• H1N1: 75 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma

    Szerző: Független Hírügynökség

    Kevesebb mint a fele volt az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma december 21-e és 27-e között egy héttel korábbihoz képest, a becslések szerint 15 200 ember fertőződött meg azon a héten - derül ki az Országos Epidemiológiai Központ legutolsó jelentéséből.

    A három munkanapos 52. héten, a téli tanítási szünet kezdetén több mint 75 százalékkal csökkent az influenzások száma a két héttel korábbihoz képest. Harmadával csökkent a kórházban kezeltek száma is, viszont nőtt a súlyosabb esetek között a 30 éven felüliek aránya. Az év utolsó hetében 7 ember halt meg az influenzával kapcsolatos szövődményben a jelentés adatai alapján, velük együtt május óta bizonyítottan 52 ember esett áldozatul a kórnak.

    Hirdetés

    Az országban mindenhol csökkent az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága. Feltehetően a téli szünet kezdetének is köszönhető, hogy a korábbi hetekhez képest kevesebb gyerek fertőződött meg, az új betegek között 29 százalék volt a 15 éven aluliak aránya.

    A betegek egyik ötöde a 15-24 éves fiatalok, másik ötöde (21,8 százaléka) a 25-34 évesek közül került ki. A 35-59 évesek aránya 23 százalék, míg a 60 éven felülieké 5,3 százalék volt.

    Kevesebben kerültek kórházba

    H1N1-teszt
    Új influenzára utalnak a tünetei? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a megoldáshoz.
    Válaszoljon a kérdésekre! >>
    A 52. héten 360 beteget ápoltak kórházban itthon influenza illetve influenzaszerű megbetegedés miatt, csaknem harmadával kevesebbet, mint az előző héten. A kórházba utalt betegek csaknem 45 százaléka 30-64 éves, negyede gyermek, 18,3 százaléka 15-29 éves fiatal volt. A 65 éven felüliek aránya 12 százalék.

    A 100 000 lakosra jutó kórházi felvételek száma az 1-4 évesek között volt a legmagasabb, de mindössze fele az előző héten tapasztaltnak. 43 felnőtt és 2 gyermek szorult intenzív ellátásra. A súlyos légzési elégtelenség miatt gépi lélegeztetést igénylő új betegek száma (40 fő) megegyezett az előző hetivel.

    A halálos áldozatok többsége középkorú

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Itthon 7 újinfluenzás fertőzött halt meg december 21-e és 27-e között, közülük hat embernek - négy fő a 30-64 éves korosztályba tartozott, két fő 65 éven felüli - egy vagy több krónikus alapbetegsége volt, egy pedig túlsúlya miatt a fokozottan veszélyeztettek csoportjába tartozott.

    Az érintett héten 73 mintában mutatta ki az ÁNTSZ laboratóriuma a H1N1 vírust, ezekkel együtt május óta összesen 1 704-re nőtt a bizonyított esetek száma. A 7 halálos áldozattal együtt pedig 52-re emelkedett a fertőzéssel összefüggésbe hozható halálesetek száma a jelentés szerint.

    (Független Hírügynökség)

    Legutóbb frissült: 2010.01.01 13:20
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Európai Parlamenti bírálat a H1N1 járványhelyzet uniós kezelése miatt

    A 2009-2010-es H1N1 influenzajárvány uniós kezelési módját bírálta az Európai Parlament (EP) a keddi strasbourgi plenáris ülésen elfogadott állásfoglalásában.

    Influenza: Látogatási tilalmak, erősödő járvány

    Már mintegy hetven egészségügyi intézményben vezettek be teljes vagy részleges látogatási tilalmat az influenzajárvány miatt az országban, Budapesten több mint tíz kórházban van érvényben korlátozás.

    A H1N1 influenza iskolai terjedését vizsgálták

    Egy amerikai általános iskolában követték nyomon a H1N1-vírus terjedését egy brit-amerikai közös kutatás keretében - számolt be róla kedden a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása

    Influenza - Mi várható tavasszal?

    Az újinfluenza itthoni megjelenése óta az orvoshoz fordulóknak körülbelül egy százaléka került kórházba, ez több mint 5 ezer embert jelent. Közülük minden tízedik beteg intenzív osztályra került, kétharmaduk pedig gépi lélegeztetésre szorult, tehát életveszélyes állapotban volt.

    Hiány van az alapvető oltóanyagokból Németországban

    A Német Gyermekorvosok Szövetségének elnöke kedden nyilatkozatban tiltakozott amiatt, hogy nem állnak rendelkezésre azok az alapvető oltóanyagok, amelyek a csecsemők, illetve gyermekek számára elsődlegesen szükségesek.

    H1N1 - Bezárják az oltóközpontokat? Miért?

    A szakminiszter beszámolt arról is, hogy az elmúlt héten 15.400-an jelentkeztek orvosnál influenzaszerű tünetekkel, ez 8 százalékos emelkedést jelent a kétheti adatokhoz képest.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások