• H1N1 - Eladnák a fölösleges oltóanyagot

    Szerző: Független Hírügynökség

    A párizsi kormány hétfőn védekezni kényszerült a kritikákkal szemben, hogy rosszul tervezte meg a világjárvány elleni küzdelmet, ezért kell most túladnia a fölöslegessé vált oltóanyaag-készleten.

    Franciaország 94 millió adag oltóanyagot rendelt meg, csaknem másfélszer annyit, mint a népességszám, mert akkor még feltételezték, hogy a védettséghez kétszer kell beadni az oltást. Októberben kezdték az oltást, de a 65 millió lakosból csak 5 millió kérte a szérumot.

    Hirdetés

    Előzmény: eladó az oltóanyag?

    Franciaország is csatlakozik azokhoz az európai országokhoz, amelyek túladnak az újinfluenza elleni vakcinafölöslegükön. Németországhoz, Hollandiához és más európai államokhoz hasonlóan Franciaországban is messze elmaradt az igény a várttól.
    Már akadt vevő is >>

    "Mit mondanának az emberek akkor, ha a világjárvány súlyosabb lett volna?" - tette fel a kérdést Bernard Kouchner külügyminiszter, aki eredeti szakmáját tekintve orvos, miután számos ellenzéki politikus ostorozni kezdte a kormányt.

    "Nagyon örülünk, hogy a vírus enyhébb megbetegedéseket okozott, mint eredetileg feltételeztük" - tette hozzá Kouchner. A miniszter felhívta a figyelmet, hogy a télnek nincs vége, és még lehetnek tömeges megbetegedések, ami miatt sokan kérhetnek majd oltást.

    Az ellenzéki szocialisták szóvivője, Benoit Hamon szerint a kormány annak idején szívességet tett a gyógyszergyáraknak (a vakcinamegrendelésekkel). Nicolas Sarkozy elnök kormánya most igyekszik megindokolni, hogy "1 milliárd eurót fizetett a gyógyszergyáraknak, amelyek ennek az egész ügynek a nagy nyertesei" - jelentette ki a szocialisták szóvivője.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Franciaországban hivatalos adatok szerint 198 ember hat meg a világjárványos influenzában, beleszámítva a tengeren túli megyéket is. A párizsi egészségügyi minisztérium szerint Katar már megvásárolt 300 ezer adagot, Egyiptom pedig tárgyal 2 millió adagról. Franciaország Mexikóval és Ukrajnával is megbeszéléseket folytat az oltóanyag eladásáról.

    Franciaországhoz hasonlóan más európai államok is igyekeznek túladni a fölöslegesnek bizonyult vakcinakézleten. Németország, Hollandia már tárgyalásokat folytat erről, Nagy-Britannia pedig fontolgatja az értékesítést.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2010.01.04 22:10
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Ezek a leggyakoribb tévhitek az influenzával kapcsolatban

    Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár még halálos is lehet, fontos, hogy mindannyian tudjuk, mi a mese és mi a valóság. Íme a leggyakoribb tévhitek.

    Európa keleti részén a legmagasabb az influenza-aktivitás

    Rendkívül intenzíven terjed az influenza Európa keleti részén, Ukrajna és Oroszország is erről adott jelentést az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi összefoglalójában. Magyarországon a 6. héten 43.700 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Járvány idején a fertőzés megelőzésében az általános személyi higiénés magatartás a döntő, ennek egyik legegyszerűbb módja a rendszeres és alapos kézmosás.

    Több mint 20 százalékkal emelkedett az influenzás megbetegedések száma

    Az országban lassan terjed az influenza, országszerte 12 800, az előző héthez képest csaknem 22 százalékkal több beteget regisztráltak - olvasható az Országos Epidemiológiai Központ (OKE) legfrissebb jelentésében.

    Már lehet oltatni influenza ellen

    Bár az enyhe idő bizakodásra adhat okot, aligha úszhatjuk meg a valódi őszt, minden szépségével és betegeskedésével együtt. Még mielőtt azonban elrohannánk a drogériába a papírzsebkendő készleteket feltölteni, tegyünk egy rövid kitérőt a háziorvosnál, s kérjünk influenza elleni védőoltást!

    Influenza elleni oltás újonnan felfedezett oltóanyaggal

    Minimum harminc influenza vírustörzs ellen alkalmazható sikeresen az az influenza elleni oltóanyag, amelyet amerikai kutatók fedeztek fel.

    Elkészült az influenza-A vírus ellenanyaga?

    Felfedezték brit és svájci kutatók az első olyan ellenanyagot, amely az influenza A vírus minden típusával képes felvenni a küzdelmet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.