• 800 ezer térítésmenetes H1N1 vakcina van raktáron

    Szerző: MTI

    Az egészségügyi miniszter szerint mivel még nincs vége az influenzaveszélynek, megbetegedésekre március végéig számítani lehet, ezért az oltásokra még szükség van, továbbá bizonytalan az is, hogy lesz-e a járványnak második hulláma.

    Mintegy 800 ezer, az új influenzavírus elleni térítésmentes vakcina van raktáron, a kormány ezeket mind szeretnék felhasználni - mondta az egészségügyi miniszter pénteken Budapesten újságíróknak.

    Hirdetés

    Kérdésre válaszolva a miniszter cáfolta a Népszabadság azon információját, hogy vita lenne a kormányon belül a megmaradt vakcina külföldi értékesítéséről.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ezzel kapcsolatban elmondta, az elsődleges cél a magyar lakosság ellátása, beoltása, és akkor lehet bármilyen más döntést hozni, ha megszűnt a járványveszély.

    A vakcinák felhasználhatósága egy év, így a kormánynak körülbelül novemberig van ideje arra, hogy az addig megmaradt vakcinák sorsáról döntsön. Magyarországon a lakosság átoltottsága 30 százalék - válaszolta kérdésre Székely Tamás.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.02.12 21:30
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Európa keleti részén a legmagasabb az influenza-aktivitás

    Rendkívül intenzíven terjed az influenza Európa keleti részén, Ukrajna és Oroszország is erről adott jelentést az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi összefoglalójában. Magyarországon a 6. héten 43.700 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Járvány idején a fertőzés megelőzésében az általános személyi higiénés magatartás a döntő, ennek egyik legegyszerűbb módja a rendszeres és alapos kézmosás.

    ÁNTSZ: egyre több az influenzás beteg

    Az előző héthez képest több mint 50 százalékkal emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, s további betegekben a vírust is kimutatták - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán az MTI-vel.

    Már lehet oltatni influenza ellen

    Bár az enyhe idő bizakodásra adhat okot, aligha úszhatjuk meg a valódi őszt, minden szépségével és betegeskedésével együtt. Még mielőtt azonban elrohannánk a drogériába a papírzsebkendő készleteket feltölteni, tegyünk egy rövid kitérőt a háziorvosnál, s kérjünk influenza elleni védőoltást!

    Újabb áldozata van az influenzának

    Meghalt egy influenzás beteg Zala megyében a H1N1 vírus fertőzése következményeként - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve kedden az MTI-vel. Az intézet tájékoztatása szerint a beteg a 35-59 éves korcsoportba tartozott és előzőleg nem kapott védőoltást.

    Influenza védőoltás: Pandémiás törzset is tartalmaz a vakcina

    Az elmúlt évi pandémiás H1N1 vírustörzset is tartalmazza az Omninvest szezonális influenza elleni oltóanyaga, ennek ellenére bizonyos korcsoportoknak érdemes beoltatniuk magukat a pandémiás szérummal is - közölte a cég szóvivője szerdán az MTI-vel.

    H1N1 - A beoltott gyerekek felénél influenzás tünetek jelentkeztek

    A laborvizsgálatok során derül majd ki, hogy a H1N1 vírusnak volt-e "kórokozó szerepe". A tünetek egyébként enyhe lefolyásúak voltak, kisebb láz és köhögés jelentkezett a gyerekeknél, akik közül kórházba senki sem került - mondta Bujdosó László, megjegyezve, hogy már valamennyien gyógyultnak tekinthetők és szövődmények nem alakultak ki náluk.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.