• "A H1N1 vírus életveszélyes, a tüdőszöveteket roncsolja"

    Szerző: MTI

    A magyar oltóanyag biztonságos - jelentette ki Kovács Péter professzor csütörtökön Debrecenben, a magyar klinikai farmakológusok kongresszusát megelőző sajtótájékoztatón.

    A professzor, aki a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségügyi Centruma 1-es számú belklinikáján a farmakológiai (gyógyszertani) tanszék vezetője, az MTI-nek kifejtette: a H1N1 vírus elleni magyar oltóanyag szigorú, szabályszerű hatósági engedélyezésen ment keresztül.

    Hirdetés

    Az eddigi halálos áldozatok
    Az első haláleset még nyáron volt. Egy 41 éves férfi halt meg az újinfluenzában, majd szeptemberben egy 34 éves férfi. Októberben már két ember, egy 33 éves nő és egy 47 éves férfi halálát okozta a H1N1.
    Hivatalosan 25 magyarországi áldozat >>
    Miután az influenza elleni oltóanyag gyártásának Magyarországon másfél évtizedes hagyománya van, csak a vírustörzset kellett kicserélni, ezáltal nem kellett a teljes kipróbálási folyamatot végigcsinálni - tette hozzá. 

    Kovács Péter szerint a magyar vakcina nem jobb és nem rosszabb, mint bármely hasonló, más országokban gyártott készítmény.

    Azzal kapcsolatosan, hogy a higanytartalom miatt bírálják a vakcinát, a professzor azt mondta: a higanyt tartalmazó tiomerzál fertőzés ellen védő szer, megvédi az oltóanyagot az úgynevezett bakteriális felülfertőzéstől.

    "Ez inkább előnye, mint hátránya a magyar oltóanyagnak" - közölte Kovács Péter, aki szerint hihetetlenül felelőtlenek azok, akik ellenzik a védőoltás beadását. A belgyógyász professzor sikertörténetnek nevezte, hogy Magyarországon van elég oltóanyag, ellentétben más országokkal, ahol hónapokat kell várni a védőoltásra.

    H1N1-teszt
    Új influenzára utalnak a tünetei? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a megoldáshoz.
    Válaszoljon a kérdésekre! >>
    A Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság kongresszusával kapcsolatban elmondta: immár 11. alkalommal tartják meg Debrecenben a szakmai továbbképző tanácskozást.

    Megjegyezte: a klinikai farmakológia az a tudomány, amely összeköti a gyógyszertudományi alapkutatást a gyógyítással.

    A legtöbb gazdasági elemzés az ország egyik kitörési pontjának tartja a gyógyszeripart, és ennek integráns részének a klinikai vizsgálatokat - mondta a professzor, utalva arra, hogy Debrecenben kialakult az ország egyik legnagyobb klinikai farmakológiai vizsgálóhelye.

     Egyszerű és olcsó védekezés új influenza ellen
    Egyszerű és olcsó megoldások is sokat segítenek a légúti vírusok ellen, állapította meg egy tanulmány. Egyszerű és olcsó védekezés új influenza ellen>>
    Az idei konferenciának külön jelentőséget ad, hogy ez év októberében jelent meg a gyógyszervizsgálatok új szabályozásáról szóló kormányrendelet, amelynek elsődleges célja a magyarországi vizsgálóhelyek pozíciójának erősítése a nemzetközi versenyben. A klinikai farmakológusok kongresszusa szombaton fejeződik be a debreceni Kölcsey Központban.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.12.10 19:03
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Európa keleti részén a legmagasabb az influenza-aktivitás

    Rendkívül intenzíven terjed az influenza Európa keleti részén, Ukrajna és Oroszország is erről adott jelentést az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi összefoglalójában. Magyarországon a 6. héten 43.700 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Járvány idején a fertőzés megelőzésében az általános személyi higiénés magatartás a döntő, ennek egyik legegyszerűbb módja a rendszeres és alapos kézmosás.

    Több mint 20 százalékkal emelkedett az influenzás megbetegedések száma

    Az országban lassan terjed az influenza, országszerte 12 800, az előző héthez képest csaknem 22 százalékkal több beteget regisztráltak - olvasható az Országos Epidemiológiai Központ (OKE) legfrissebb jelentésében.

    Már lehet oltatni influenza ellen

    Bár az enyhe idő bizakodásra adhat okot, aligha úszhatjuk meg a valódi őszt, minden szépségével és betegeskedésével együtt. Még mielőtt azonban elrohannánk a drogériába a papírzsebkendő készleteket feltölteni, tegyünk egy rövid kitérőt a háziorvosnál, s kérjünk influenza elleni védőoltást!

    Európai Parlamenti bírálat a H1N1 járványhelyzet uniós kezelése miatt

    A 2009-2010-es H1N1 influenzajárvány uniós kezelési módját bírálta az Európai Parlament (EP) a keddi strasbourgi plenáris ülésen elfogadott állásfoglalásában.

    Negyvennyolcra emelkedett az influenzajárvány áldozatainak száma

    Negyvennyolcra emelkedett azoknak a haláleseteknek a száma, amelyek a jelenlegi szezon influenzaszerű megbetegedéseivel hozhatók összefüggésbe - számolt be az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

    H1N1 és B típusú influenzavírust is kimutattak az új betegeknél

    H1N1 és B vírust is azonosítottak az elmúlt hét folyamán Győr-Moson-Sopron megyében megbetegedetteknél- jelentette be Széles Klára, a megyei tisztiorvosi-szolgálat főorvosa szerdán.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.