• H1N1 - "Mire leszállítanák a vakcinát, végetérne a járvány"

    Szerző: Független Hírügynökség

    Az elmúlt héten 45 ezer fölött volt az influenzás megbetegedések száma; ez az előző héthez képest 6,5 százalékos növekedést jelent.

    Ez a növekedési szám megegyezik az ezt megelőző hét adataival, ami azt jelenti, hogy a betegség terjedése nem gyorsult - mondta az egészségügyi miniszter a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón. Székely Tamás emlékeztetett arra, hogy a csaknem 30 százalékos átoltottsággal Svédország után a második legjobb helyen állunk Európában. A H1N1 vírussal összefüggésbe hozható megbetegedések 43 ember halálát okozták eddig - hangzott el.

    Hirdetés

     Ötvenéves nő a legújabb áldozat
    Az asszonyt ízületi gyulladással kezelték. November 27-én kapta meg a védőoltást, két nap múlva már lázas lett. December 2-án került kórházba, először Esztergomban kezelték, majd két nap múlva átkerült a Fejér megyei kórház infektológiai osztályára, onnan pedig még aznap az intenzív osztályra.
    Részletek >>
    Újságírói kérdésre elhangzott, a kormány nem tervezi, hogy vásárol abból a vakcinából, amely 12 hónaposnál fiatalabb gyermekeknek is adható, mire ugyanis leszállítanák, véget érne a járvány. Az oltóanyagból egyébként egy gyógyszergyártó cég felajánlása nyomán összesen 2000 adag érkezett az országba, amely ezer csecsemő oltására elég.

    Az oltóanyagból ugyanis három hét különbséggel két injekciót kell kapniuk a gyerekeknek ahhoz, hogy a védettség kialakuljon. A vakcinát olyan, súlyos fejlődési rendellenességgel született gyermekek kaphatják, akiknél légzőszervi vagy keringési problémák vannak.

    Ez jelenleg 559 gyereket jelent, akik 2009. január 1 és június 30. között születtek. Előfordulhat, hogy van még, akit más betegség miatt ápoltak, és szüksége van a vakcinára, illetve a későbbiekben a július 30-ig születetteket is be lehet oltani - tette hozzá a tárcavezető.

    Biztonságos a vakcina

     Mennyire véd a szezonális influenza elleni oltás?
    A közönséges szezonális influenza elleni oltás is ad részleges védettséget a világjárványos új influenza ellen, főleg a súlyosabb kimenetelű változattal szemben.
    A részletesen a szezonális iinfuenza elleni oltásról >>
    Székely Tamás szerint a vakcina abszolút biztonságos, centrális törzskönyvvel rendelkező oltóanyag. Mint elmondta, elképzelhetőnek tartja, hogy a későbbiekben az Omninvest is gyárt majd ilyet, hisz hasonló a hatóanyaga, mint a többi vakcinának.

    Ehhez azonban arra van szükség, hogy a klinikai kísérletekben 6 és 12 hónap közötti csecsemők is részt vegyenek. Gyártás akkor merülhet fel, ha lesz elegendő jelentkező, és a tesztvakcina semmi panaszt nem okoz, illetve kiváltja a megfelelő immunválaszt - mondta a tárcavezető.

    Székely Tamás elmondta, az idei évben az egészségügy területén 3 törvény, 16 kormányrendelet, és 46 minisztériumi rendelet született. A Parlament utolsó ülésnapján fogadta el például a salátatörvényt, amely a működtetői szerződéseket szabályozza; ez eddig joghézag volt - jegyezte meg a miniszter.

    A törvényben meghatározott minimum követelmények alapján a kórházfenntartók számára kéthavi OEP finanszírozásnak megfelelő összeg garanciális biztosítását írták elő. Erre abban az esetben van szükség, ha az intézmény csődhelyzetbe kerülne, vagy vissza akarná adni a működtetés jogát az önkormányzatnak.

    Támogatás a kórházaknak

    A kormányrendeletek sorából a finanszírozási rendelet legutóbbi módosítását emelte ki a tárcavezető. Ennek értelmében 13 milliárd 50 millió forintot zároltak a gyógyító-megelőző ellátások területén, illetve a kórházszövetségekkel kötött megállapodásnak köszönhetően lehetővé vált az 6 milliárd forintnyi támogatás átutalása a kórházaknak, amiről még ősszel állapodtak meg a minisztériummal.

    Ami a rendeletmódosításokat illeti, Székely arra a döntésre hívta fel a figyelmet, amelynek kapcsán hét új innovatív, hiánypótló gyógyszer került fel a TB támogatott készítmények listájára. Ebből 4 daganatos betegségek kezelésére szolgál, 2 gyermekek számára készült gyógytápszer - hangzott el.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Fejlesztések terén az egészségügyi miniszter szerint "jól állunk", hisz a 2007 és 2010 között rendelkezésre álló uniós támogatás 369 milliárd forintjából 294 milliárdot már sikerült lekötni különböző pályázatokra. Ide sorolható például a Pólus program, amelynek keretében 8 kiemelt kórház támogatásáról döntöttek, egyenként körülbelül 11 milliárd forint értékben.

    Kaposváron, Kecskeméten, Debrecenben, Győrben, Nyíregyházán már megkötötték a finanszírozási szerződést az uniós fejlesztésekre; Szegeden január első heteiben, Pécsett várhatóan februárban írják alá a megállapodást. Kihirdették emellett az onkológiai pályázatot, amelynek köszönhetően többek között a Közép-Dunántúli régióban valósulhat meg új onkológiai központ; itt eddig nem volt hasonló - mondta Székely Tamás.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.12.21 18:40
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Ezek a leggyakoribb tévhitek az influenzával kapcsolatban

    Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár még halálos is lehet, fontos, hogy mindannyian tudjuk, mi a mese és mi a valóság. Íme a leggyakoribb tévhitek.

    Európa keleti részén a legmagasabb az influenza-aktivitás

    Rendkívül intenzíven terjed az influenza Európa keleti részén, Ukrajna és Oroszország is erről adott jelentést az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi összefoglalójában. Magyarországon a 6. héten 43.700 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Járvány idején a fertőzés megelőzésében az általános személyi higiénés magatartás a döntő, ennek egyik legegyszerűbb módja a rendszeres és alapos kézmosás.

    Több mint 20 százalékkal emelkedett az influenzás megbetegedések száma

    Az országban lassan terjed az influenza, országszerte 12 800, az előző héthez képest csaknem 22 százalékkal több beteget regisztráltak - olvasható az Országos Epidemiológiai Központ (OKE) legfrissebb jelentésében.

    Már lehet oltatni influenza ellen

    Bár az enyhe idő bizakodásra adhat okot, aligha úszhatjuk meg a valódi őszt, minden szépségével és betegeskedésével együtt. Még mielőtt azonban elrohannánk a drogériába a papírzsebkendő készleteket feltölteni, tegyünk egy rövid kitérőt a háziorvosnál, s kérjünk influenza elleni védőoltást!

    Influenza elleni oltás újonnan felfedezett oltóanyaggal

    Minimum harminc influenza vírustörzs ellen alkalmazható sikeresen az az influenza elleni oltóanyag, amelyet amerikai kutatók fedeztek fel.

    Elkészült az influenza-A vírus ellenanyaga?

    Felfedezték brit és svájci kutatók az első olyan ellenanyagot, amely az influenza A vírus minden típusával képes felvenni a küzdelmet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.