H1N1 - A járvány terjedése Európában

Szerző: WEBBeteg/ECDC

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelentése szerint a 48. héten a következő módon alakult az új influenzás megbetegedések gyakorisága kontinensünkön.

Az influenza aktivitása még mindig magas a 27 EU-tagállamban, de néhány országban már stabil a helyzet, ami arra enged következtetni, hogy ezekben az országokban a járvány a csúcsához közeledik.

Új influenza-kisokos
Tudjon meg minden fontos információt a H1N1-ről!
H1N1-kisokos

A 48. héten a legintenzívebb influenza aktivitást Görögországból és Litvániából jelentették. Magas volt a H1N1 fertőzöttség Dániában, Észtországban, Lettországban, Németországban, Írországban, Luxemburgban, Norvégiában, Lengyelországban, Szlovéniában, és Svédországban. A többi tagállamban közepes volt a vírus intenzitása.

A kontinens legnyugatibb részén csökkenő tendenciát mutat a H1N1 fertőzések számának alakulása: Spanyolország, Portugália, Írország, Nagy-Britannia és a skandináv államok az előző héthez képest kevesebb megbetegedésről számoltak be. Németországtól kelet felé haladva intenzívebb a vírus jelenléte, Európa középső és délkeleti részén csak Szlovákia és Bulgária orvosai jelentettek csökkenő intenzitást. térkép

Hazánk a közepesen fertőzött tagállamok közé tartozik, de a járvány még nem tetőzött: a 48. héten nőtt az új influenzás megbetegedések száma.

A 27 tagállam orvosi jelentéseiből kiderül, hogy a 48. héten dokumentált légúti megbetegedéseknek 37,7 százalékát okozta H1N1 vírus. Ez az arány csökkenő tendenciát mutat az előző két hét adatait figyelembe véve.

Németországban már tetőzött a járvány

Egyes jelek szerint elérte tetőpontját az új influenza terjedésének első hulláma Németországban, egy újabb hullám azonban egyáltalán nem zárható ki - jelentette ki hétfőn a járványos megbetegedésekkel foglalkozó Robert Koch Intézet vezetője.
Jörg Hacker szerint mindenképp túlzás lenne azt állítani, hogy a H1N1 vírus terjedése immár nem fenyeget, ezért továbbra is éberségre van szükség. Az egyetlen védelmet csakis az oltás jelenti - hangsúlyozta az igazgató, aki a lakosságot arra szólította fel, hogy az új megbetegedések csökkenése ellenére minél nagyobb számban oltassa be magát.
Eddig 70 halálos áldozatot követelt az új influenza Németországban >>

(WEBBeteg/ECDC)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Egészségügy Egészségügy

Zárva lesznek pénteken a szak- és háziorvosi rendelők, gyógyszertárak.

HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Hazánkban több, mint 1500 új esetet észlelnek évente.

Hogyan csökkenthető az injekciós tű...

Tű! Egyes emberek számára ez a szó, akárcsak a tű látványa elég ahhoz, hogy pánikba essenek, szorongjanak, sírva fakadjanak vagy elájuljanak.

ÁNTSZ: egyre több az influenzás...

Az előző héthez képest több mint 50 százalékkal emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, s további betegekben a vírust is...

H1N1 - Természetes módszerek a...

A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a...

Az Ön orvosa felismeri a H1N1-et?

A WHO kiadványa szerint a H1N1 egyik tünete a magas láz, ám ezt a legújabb vizsgálati eredmények alapján a Lancet című orvosi lap cáfolja. Őket...

Új influenza - Melyik kezelés és...

Hatékonyságuk alapján közelebbről is megvizsgáltuk az új influenza elleni kezelési és megelőzési módszereket.

Terhesség és H1N1 fertőzés...

A 47. héten 706-ra emelkedett az új influenzások száma Magyarországon. Közülük 8 beteg halt meg bizonyítottan H1N1 fertőzés következtében.

H1N1 - A háziorvosok sem oltatják be...

A WEBBeteg információi szerint a csaknem 6 ezer háziorvosnak mindössze 25 százaléka oltatta be magát a H1N1 ellen, jóllehet, a betegekkel való...

Influenzás volt? Valószínűleg...

Amerikai kutatók szerint azok, akik többször voltak influenzások vagy többször is kaptak influenza elleni védőoltást, egyfajta védelmet élveznek az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.