parlamenti bírálat a H1N1 járványhelyzet uniós kezelése miatt

    A 2009-2010-es H1N1 influenzajárvány uniós kezelési módját bírálta az Európai Parlament (EP) a keddi strasbourgi plenáris ülésen elfogadott állásfoglalásában.

    Negyvennyolcra emelkedett az influenzajárvány áldozatainak száma

    Negyvennyolcra emelkedett azoknak a haláleseteknek a száma, amelyek a jelenlegi szezon influenzaszerű megbetegedéseivel hozhatók összefüggésbe - számolt be az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

    H1N1 és B típusú influenzavírust is kimutattak az új betegeknél

    H1N1 és B vírust is azonosítottak az elmúlt hét folyamán Győr-Moson-Sopron megyében megbetegedetteknél- jelentette be Széles Klára, a megyei tisztiorvosi-szolgálat főorvosa szerdán.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.