H1N1 oltás és fertőzés - Mit mond a virológus?

Független Hírügynökség
megjelent:

A virológus szerint nem kell csodálkozni azon, hogy valaki az oltás ellenére megbetegszik. Ez ugyanis minden ötödik beoltott embernél előfordul. De tüneteik legtöbbször csak enyhék.

Egy ideig lélegeztetőgépre kellett tenni azt a férfit Debrecenben, aki másfél hónapja megkapta a H1N1 elleni védőoltást, mégis megbetegítette az újinfluenza vírus. Az RTL Híradó információi szerint a 29 éves férfi rendőrként dolgozik. A beteg már jobban van, de az RTL-nek nyilatkozó virológus szerint akár bele is halhatott volna a fertőzésbe, ha nincs beoltva.

A férfi egy hete súlyos tüdőgyulladással érkezett a debreceni kórházba. Azt mondta az orvosoknak, hogy másfél hónapja megkapta az újinfluenza elleni védőoltást. A vizsgálatok mégis kimutatták nála a H1N1 fertőzést. De nemcsak az újinfluenza, egy baktérium is megtámadta a szervezetét.

Egy ideig géppel kellett lélegeztetni, de most már jobban van. Egy viszonylag rövid, válságos időszakot követően most kielégítő a beteg állapota. Eszik, iszik, és remény van arra, hogy nemsokára gyógyultan fog távozni - mondta Szentgyörgyi János, a debreceni Kenézy Gyula Kórház szóvivője.

Oltás és fertőzés - Mit mond a virológus?

A virológus szerint nem kell csodálkozni azon, hogy valaki az oltás ellenére megbetegszik. Ez ugyanis minden ötödik beoltott embernél előfordul. De tüneteik legtöbbször csak enyhék. A debreceni kórházban fekvő férfinál a bakteriális fertőzés miatt volt nagyobb a baj.

H1N1 kisokos
Tudnivalók a védőoltásról és a betegségről - Mindent a H1N1 vírusról

Az volt a szerencséje, hogy be volt oltva. Lehet, hogy a kettős fertőzés, azaz a baktérium és influenza vírus együtt, meg is tudta volna ölni - mondta Berencsi György, virológus.

A statisztikák szerint azok közül, akik nem oltatják be magukat, minden második ember betegszik meg. A szakemberek szerint az elmúlt húsz évben influenzában csak olyanok haltak meg, akik nem kaptak védőoltást.

Melyik kezelés és megelőzési mód a hatékony?

Hatékonyságuk alapján közelebbről is megvizsgáltuk az új influenza elleni kezelési és megelőzési módszereket. A sertésinfluenza a szezonális influenzához nagyon hasonló tünetekkel jár. A beteg nagyon rosszul érzi magát, köhög, és magas láza van. Vannak azonban olyan megelőzési praktikák, melyek csökkentik a H1N1 vírus általi megbetegedés kockázatát, vagy elősegítik a gyógyulást.
A betegség megelőzése és kezelése

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.