H1N1 - Bezárják az oltóközpontokat? Miért?

Szerző: MTI

A szakminiszter beszámolt arról is, hogy az elmúlt héten 15.400-an jelentkeztek orvosnál influenzaszerű tünetekkel, ez 8 százalékos emelkedést jelent a kétheti adatokhoz képest.

Február 4-én, csütörtökön átmenetileg bezárnak az oltópontok, ahol a lakosság térítés ellenében juthatott hozzá a H1N1 vírus elleni vakcinához - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón. Magyarországon 112 ember halála hozható összefüggésbe az új típusú influenzával.

Székely Tamás közlése szerint az oltóhelyeken összesen valamivel több mint 92 ezren kapták meg az új vírus elleni oltást. (Az országban november végén kétszáz helyen, kórházakban, rendelőintézetekben és az ÁNTSZ-kirendeltségeken nyíltak oltópontok, ahol háromezer forintért adták be az oltást.)

H1N1-kérdőív
Új influenzára utalnak a tünetei? Mit tegyen, ha igen? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a megoldáshoz. Válaszoljon a kérdésekre! >>
A szakminiszter beszámolt arról is, hogy az elmúlt héten 15.400-an jelentkeztek orvosnál influenzaszerű tünetekkel, ez 8 százalékos emelkedést jelent a kétheti adatokhoz képest.

Székely Tamás az oltópontokkal kapcsolatban elmondta, hogy az ország hét pontján továbbra is kérni lehet a H1N1 vírus elleni vakcinát. Ezek az ÁNTSZ-nek azok a regionális intézetei, ahol a külföldi utazásokhoz szükséges egyéb oltások is megkaphatók.

A bezárás mellett azért döntöttek, - folytatta - mert ezeken a helyeken csökkent az oltást kérők száma. Amennyiben újra megnő az érdeklődés, újranyitják ezeket a helyszíneket - tette hozzá.

Tanácsok az influenza ellen
Az immunerősítés egyik alapköve a helyes táplálkozás. A bélrendszerünkben dől el, hogy a szervezetünk mennyi vitamint, ásványi anyagot képes majd hasznosítani. Bővebben: Hogyan erősítsük immunrendszerünket?
A miniszter beszámolója szerint Magyarországon eddig több mint 353 ezren betegedtek meg influenzában, s az újinfluenza elleni oltást megközelítőleg 3 millióan kapták meg Magyarországon. Ezzel az "átoltottsági" aránnyal Magyarország az Európai Unióban a negyedik helyen áll Svédország, Finnország és Norvégia után.

Kérdésre válaszolva elmondta, úgy véli, megérte az intézményeknek üzemeltetni az oltópontokat, mert ezen intézmények másfél millió forintot kaptak egy hónapra. Székely Tamás közölte, hogy az iskolaorvosok is - hasonlóan a háziorvosokhoz - visszamenőleg megkapják az oltásonként járó 200 forintot.

Az október 15-től lejelentett eseteket finanszírozzák. Kiemelte: az új vírus elleni védőoltás továbbra is kérhető a háziorvosoknál és a patikákban.

Az új influenza tünetei és terjedése

A betegség gyakorlatilag ugyanolyan tünetekkel jár, mint a már korábban beazonosított infuenza vírusok. A különbség az, hogy ezzel szemben nincs az embereknek védettségük. Falus Ferenc szerint a betegség lappangási ideje 1-10 nap között mozog. Tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, esetleg hasmenés, izomfájdalmak.
Ez azt jelenti, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed; ennivalóval nem lehet elkapni, így sertéshús fogyasztásával sem nő a kockázat - mondta. Védekezni gyakori kézmosással, a tömeg illetve a másokkal történő közvetlen kontaktus elkerülésével, valamint a sokak által használt felületek fertőtlenítésével lehet.
Friss hírek a H1N1-ről>>

Kárpátalján elfogadták a rizikócsoportok H1N1 elleni oltásának tervét

A Kárpátalja megyei rendkívüli járványügyi bizottság értékelte a régió influenzahelyzetét, és elfogadta a rizikócsoportokba tartozók H1N1 vírus elleni védőoltásának tervét.

Egyszerű és olcsó védekezés új influenza ellen
Egyszerű és olcsó megoldások is sokat segítenek a légúti vírusok ellen, állapította meg egy tanulmány. Egyszerű és olcsó védekezés új influenza ellen>>
Az influenzás megbetegedések száma nyolc hete a járványszint alatt van a Magyarországgal szomszédos ukrajnai megyében.

Az influenzás és felső légúti fertőzéses esetek gyakorisága jelenleg csak Munkácson, Ungváron és az Ungvári járásban lépi túl a járványküszöböt – adta hírül szerdán a lembergi (lvivi) zik.com.ua internetes hírportál.

Szvitlana Pica, Kárpátalja megye közegészségügyi és járványügyi főorvosának helyettese a médiumnak elmondta, hogy a megyében tavaly 13 ezer 600 influenzás megbetegedés jutott 100 ezer lakosra, ami 26 százalékkal meghaladja a 2008-ban mért szintet.

Jelenleg a régióban 393 esetet regisztrálnak 100 ezer lakosra számítva, s ez a mutató 1,8-szer alacsonyabb a járványszintnél – tette hozzá.

A szakember azt is közölte, hogy a múlt év végi influenzajárvány során Kárpátalján közel 99,4 ezren fordultak orvoshoz a betegség tüneteivel, s a fertőzés következtében tizenketten haltak meg. Az influenzás betegek 52 százalékát gyerekek tették ki – jegyezte meg.

A járványügyi rendkívüli bizottság által elfogadott járványmegelőzési program értelmében Kárpátalján az idén közel 60 ezer, különböző rizikócsoportokba tartozó személyt oltanak be az új típusú influenza elleni vakcinával.

Az orosz gyártmányú MonoGrippol Neo elnevezésű oltóanyagot, amelynek a törzskönyvezését hamarosan befejezi az ukrán egészségügyi minisztérium, a helyi költségvetések terhére szerzik be, és ingyen adják be a rizikócsoportok tagjainak, köztük egészségügyi dolgozóknak, terhes nőknek, két évesnél fiatalabb gyerekeknek. A többi lakosnak fizetnie kell majd az előreláthatólag március elejétől kapható védőoltásért.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

ÁNTSZ: egyre több az influenzás...

Az előző héthez képest több mint 50 százalékkal emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, s további betegekben a vírust is...

H1N1 - Természetes módszerek a...

A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a...

10 dolog, mellyel növeli a H1N1...

Akár úgy dönt, hogy beoltatja magát, akár úgy, hogy mégsem, fontos tudni, mivel előzheti meg a szezonális influenza vagy a H1N1 fertőzés...

H1N1 - A járvány terjedése...

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelentése szerint a 48. héten a következő módon alakult az új influenzás...

Az Ön orvosa felismeri a H1N1-et?

A WHO kiadványa szerint a H1N1 egyik tünete a magas láz, ám ezt a legújabb vizsgálati eredmények alapján a Lancet című orvosi lap cáfolja. Őket...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.