H1N1 - A járvány terjedése Európában

Szerző: WEBBeteg/ECDC

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelentése szerint a 48. héten a következő módon alakult az új influenzás megbetegedések gyakorisága kontinensünkön.

Az influenza aktivitása még mindig magas a 27 EU-tagállamban, de néhány országban már stabil a helyzet, ami arra enged következtetni, hogy ezekben az országokban a járvány a csúcsához közeledik.

Új influenza-kisokos
Tudjon meg minden fontos információt a H1N1-ről!
H1N1-kisokos

A 48. héten a legintenzívebb influenza aktivitást Görögországból és Litvániából jelentették. Magas volt a H1N1 fertőzöttség Dániában, Észtországban, Lettországban, Németországban, Írországban, Luxemburgban, Norvégiában, Lengyelországban, Szlovéniában, és Svédországban. A többi tagállamban közepes volt a vírus intenzitása.

A kontinens legnyugatibb részén csökkenő tendenciát mutat a H1N1 fertőzések számának alakulása: Spanyolország, Portugália, Írország, Nagy-Britannia és a skandináv államok az előző héthez képest kevesebb megbetegedésről számoltak be. Németországtól kelet felé haladva intenzívebb a vírus jelenléte, Európa középső és délkeleti részén csak Szlovákia és Bulgária orvosai jelentettek csökkenő intenzitást. térkép

Hazánk a közepesen fertőzött tagállamok közé tartozik, de a járvány még nem tetőzött: a 48. héten nőtt az új influenzás megbetegedések száma.

A 27 tagállam orvosi jelentéseiből kiderül, hogy a 48. héten dokumentált légúti megbetegedéseknek 37,7 százalékát okozta H1N1 vírus. Ez az arány csökkenő tendenciát mutat az előző két hét adatait figyelembe véve.

Németországban már tetőzött a járvány

Egyes jelek szerint elérte tetőpontját az új influenza terjedésének első hulláma Németországban, egy újabb hullám azonban egyáltalán nem zárható ki - jelentette ki hétfőn a járványos megbetegedésekkel foglalkozó Robert Koch Intézet vezetője.
Jörg Hacker szerint mindenképp túlzás lenne azt állítani, hogy a H1N1 vírus terjedése immár nem fenyeget, ezért továbbra is éberségre van szükség. Az egyetlen védelmet csakis az oltás jelenti - hangsúlyozta az igazgató, aki a lakosságot arra szólította fel, hogy az új megbetegedések csökkenése ellenére minél nagyobb számban oltassa be magát.
Eddig 70 halálos áldozatot követelt az új influenza Németországban >>

(WEBBeteg/ECDC)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hypertonia Hypertonia

Mire számíthat a magas vérnyomással kezelt beteg?

Plazmaferezis Plazmaferezis

A plazmaadás a véradás egyik speciális formája.

ÁNTSZ: egyre több az influenzás...

Az előző héthez képest több mint 50 százalékkal emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, s további betegekben a vírust is...

H1N1 - Természetes módszerek a...

A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a...

10 dolog, mellyel növeli a H1N1...

Akár úgy dönt, hogy beoltatja magát, akár úgy, hogy mégsem, fontos tudni, mivel előzheti meg a szezonális influenza vagy a H1N1 fertőzés...

Az Ön orvosa felismeri a H1N1-et?

A WHO kiadványa szerint a H1N1 egyik tünete a magas láz, ám ezt a legújabb vizsgálati eredmények alapján a Lancet című orvosi lap cáfolja. Őket...

Terhesség és H1N1 fertőzés -...

A 47. héten 706-ra emelkedett az új influenzások száma Magyarországon. Közülük 8 beteg halt meg bizonyítottan H1N1 fertőzés következtében.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.