• H1N1 - Jogosan nevezték világjárványnak?

    Szerző: MTI

    Az Európa Unió képviselői azon vitatkoztak szerdán, hogy jogos volt-e világjárványnak minősíteni a H1N1 vírus okozta megbetegedéseket - írja a Világgazdaság.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) cáfolta Wolfgang Wodarg, az Európa Tanács (ET) egészségügyi albizottsága korábbi elnökének vádját, miszerint a gyógyszercégek nyomására jelentették be, hogy világméretű járvánnyá nőtte ki magát az új influenza.

    Hirdetés

     Az új influenza nem valóságos pandémia?
    A világjárvány (pandémia) fogalma körüli ellentmondásokat, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) túlzónak bizonyult jóslatait feszegették.
    A vitáról bővebben >>
    Jakab Zsuzsanna, a WHO Európai Regionális Igazgatóságának februártól kinevezett igazgatója szerint vissza kell utasítani az Wodarg állítását.

    A jogszabályok szerint ugyanis a WHO-nak akkor kell bejelenteni a világjárványt, azaz a legmagasabb fokozatú járványveszélyt, ha az minden kontinensre kiterjed, márpedig a H1N1-el ez történt.

    Sőt a szakemberek egy második betegséghullámra is számítanak kora tavasszal - írja a lap.

    Életkori és halálozási adatok a hazai járványról
    Január 18-a és 24-e között már legtöbben a középkorúak a 35 és 59 év közöttiek fordultak orvoshoz, arányuk 27,2 százalék volt. A beteg gyermekek aránya 24,5 százalék volt.
    A H1N1 járványról számokban >>

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.01.28 09:12
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

    2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

    Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

    A 6. héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma: 2016. február 5-11. között a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 27,5 százalékkal több, 60 900 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

    Influenzajárvány: veszély a tömegközlekedési eszközökön

    A téli influenzaszezonnal évről évre szembesülnünk kell november végétől kora tavaszig, amely a lakosság jelentős százalékát érinti. Ha sorra vesszük a fertőzés rizikófaktorait, joggal tarthatunk a tömegközlekedési eszközök használatától, hiszen a zsúfolt helyek kifejezetten kedveznek a fertőzések terjedésének. Mit tehetünk, hogy elkerüljük az influenzajárványt? Van-e hatásos védekezési módszer?

    Romániában újabb négy halálos áldozatot követelt az influenzajárvány

    Újabb négy influenzás beteg halt meg a múlt héten Romániában, ezzel immár nyolcra emelkedett a járvány áldozatainak a száma.

    Elkezdődött az influenzaszezon

    A megbetegedési mutató átlépte a járványküszöböt, a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján az országban január 15-21. között az előző hetinél 32,7 százalékkal többen, azaz 16 850 ember fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának kórházhigiénés és járványügyi felügyeleti főosztálya.

    Visszavonulóban az influenzajárvány - Aktuális információk

    A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján végzett becslés alapján az országban 2017. február 13. és 19. között 44 000 beteg fordult influenzás tünetekkel orvoshoz az előző heti 66 200 fővel szemben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.