• H1N1 - Van ahol már vége a járványnak?

    Szerző: MTI

    Franciaországban az elmúlt héten 144 ezer H1N1-vírussal fertőzött beteget tartottak számon. Az azt megelőző héten még 307 ezren, két héttel ezelőtt pedig 398 ezren szenvedtek az új típusú influenzában.

    Franciaországban véget ért az új típusú influenzajárvány, miután a friss megbetegedések száma az elmúlt két hétben a járványküszöb alá esett vissza - erősítette meg csütörtökön hivatalosan a francia egészségellenőrző intézet (INVS) a francia egészségügyi kutatóközpont előző napi bejelentését (Inserm).

    "A vírus még bizonyára terjed, de valójában már nagyon lassan. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy le kell állítani az oltási kampányt, mert semmi nem garantálja, hogy a járvány nem támad újra" - hangsúlyozta Dr. Thierry Blanchon a kutatóközpont részéről.

    Hirdetés

     Megfázás? Influenza? H1N1? Hogyan különböztethetőek meg?
    Honnan is tudható, hogy van-e aggodalomra okunk, ha tüsszögünk? Noha a megfázás, a szezonális influenza és a H1N1 mind felső légúti megbetegedések, különböző vírusok okozzák azokat. Bővebben a H1N1 és az influenza, illetve a megfázás különbségéről>>
    Franciaországban az elmúlt héten 144 ezer H1N1-vírussal fertőzött beteget tartottak számon. Az azt megelőző héten még 307 ezren, két héttel ezelőtt pedig 398 ezren szenvedtek az új típusú influenzában.

    "Mivel a lakosság immunizációs szintje jelenleg nem túl magas, nem kizárt, hogy lesz egy második csúcs" - hangsúlyozta Didier Houssin, az INVS igazgatója.

    Véleménye szerint is a járvány vége ellenére is folytatódnia kell az oltási kampánynak, mert a veszélyeztetett személyek számára az egészségügyi kockázat továbbra is fennáll, valamint még mindig vannak súlyos és halálos esetek is.

    Az új influenza: tünetek és terjedés

    A betegség gyakorlatilag ugyanolyan tünetekkel jár, mint a már korábban beazonosított infuenza vírusok. A különbség az, hogy ezzel szemben nincs az embereknek védettségük. Falus Ferenc szerint a betegség lappangási ideje 1-10 nap között mozog. Tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, esetleg hasmenés, izomfájdalmak.
    Ez azt jelenti, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed; ennivalóval nem lehet elkapni, így sertéshús fogyasztásával sem nő a kockázat - mondta. Védekezni gyakori kézmosással, a tömeg illetve a másokkal történő közvetlen kontaktus elkerülésével, valamint a sokak által használt felületek fertőtlenítésével lehet.
    Friss hírek a H1N1-ről>>

    Új vírus - Franciaországban véget ért a járvány

      Részleges a látogatási tilalom a debreceni Kenézy kórházban

    Részlegesre változtatták az eddigi teljes látogatási tilalmat csütörtökön a debreceni Kenézy Gyula Kórházban - közölte Szentgyörgyi János, a kórház sajtóreferense az MTI-vel. Az influenzaszerű megbetegedések miatt 2009. november 27-ével elrendelt, teljes körű tilalom enyhítéséről a jelenlegi járványügyi helyzetet figyelembe véve döntöttek - tette hozzá. Tájékoztatása szerint továbbra sem látogatható a kórház központi aneszteziológiai és intenzív terápiás osztálya, a klinikai farmakológiai, infektológiai és allergológiai intézet, a szülészeti és nőgyógyászati osztály, az onkológiai, onkoterápiás, valamint a rehabilitációs osztály.

    Az oltóközpontok továbbra is nyitva tartanak, ahol minden francia TAJ-számmal rendelkező személy ingyenesen kérheti az oltást. Franciaországban augusztus óta 6,5 millióan estek át az új típusú influenzán, közülük 1190 személy került súlyos tünetekkel kórházba, s 249-en vesztették életüket. A lakosság megközelítőleg nyolc százaléka, 5,5 millió ember oltatta be magát a H1N1-vírus ellen.

    Ez megfelel az európai átlagnak; kivételt csak Svédország jelent, ahol a lakosság 70 százalékát beoltották. Nicolas Sarkozy államfő kedden egy sajtótájékoztatóján megvédte Roselyne Bachelot egészségügyi minisztert, aki az ellenzék támadásainak kereszttűzébe került a járvány kezelése miatt. A szocialisták azzal vádolják a kormányt, hogy eltúlozta a H1N1-vírus veszélyeit, kizárta a háziorvosokat az oltási kampányból, valamint túl sok, összesen 94 millió oltóanyagot rendelt. A miniszter kedden a nemzetgyűlésben elismerte, hogy a francia államnak kártérítést kell fizetnie a gyártóknak, amiért a közelmúltban visszamondta 50 millió adag vakcina megrendelését.

    Ugyanakkor az elnökhöz hasonlóan a megelőzés elvét hangsúlyozva visszautasította a kritikákat.

    Szerinte "jobb volt inkább többet tenni, mint nem eleget". Arra is kitért, hogy a háziorvosok megkímélése és nem kizárása volt a kormány célja, amikor kizárólag oltóközpontokban engedélyezte az oltás beadását.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.01.15 02:50
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Európai Parlamenti bírálat a H1N1 járványhelyzet uniós kezelése miatt

    A 2009-2010-es H1N1 influenzajárvány uniós kezelési módját bírálta az Európai Parlament (EP) a keddi strasbourgi plenáris ülésen elfogadott állásfoglalásában.

    Influenza: Látogatási tilalmak, erősödő járvány

    Már mintegy hetven egészségügyi intézményben vezettek be teljes vagy részleges látogatási tilalmat az influenzajárvány miatt az országban, Budapesten több mint tíz kórházban van érvényben korlátozás.

    A H1N1 influenza iskolai terjedését vizsgálták

    Egy amerikai általános iskolában követték nyomon a H1N1-vírus terjedését egy brit-amerikai közös kutatás keretében - számolt be róla kedden a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása

    Influenza - Mi várható tavasszal?

    Az újinfluenza itthoni megjelenése óta az orvoshoz fordulóknak körülbelül egy százaléka került kórházba, ez több mint 5 ezer embert jelent. Közülük minden tízedik beteg intenzív osztályra került, kétharmaduk pedig gépi lélegeztetésre szorult, tehát életveszélyes állapotban volt.

    Hiány van az alapvető oltóanyagokból Németországban

    A Német Gyermekorvosok Szövetségének elnöke kedden nyilatkozatban tiltakozott amiatt, hogy nem állnak rendelkezésre azok az alapvető oltóanyagok, amelyek a csecsemők, illetve gyermekek számára elsődlegesen szükségesek.

    H1N1 - Bezárják az oltóközpontokat? Miért?

    A szakminiszter beszámolt arról is, hogy az elmúlt héten 15.400-an jelentkeztek orvosnál influenzaszerű tünetekkel, ez 8 százalékos emelkedést jelent a kétheti adatokhoz képest.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások