• H1N1 - Meddig hatásos az oltóanyag?

    Szerző: MTI

    Az oltóanyag hatékonysága mulandó: csak addig hatásos, amíg a jelenleg Európát bejáró H1N1 vírus nem megy át valamilyen mutáción. A mutált vírussal szemben a jelenleg használt vakcina semminemű védettséget nem nyújtana már.

    A jelek szerint "túlrendelték" magukat az új influenza elleni vakcinából a német tartományok: csütörtöki hír szerint a gyártó konszern "nagylelkűségének" köszönhetően mégsem marad a nyakukon több millió adag oltóanyag. A tartományok tavaly összesen 50 millió adag vakcinát rendeltek mintegy 420 millió euróért a GlaxoSmithKline (GSK)cégtől.

    Hirdetés

    Abból indultak ki, hogy kétszeri oltást számítva ez a lakosság mintegy 30 százalékának a beoltásához lesz elegendő. Időközben kiderült, hogy a felnőttek immunizálásához egyetlen oltás is elég. Ráadásul a németek körében az utóbbi hetekben látványosan csökkent az oltási kedv.

    H1N1-teszt
    Új influenzára utalnak a tünetei? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a megoldáshoz.
    Válaszoljon a kérdésekre! >>
    Egy, a ZDF televízióban nyilatkozó háziorvos szerint pacientúrájának kevesebb, mint tíz százaléka élt eddig a védőoltás lehetőségével. Mindez azt jelenti, hogy a tartományoknak a nyakukon maradna több millió adag vakcina. Az egészségbiztosító pénztárak ugyanis csak a védőoltásra ténylegesen felhasznált vakcinamennyiséget térítik meg a tartományi kormányoknak; a fel nem használt készletért nem fizetnek egy vasat sem.

    H1N1 védőoltás - Csak a mutációig véd?

    Az oltóanyag hatékonysága pedig mulandó: csak addig hatásos, amíg a jelenleg Európát bejáró H1N1 vírus nem megy át valamilyen mutáción. A mutált vírussal szemben a jelenleg használt vakcina semminemű védettséget nem nyújtana már.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ezt a fenyegető pénzügyi vészhelyzetet sikerült csütörtökön elhárítani több tartomány egészségügyi miniszterének a GSK cég képviselőivel tartott berlini találkozóján.

    Utóbbiak "nagyvonalúságot" tanúsítva belementek abba, hogy sztornírozzák a megrendelt, de még le nem szállított oltóanyag nagy részét.

    A tartományok nyakán így is jelentős vakcinakészlet maradna.

    Hírek szerint ettől úgy akarnak megszabadulni, hogy megpróbálják azt külföldön eladni.

    A zeit.online értesülése szerint potenciális vevőként máris jelentkezett Irán, Koszovó, Törökország és Ukrajna. Szerdai hír szerint Kanadában is jóval kevesebbe vették eddig igénybe a H1N1 elleni védőoltást. Az észak-amerikai állam ezért úgy határozott, hogy ötmillió adag H1N1 elleni vakcinát kölcsönöz Mexikó azonnali szükségleteinek kielégítésére.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.01.08 10:36
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Genetikai mutáció okozza a skizofréniát?

    A génvizsgáló technológiáknak köszönhetően fény derülhet a skizofrénia lehetséges okaira. A kutatók sokáig hiába keresték betegség kialakulásának okát.

    Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?

    A rák genetikai betegség: a rosszindulatú daganatok kialakulásának hátterében az áll, hogy a gének mutációja nyomán felborul a sejtek osztódásának szabályozása. A tumorbetegségek genetikai jellege ugyanakkor nem azt jelenti, hogy a rák minden esetben öröklött betegség.

    Kulcs a genomikai kutatásokhoz

    A modern genetikai felfedező alapkutatásokhoz nyújt segítséget a Debreceni Egyetem Lendület kutatócsoportjának módszertani tanulmánya, amelyet a rangos tudományos szaklapban, a Genome Research-ben publikáltak.

    Európa keleti részén a legmagasabb az influenza-aktivitás

    Rendkívül intenzíven terjed az influenza Európa keleti részén, Ukrajna és Oroszország is erről adott jelentést az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi összefoglalójában. Magyarországon a 6. héten 43.700 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Járvány idején a fertőzés megelőzésében az általános személyi higiénés magatartás a döntő, ennek egyik legegyszerűbb módja a rendszeres és alapos kézmosás.

    H1N1 - A mutáns vírustól is óv a védőoltás?

    Az Egyesült Államokban Anne Schuchat, a CDC járványügyi intézet egyik vezetője kijelentette, hogy a világjárványos influenza mutációja nem befolyásolja a védőoltások vagy az antivirális gyógyszerek hatásosságát.

    Új influenza - Fog-e mutálódni a vírus?

    Nem valószínű, hogy a világjárványt okozó új influenzavírus szuperkórokozóvá alakuljon az őszi-téli szezonban - állítja egy amerikai tanulmány. Pedig a szakemberek éppen a vírus mutációjától félnek leginkább.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások