• H1N1 - Túl van az életveszélyen a kismama

    Szerző: Független Hírügynökség

    Elhagyhatta az intenzív osztályt az a kismama, aki korábban olyan súlyos, életveszélyes állapotban volt a H1N1 fertőzés miatt, hogy lélegeztetőgépre szorult - jelentette be Gál János hétfőn.

    A Semmelweis Egyetem Kútvölgyi úti Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikájának igazgatója sikerként értékelte, hogy ezt a 21 éves kismamát múlt hétvégén sikerült levenni a lélegeztetőgépről, és hétfőre olyan állapotba került, hogy át tudták adni az SE III. számú Belgyógyászati Klinikájának.

    Hirdetés

    Meghalt egy 40 éves kismama
    Meghalt a hétvégén a Szegedi Tudományegyetem belgyógyászati klinika intenzív osztályán az a 40 éves kismama, akit hetek óta kezeltek a H1N1 vírusfertőzés súlyos szövődményeivel az osztályon.
    Részletek >>
    Karádi István, a belgyógyászati klinika vezetője pedig azt mondta: elképzelhető, hogy 2-3 napon belül a kismama a kórházat is elhagyhatja. A két klinikán összesen jelenleg öt kismamát ápolnak H1N1 fertőzés miatt, az intenzíven kettőt, a belgyógyászaton hármat. A 21 éves, 31-32 hetes terhes kismama múlt kedden érkezett a kórházba, olyan súlyos állapotban, hogy az orvosok úgy döntöttek, azonnal császármetszéssel világra segítik gyermekét.

    Miután kislánya megszületett, a nőt lélegeztetőgépre kapcsolták. A kismama állapota ezután javulni kezdett, így csütörtökön már le tudták venni a lélegeztető gépről, hétfőn pedig elhagyhatta az intenzív klinikát. Egyébként ő az első terhes asszony, akinél felléptek az újinfluenza-fertőzés súlyos szövődményei, gépre került, de végül állapota javulni kezdett.

    Új influenza-kisokos
    Tudjon meg minden fontos információt a H1N1-ről!
    H1N1-kisokos >>
    Gál János hétfőn azt mondta: nehéz megmondani, mitől javult ennek a kismamának az állapota, és mi az oka, hogy más kismamáknak nem. Az azonban biztos, hogy azok, akik még a fertőzés kezdetén jelentkeznek, és időben el lehet kezdeni náluk az antivirális kezelést, nagyobb eséllyel kerülik el a súlyosabb szövődményeket - tette hozzá. Az igazgató megerősítette: 2 kismamát még jelenleg is ápolnak az intenzíven, de állapotukról a család kérésére nem adhatnak felvilágosítást.

    Karádi István, a III. számú belgyógyászati klinika vezetője elmondta: a 21 éves kismamán kívül még 2 kismama van az osztályon, mindketten a hétvégén jelentkeztek magas lázzal, sőt egyikük mellkasi fájdalmakkal.

    H1N1-kérdőív
    Új influenzára utalnak a tünetei? Mit tegyen, ha igen? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a megoldáshoz. Válaszoljon a kérdésekre! >>
    Hétfőre azonban mindkettőjüknek javult az állapota, így egyiküket várhatóan már délután hazaengedik. A 21 éves kismama is várhatóan 2-3 napon belül elhagyhatja a kórházat - tette hozzá.

    A Semmelweis Egyetem intenzív klinikáján egy 12 ágyas részleget, a 3 belgyógyászati klinikán 15-15-15 ágyas külön részleget alakítottak ki az újinfluenzás betegek számára. A két klinika vezetője elmondta: a legnagyobb problémát a nővérhiány okozza, de ha nehezen is, egyelőre sikerült megszervezni a karácsonyi ügyeleteket is. Kérdésre válaszolva mindkét klinika vezetője elmondta: valamennyi orvos beoltatta magát a H1N1 vírus ellen.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.12.07 18:10
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Európa keleti részén a legmagasabb az influenza-aktivitás

    Rendkívül intenzíven terjed az influenza Európa keleti részén, Ukrajna és Oroszország is erről adott jelentést az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi összefoglalójában. Magyarországon a 6. héten 43.700 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Járvány idején a fertőzés megelőzésében az általános személyi higiénés magatartás a döntő, ennek egyik legegyszerűbb módja a rendszeres és alapos kézmosás.

    Több mint 20 százalékkal emelkedett az influenzás megbetegedések száma

    Az országban lassan terjed az influenza, országszerte 12 800, az előző héthez képest csaknem 22 százalékkal több beteget regisztráltak - olvasható az Országos Epidemiológiai Központ (OKE) legfrissebb jelentésében.

    Már lehet oltatni influenza ellen

    Bár az enyhe idő bizakodásra adhat okot, aligha úszhatjuk meg a valódi őszt, minden szépségével és betegeskedésével együtt. Még mielőtt azonban elrohannánk a drogériába a papírzsebkendő készleteket feltölteni, tegyünk egy rövid kitérőt a háziorvosnál, s kérjünk influenza elleni védőoltást!

    Európai Parlamenti bírálat a H1N1 járványhelyzet uniós kezelése miatt

    A 2009-2010-es H1N1 influenzajárvány uniós kezelési módját bírálta az Európai Parlament (EP) a keddi strasbourgi plenáris ülésen elfogadott állásfoglalásában.

    Negyvennyolcra emelkedett az influenzajárvány áldozatainak száma

    Negyvennyolcra emelkedett azoknak a haláleseteknek a száma, amelyek a jelenlegi szezon influenzaszerű megbetegedéseivel hozhatók összefüggésbe - számolt be az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

    H1N1 és B típusú influenzavírust is kimutattak az új betegeknél

    H1N1 és B vírust is azonosítottak az elmúlt hét folyamán Győr-Moson-Sopron megyében megbetegedetteknél- jelentette be Széles Klára, a megyei tisztiorvosi-szolgálat főorvosa szerdán.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.