• H1N1 - Majdnem száz halott hazánkban?

    Szerző: MTI

    Bajnai Gordon a járvány elleni védekezést "egy Európa-bajnoksághoz" hasonlította, amelyben - tette hozzá -, eddig dobogós helyet szerzett Magyarország.

    Bajnai Gordon kormányfő köszönetét fejezte ki az Országos Epidemiológiai Központ és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) munkatársainak az új típusú influenzajárvány elleni védekezésben végzett munkájukért szerdán Budapesten.

    Hirdetés

    A miniszterelnök az Országos Epidemiológiai Központ Gyáli úti épületében tartott köszöntőjében úgy fogalmazott: a szakemberek munkája a felkészülésben és a védekezésben is példamutató volt, ezért az ország ezt a válságot is másoknál jobban vészelte át.

     Egyszerű és olcsó védekezés új influenza ellen
    Egyszerű és olcsó megoldások is sokat segítenek a légúti vírusok ellen, állapította meg egy tanulmány. Egyszerű és olcsó védekezés új influenza ellen>>
    Bajnai Gordon azt mondta, az adatok is mutatják, hogy európai összehasonlításban Magyarország jól, kiemelkedően vészelte át a nem tervezett krízist, amelyet a járvány okozott.

    A járvány elleni védekezést "egy Európa-bajnoksághoz" hasonlította, amelyben - tette hozzá -, eddig dobogós helyet szerzett Magyarország. Indokolatlan veszteségnek nevezte azok halálát, akiknek elvesztése összefügghet a betegséggel, ezért - mint mondta - az oltási kampányt folytatni kell.

    Úgy vélte, a kormány mindent megtett annak érdekében, hogy legyen elég oltóanyag, és az annak szállításában résztvevőknek is köszönetet kell mondani - fűzte hozzá.

    Újabb járványhullám várható

    Mint mondta, a hatmillió vakcinából hárommilliót már felhasználtak az oltásoknál. A kormányfő úgy fogalmazott: "Ez a kormány ugyan tavaly áprilisban a gazdasági válság elhárítására vállalkozott, de amikor arra kényszerültünk, hogy más típusú válsággal (járvány) nézzünk szemben, ott is meg tudtuk fogni egymás kezét".

      Február 4-ig lesznek oltópontok

    Február 4-ig lesznek nyitva az oltópontok, ahol térítés ellenében lehet az új típusú influenzavírus elleni oltóanyaghoz hozzájutni - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter a kormány döntéséről szerdán Budapesten újságíróknak. Magyarországon 94 ember halála hozható összefüggésbe az új típusú influenzavírussal - közölte az országos tiszti főorvos. Székely Tamás indoklása szerint azért döntöttek így, mert kevés az érdeklődő. A tárca vezetője beszámolt arról, hogy az iskolai orvosok is megkapják az oltásonként járó 200 forintot, hasonlóan a háziorvosokhoz, de az iskola-egészségügyi szakemberek is csak akkor, amennyiben lejelentették, mennyi oltást adtak be.

    Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a feladatnak nincs vége, a szakemberek szerint újabb járványhullám várható, és arra kérte a szakembereket, folytassák oltási kampányukat, terjesszék minden körben, hogy lehetőség van az oltásra. Székely Tamás egészségügyi miniszter azt mondta, a járvány első hulláma lecsengett és ebben a lélegzetvételnyi időben kell azokat a feladatokat elvégezni, amelyek feltétlenül szükségesek a továbblépéshez, hogy az ország még felkészültebb legyen egy újabb megbetegedési hullámra.

    A tárcavezető az elkövetkező hetek feladatai között említett egy teljes körű felmérést, amely után pontosan látják majd, hol van még szükség oltásokra, melyek azok a régiók, kistérségek, ahol kevesen kapták meg az oltást.

    El kell végezni a pénzügyi elszámolásokat, mind az ÁNTSZ-nek az Egészségügyi és Készletgazdálkodási Intézettel, mind pedig a háziorvosoknak az ÁNTSZ-szel, továbbá fel kell mérni a tisztiorvosi szolgálat pontos költségeit az eddigi védekezéssel kapcsolatban - említett egy további feladatot a miniszter.

    Szükség lesz epidemiológiai kimutatásokra, statisztikákra, és elképzelhető, hogy felülvizsgálják a pandémiás tervet is - ismertette Székely Tamás.

    Az új influenza: tünetek és terjedés

    A betegség gyakorlatilag ugyanolyan tünetekkel jár, mint a már korábban beazonosított infuenza vírusok. A különbség az, hogy ezzel szemben nincs az embereknek védettségük. Falus Ferenc szerint a betegség lappangási ideje 1-10 nap között mozog. Tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, esetleg hasmenés, izomfájdalmak.
    Ez azt jelenti, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed; ennivalóval nem lehet elkapni, így sertéshús fogyasztásával sem nő a kockázat - mondta. Védekezni gyakori kézmosással, a tömeg illetve a másokkal történő közvetlen kontaktus elkerülésével, valamint a sokak által használt felületek fertőtlenítésével lehet.
    Friss hírek a H1N1-ről>>

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.01.20 23:50
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Európa keleti részén a legmagasabb az influenza-aktivitás

    Rendkívül intenzíven terjed az influenza Európa keleti részén, Ukrajna és Oroszország is erről adott jelentést az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi összefoglalójában. Magyarországon a 6. héten 43.700 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Járvány idején a fertőzés megelőzésében az általános személyi higiénés magatartás a döntő, ennek egyik legegyszerűbb módja a rendszeres és alapos kézmosás.

    ÁNTSZ: egyre több az influenzás beteg

    Az előző héthez képest több mint 50 százalékkal emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, s további betegekben a vírust is kimutatták - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán az MTI-vel.

    Már lehet oltatni influenza ellen

    Bár az enyhe idő bizakodásra adhat okot, aligha úszhatjuk meg a valódi őszt, minden szépségével és betegeskedésével együtt. Még mielőtt azonban elrohannánk a drogériába a papírzsebkendő készleteket feltölteni, tegyünk egy rövid kitérőt a háziorvosnál, s kérjünk influenza elleni védőoltást!

    Megnyitották az oltópontokat

    Országszerte több mint húsz helyen ismét megnyíltak az oltópontok, ahol a jelentkezők térítés ellenében azonnal, utánajárás nélkül megkaphatják az influenza elleni védőoltást.

    Újabb áldozata van az influenzának

    Meghalt egy influenzás beteg Zala megyében a H1N1 vírus fertőzése következményeként - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve kedden az MTI-vel. Az intézet tájékoztatása szerint a beteg a 35-59 éves korcsoportba tartozott és előzőleg nem kapott védőoltást.

    Influenza védőoltás: Pandémiás törzset is tartalmaz a vakcina

    Az elmúlt évi pandémiás H1N1 vírustörzset is tartalmazza az Omninvest szezonális influenza elleni oltóanyaga, ennek ellenére bizonyos korcsoportoknak érdemes beoltatniuk magukat a pandémiás szérummal is - közölte a cég szóvivője szerdán az MTI-vel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.