• H1N1 - A járvány terjedése Európában

    Szerző: WEBBeteg/ECDC

    Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelentése szerint a 48. héten a következő módon alakult az új influenzás megbetegedések gyakorisága kontinensünkön.

    Az influenza aktivitása még mindig magas a 27 EU-tagállamban, de néhány országban már stabil a helyzet, ami arra enged következtetni, hogy ezekben az országokban a járvány a csúcsához közeledik.

    Hirdetés

    Új influenza-kisokos
    Tudjon meg minden fontos információt a H1N1-ről!
    H1N1-kisokos >>
    A 48. héten a legintenzívebb influenza aktivitást Görögországból és Litvániából jelentették. Magas volt a H1N1 fertőzöttség Dániában, Észtországban, Lettországban, Németországban, Írországban, Luxemburgban, Norvégiában, Lengyelországban, Szlovéniában, és Svédországban. A többi tagállamban közepes volt a vírus intenzitása.

    A kontinens legnyugatibb részén csökkenő tendenciát mutat a H1N1 fertőzések számának alakulása: Spanyolország, Portugália, Írország, Nagy-Britannia és a skandináv államok az előző héthez képest kevesebb megbetegedésről számoltak be. Németországtól kelet felé haladva intenzívebb a vírus jelenléte, Európa középső és délkeleti részén csak Szlovákia és Bulgária orvosai jelentettek csökkenő intenzitást.

    Hazánk a közepesen fertőzött tagállamok közé tartozik, de a járvány még nem tetőzött: a 48. héten nőtt az új influenzás megbetegedések száma.

    A 27 tagállam orvosi jelentéseiből kiderül, hogy a 48. héten dokumentált légúti megbetegedéseknek 37,7 százalékát okozta H1N1 vírus. Ez az arány csökkenő tendenciát mutat az előző két hét adatait figyelembe véve.

    Németországban már tetőzött a járvány

    Egyes jelek szerint elérte tetőpontját az új influenza terjedésének első hulláma Németországban, egy újabb hullám azonban egyáltalán nem zárható ki - jelentette ki hétfőn a járványos megbetegedésekkel foglalkozó Robert Koch Intézet vezetője.
    Jörg Hacker szerint mindenképp túlzás lenne azt állítani, hogy a H1N1 vírus terjedése immár nem fenyeget, ezért továbbra is éberségre van szükség. Az egyetlen védelmet csakis az oltás jelenti - hangsúlyozta az igazgató, aki a lakosságot arra szólította fel, hogy az új megbetegedések csökkenése ellenére minél nagyobb számban oltassa be magát.
    Eddig 70 halálos áldozatot követelt az új influenza Németországban >>

     (WEBBeteg/ECDC)

     

    Módosítva: 2009.12.11 08:36, Megjelenés: 2009.12.11 08:36
   • Cikkajánló

    Mérnie kell a vércukrát?

    Mérnie kell a vércukrát?

    Szponzorált tartalom

    A DKP alkalmazással bárhol és bármikor rögzítheti értékeit. (x)

    Járványgörbe

    Járványgörbe

    WEBBeteg.hu

    Jakab Ferenc professzor szerint most látszik az eddigi intézkedések eredménye.

    Hogyan csökkenthető az injekciós tű miatti félelem?

    Tű! Egyes emberek számára ez a szó, akárcsak a tű látványa elég ahhoz, hogy pánikba essenek, szorongjanak, sírva fakadjanak vagy elájuljanak.

    ÁNTSZ: egyre több az influenzás beteg

    Az előző héthez képest több mint 50 százalékkal emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, s további betegekben a vírust is kimutatták - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán az MTI-vel.

    "39 fokos lázam lett H1N1 oltás után - Normális ez?"

    "24 éves férfi vagyok, a védőoltás beadása után 3 nappal megbetegedtem, a lázam 39,3 fokos is volt. Mi az esélye annak, hogy szövődmény alakulhat ki?" Az orvos válaszol.

    H1N1 - Természetes módszerek a fertőzés ellen

    A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a megbetegedettekről, a szövődményekről. Sok betegünk kérdezi, hogy milyen módszerekkel küzdhetünk ellene.

    10 dolog, mellyel növeli a H1N1 kockázatát – anélkül, hogy tudna róla

    Akár úgy dönt, hogy beoltatja magát, akár úgy, hogy mégsem, fontos tudni, mivel előzheti meg a szezonális influenza vagy a H1N1 fertőzés kockázatát.
    Amennyiben zsebkendőbe vagy ingujjba tüsszent, rendszeresen és alaposan mos kezet, elkerüli a tömegeket, jó úton halad.

    Az Ön orvosa felismeri a H1N1-et?

    A WHO kiadványa szerint a H1N1 egyik tünete a magas láz, ám ezt a legújabb vizsgálati eredmények alapján a Lancet című orvosi lap cáfolja. Őket igazolja az a tény is, hogy az ausztráliai Gold coast Hospital 106 új influenzás betegéből 36 egyáltalán nem volt lázas.

    Terhesség és H1N1 fertőzés - Tényszerűen

    A 47. héten 706-ra emelkedett az új influenzások száma Magyarországon. Közülük 8 beteg halt meg bizonyítottan H1N1 fertőzés következtében.

    H1N1 - A háziorvosok sem oltatják be magukat

    A WEBBeteg információi szerint a csaknem 6 ezer háziorvosnak mindössze 25 százaléka oltatta be magát a H1N1 ellen, jóllehet, a betegekkel való folytonos érintkezés miatt fokozott veszélynek vannak kitéve.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.