• H1N1 - Bezárják az oltóközpontokat? Miért?

    Szerző: MTI

    A szakminiszter beszámolt arról is, hogy az elmúlt héten 15.400-an jelentkeztek orvosnál influenzaszerű tünetekkel, ez 8 százalékos emelkedést jelent a kétheti adatokhoz képest.

    Február 4-én, csütörtökön átmenetileg bezárnak az oltópontok, ahol a lakosság térítés ellenében juthatott hozzá a H1N1 vírus elleni vakcinához - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón. Magyarországon 112 ember halála hozható összefüggésbe az új típusú influenzával.

    Hirdetés

    Székely Tamás közlése szerint az oltóhelyeken összesen valamivel több mint 92 ezren kapták meg az új vírus elleni oltást. (Az országban november végén kétszáz helyen, kórházakban, rendelőintézetekben és az ÁNTSZ-kirendeltségeken nyíltak oltópontok, ahol háromezer forintért adták be az oltást.)

    H1N1-kérdőív
    Új influenzára utalnak a tünetei? Mit tegyen, ha igen? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a megoldáshoz. Válaszoljon a kérdésekre! >>
    A szakminiszter beszámolt arról is, hogy az elmúlt héten 15.400-an jelentkeztek orvosnál influenzaszerű tünetekkel, ez 8 százalékos emelkedést jelent a kétheti adatokhoz képest.

    Székely Tamás az oltópontokkal kapcsolatban elmondta, hogy az ország hét pontján továbbra is kérni lehet a H1N1 vírus elleni vakcinát. Ezek az ÁNTSZ-nek azok a regionális intézetei, ahol a külföldi utazásokhoz szükséges egyéb oltások is megkaphatók.  

    A bezárás mellett azért döntöttek, - folytatta - mert ezeken a helyeken csökkent az oltást kérők száma. Amennyiben újra megnő az érdeklődés, újranyitják ezeket a helyszíneket - tette hozzá.

    Tanácsok az influenza ellen
    Az immunerősítés egyik alapköve a helyes táplálkozás. A bélrendszerünkben dől el, hogy a szervezetünk mennyi vitamint, ásványi anyagot képes majd hasznosítani. Bővebben: Hogyan erősítsük immunrendszerünket?
    A miniszter beszámolója szerint Magyarországon eddig több mint 353 ezren betegedtek meg influenzában, s az újinfluenza elleni oltást megközelítőleg 3 millióan kapták meg Magyarországon. Ezzel az "átoltottsági" aránnyal Magyarország az Európai Unióban a negyedik helyen áll Svédország, Finnország és Norvégia után.

    Kérdésre válaszolva elmondta, úgy véli, megérte az intézményeknek üzemeltetni az oltópontokat, mert ezen  intézmények másfél millió forintot kaptak egy hónapra. Székely Tamás közölte, hogy az iskolaorvosok is - hasonlóan a háziorvosokhoz - visszamenőleg megkapják az oltásonként járó 200 forintot.

    Az október 15-től lejelentett eseteket finanszírozzák. Kiemelte: az új vírus elleni védőoltás továbbra is kérhető a háziorvosoknál és a patikákban.

    Az új influenza tünetei és terjedése

    A betegség gyakorlatilag ugyanolyan tünetekkel jár, mint a már korábban beazonosított infuenza vírusok. A különbség az, hogy ezzel szemben nincs az embereknek védettségük. Falus Ferenc szerint a betegség lappangási ideje 1-10 nap között mozog. Tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, esetleg hasmenés, izomfájdalmak.
    Ez azt jelenti, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed; ennivalóval nem lehet elkapni, így sertéshús fogyasztásával sem nő a kockázat - mondta. Védekezni gyakori kézmosással, a tömeg illetve a másokkal történő közvetlen kontaktus elkerülésével, valamint a sokak által használt felületek fertőtlenítésével lehet.
    Friss hírek a H1N1-ről>>

    Kárpátalján elfogadták a rizikócsoportok H1N1 elleni oltásának tervét

    A Kárpátalja megyei rendkívüli járványügyi bizottság értékelte a régió influenzahelyzetét, és elfogadta a rizikócsoportokba tartozók H1N1 vírus elleni védőoltásának tervét.

