"A H1N1 vírus életveszélyes, a tüdőszöveteket roncsolja"

MTI
megjelent:

A magyar oltóanyag biztonságos - jelentette ki Kovács Péter professzor csütörtökön Debrecenben, a magyar klinikai farmakológusok kongresszusát megelőző sajtótájékoztatón.

A professzor, aki a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségügyi Centruma 1-es számú belklinikáján a farmakológiai (gyógyszertani) tanszék vezetője, az MTI-nek kifejtette: a H1N1 vírus elleni magyar oltóanyag szigorú, szabályszerű hatósági engedélyezésen ment keresztül.

Az eddigi halálos áldozatok
Az első haláleset még nyáron volt. Egy 41 éves férfi halt meg az újinfluenzában, majd szeptemberben egy 34 éves férfi. Októberben már két ember, egy 33 éves nő és egy 47 éves férfi halálát okozta a H1N1.
Hivatalosan 25 magyarországi áldozat

Miután az influenza elleni oltóanyag gyártásának Magyarországon másfél évtizedes hagyománya van, csak a vírustörzset kellett kicserélni, ezáltal nem kellett a teljes kipróbálási folyamatot végigcsinálni - tette hozzá.

Kovács Péter szerint a magyar vakcina nem jobb és nem rosszabb, mint bármely hasonló, más országokban gyártott készítmény.

Azzal kapcsolatosan, hogy a higanytartalom miatt bírálják a vakcinát, a professzor azt mondta: a higanyt tartalmazó tiomerzál fertőzés ellen védő szer, megvédi az oltóanyagot az úgynevezett bakteriális felülfertőzéstől.

"Ez inkább előnye, mint hátránya a magyar oltóanyagnak" - közölte Kovács Péter, aki szerint hihetetlenül felelőtlenek azok, akik ellenzik a védőoltás beadását. A belgyógyász professzor sikertörténetnek nevezte, hogy Magyarországon van elég oltóanyag, ellentétben más országokkal, ahol hónapokat kell várni a védőoltásra.

A Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság kongresszusával kapcsolatban elmondta: immár 11. alkalommal tartják meg Debrecenben a szakmai továbbképző tanácskozást.

Megjegyezte: a klinikai farmakológia az a tudomány, amely összeköti a gyógyszertudományi alapkutatást a gyógyítással.

A legtöbb gazdasági elemzés az ország egyik kitörési pontjának tartja a gyógyszeripart, és ennek integráns részének a klinikai vizsgálatokat - mondta a professzor, utalva arra, hogy Debrecenben kialakult az ország egyik legnagyobb klinikai farmakológiai vizsgálóhelye.

Az idei konferenciának külön jelentőséget ad, hogy ez év októberében jelent meg a gyógyszervizsgálatok új szabályozásáról szóló kormányrendelet, amelynek elsődleges célja a magyarországi vizsgálóhelyek pozíciójának erősítése a nemzetközi versenyben. A klinikai farmakológusok kongresszusa szombaton fejeződik be a debreceni Kölcsey Központban.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.