• H1N1 - Koraszülött csecsemő halt meg

    Szerző: MTI

    Elhunyt egy H1N1-gyel fertőzött koraszülött csecsemő Szegeden - közölte a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja kedden az MTI-vel.

    Túri Sándor, a Gyermekklinika vezetője az MTI megkeresésére elmondta: a gyermek a huszonnyolcadik hétre született december 21-én, nagyon kis súllyal, 1200 grammal. Koraszülöttsége mellett nagyon fejletlen volt a tüdeje, a léghólyagocskák beindítására háromszor is kapott felületaktív anyagot.

    Hirdetés

    "39 fokos lázam lett H1N1 oltás után - Normális ez?"  

    "24 éves férfi vagyok, a védőoltás beadása után 3 nappal megbetegedtem, a lázam 39,3 fokos is volt. Mi az esélye annak, hogy szövődmény alakulhat ki?" 
    Az orvos válaszol >>

    Életéért egy héten át küzdöttek, már egy napos korában újra kellett éleszteni. Akkor lélegeztető gépre került, majd egy tüdőgyulladás is kialakult a szervezetében, ezért már nem sikerült megmenteni. A csecsemő hétfőn este hunyt el. Azt követően a levett torokváladékból mutatták ki a H1N1-vírus jelenlétét - közölte.

    Ha hamarabb tudják, hogy a vírus jelen van a kis szervezetben, valószínűleg akkor sem tudták volna bejuttatni a vírusölő gyógyszert, az ugyanis tabletta formájú - mondta a professzor, aki hangsúlyozta: a magzatokat és a csecsemőket csak a kismamák és környezetük oltásával lehet megóvni az újinfluenza vírusától.

    Jelenleg kilenc férfit, ugyanennyi nőt és tíz gyermeket ápolnak H1N1-érintettséggel Szegeden. Eddig összesen 309 főt vettek fel influenzaszerű tünetek miatt a klinikai központ intézményeibe, közülük 162 bizonyult H1N1-pozitívnak.

    H1N1-teszt
    Új influenzára utalnak a tünetei? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a megoldáshoz.
    Válaszoljon a kérdésekre! >>
    Két felvett betegnél a vizsgálat még tart. Az Országos Epidemiológiai Központ Járványügyi Osztálya legutóbb december 23-án közölt adatai szerint a H1N1-fertőzéssel összefüggésbe hozható halálesetek száma 45.

    Hétfőn egy krónikus betegségben szenvedő, a H1N1 vírus miatt is kezelt idős nő halt meg Szegeden, így a mostani esettel együtt már 47 a fertőzéssel összefüggésbe hozható halálesetek száma. Az ünnepek alatt csaknem száz embert kellett kórházba vinni újinfluenza miatt, december 25-én és 26-án összesen 94-en kerültek kórházba, közülük tizenegyen szorultak gépi lélegeztetésre.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.12.29 21:17
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Európa keleti részén a legmagasabb az influenza-aktivitás

    Rendkívül intenzíven terjed az influenza Európa keleti részén, Ukrajna és Oroszország is erről adott jelentést az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi összefoglalójában. Magyarországon a 6. héten 43.700 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Járvány idején a fertőzés megelőzésében az általános személyi higiénés magatartás a döntő, ennek egyik legegyszerűbb módja a rendszeres és alapos kézmosás.

    Több mint 20 százalékkal emelkedett az influenzás megbetegedések száma

    Az országban lassan terjed az influenza, országszerte 12 800, az előző héthez képest csaknem 22 százalékkal több beteget regisztráltak - olvasható az Országos Epidemiológiai Központ (OKE) legfrissebb jelentésében.

    Már lehet oltatni influenza ellen

    Bár az enyhe idő bizakodásra adhat okot, aligha úszhatjuk meg a valódi őszt, minden szépségével és betegeskedésével együtt. Még mielőtt azonban elrohannánk a drogériába a papírzsebkendő készleteket feltölteni, tegyünk egy rövid kitérőt a háziorvosnál, s kérjünk influenza elleni védőoltást!

    Európai Parlamenti bírálat a H1N1 járványhelyzet uniós kezelése miatt

    A 2009-2010-es H1N1 influenzajárvány uniós kezelési módját bírálta az Európai Parlament (EP) a keddi strasbourgi plenáris ülésen elfogadott állásfoglalásában.

    Negyvennyolcra emelkedett az influenzajárvány áldozatainak száma

    Negyvennyolcra emelkedett azoknak a haláleseteknek a száma, amelyek a jelenlegi szezon influenzaszerű megbetegedéseivel hozhatók összefüggésbe - számolt be az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

    H1N1 és B típusú influenzavírust is kimutattak az új betegeknél

    H1N1 és B vírust is azonosítottak az elmúlt hét folyamán Győr-Moson-Sopron megyében megbetegedetteknél- jelentette be Széles Klára, a megyei tisztiorvosi-szolgálat főorvosa szerdán.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.