     Egyszerű és olcsó védekezés új influenza ellen
    Egyszerű és olcsó megoldások is sokat segítenek a légúti vírusok ellen, állapította meg egy tanulmány. Egyszerű és olcsó védekezés új influenza ellen>>
    Az influenzás megbetegedések száma nyolc hete a járványszint alatt van a Magyarországgal szomszédos ukrajnai megyében.

    Az influenzás és felső légúti fertőzéses esetek gyakorisága jelenleg csak Munkácson, Ungváron és az Ungvári járásban lépi túl a járványküszöböt – adta hírül szerdán a lembergi (lvivi) zik.com.ua internetes hírportál.

    Szvitlana Pica, Kárpátalja megye közegészségügyi és járványügyi főorvosának helyettese a médiumnak elmondta, hogy a megyében tavaly 13 ezer 600 influenzás megbetegedés jutott 100 ezer lakosra, ami 26 százalékkal meghaladja a 2008-ban mért szintet.

    Jelenleg a régióban 393 esetet regisztrálnak 100 ezer lakosra számítva, s ez a mutató 1,8-szer alacsonyabb a járványszintnél – tette hozzá.

    A szakember azt is közölte, hogy a múlt év végi influenzajárvány során Kárpátalján közel 99,4 ezren fordultak orvoshoz a betegség tüneteivel, s a fertőzés következtében tizenketten haltak meg. Az influenzás betegek 52 százalékát gyerekek tették ki – jegyezte meg.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A járványügyi rendkívüli bizottság által elfogadott járványmegelőzési program értelmében Kárpátalján az idén közel 60 ezer, különböző rizikócsoportokba tartozó személyt oltanak be az új típusú influenza elleni vakcinával.

    Az orosz gyártmányú MonoGrippol Neo elnevezésű oltóanyagot, amelynek a törzskönyvezését hamarosan befejezi az ukrán egészségügyi minisztérium, a helyi költségvetések terhére szerzik be, és ingyen adják be a rizikócsoportok tagjainak, köztük egészségügyi dolgozóknak, terhes nőknek, két évesnél fiatalabb gyerekeknek. A többi lakosnak fizetnie kell majd az előreláthatólag március elejétől kapható védőoltásért.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.02.03 16:51
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Romániában újabb négy halálos áldozatot követelt az influenzajárvány

    Újabb négy influenzás beteg halt meg a múlt héten Romániában, ezzel immár nyolcra emelkedett a járvány áldozatainak a száma.

    Óvszerrel és önmegtartóztatással a Zika-vírus ellen

    Óvszer használatát vagy szexuális önmegtartóztatást javasolnak az amerikai járványügyi szakemberek azoknak a férfiaknak, akik a Zika-vírussal erősen fertőzött vidékeken jártak - az erről szóló ajánlást az Egyesült Államok járványügyi és betegségmegelőzési központja (CDC) hozta nyilvánosságra.

    Nigériai nagykövet: nagyobb erőkre van szükség az Ebola-járvány ellen

    Ternák Gábor kijelölt nigériai nagykövet szerint sokkal nagyobb erőkkel kell beavatkozni a veszélyeztetett nyugat-afrikai országokban az Ebola-járvány elleni küzdelemben.

    EHEC-kórokozókat találtak egy frankfurti patakban

    A Majna partján fekvő Frankfurt melletti patak vizében kimutatták az EHEC-baktériumok O104-es típusát. Még nem tudják, hogyan került a patakba a járványért felelős veszélyes kórokozó.

    Európai Parlamenti bírálat a H1N1 járványhelyzet uniós kezelése miatt

    A 2009-2010-es H1N1 influenzajárvány uniós kezelési módját bírálta az Európai Parlament (EP) a keddi strasbourgi plenáris ülésen elfogadott állásfoglalásában.

    Influenza: Látogatási tilalmak, erősödő járvány

    Már mintegy hetven egészségügyi intézményben vezettek be teljes vagy részleges látogatási tilalmat az influenzajárvány miatt az országban, Budapesten több mint tíz kórházban van érvényben korlátozás.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások