Az új influenza nagy kérdése: Ki marad otthon a gyerekkel?

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

Egyre több családnak okoz gondot az új típusú influenzával kapcsolatban, hogy melyik dolgozó szülő maradjon a beteg, vagy az óvoda- és iskolabezárások miatt otthonmaradásra kényszerített gyerekkel. Vajon kinek a munkája fontosabb?

Egy kicsit feledkezzünk meg a lázról és az egyéb influenzás tünetekről. A dolgozó szülők számára egyre nagyobb kihívást jelent annak a kérdésnek a megválaszolása, vajon melyikük maradjon otthon a beteg szülővel, vagy álljon sorba vele az oltásért, vagy ki az, aki az „éjszakai ügyeletet” vállalja? Kinek a munkája fontosabb?

Sajnos csak keveseknek van rugalmas munkahelyük vagy munkaidejük, így a családok többségében a szabadságra tartogatott napokat kell kivenni, hogy a gyerekek felügyeletét el tudják látni.

Az elvált, gyermekeiket egyedül nevelő szülők számára a kérdés még bonyolultabb. Különösen annak fényében, hogy tudjuk, a beteg gyerek leginkább az édesanyja mellett érzi jól magát.

Ördögi kör

Változtak a táppénz szabályai: mit érdemes feltétlenül tudni?
10 százalékkal csökkent a különböző jogcímeken járó táppénz mértéke, így például a 15 napos betegszabadság után a tb már csak a kereset 60 százalékát fizeti. Táppénzes szabályok >>

Mindez azonban ördögi kört indíthat el. Amennyiben egy anya kimarad a munkahelyéről, azt hajlamosak úgy tekinteni, hogy nincs elég elhivatottsága, kötődése a munkahelye, munkája iránt, és a leépítések során hamarabb kerül elő a neve a sok hiányzás miatt. Azonban amennyiben otthon hagyják a beteg gyereket, gondolataikat úgyis az aggódás tölti ki, így nem tudnak a munkájukra koncentrálni.

Mindehhez hozzájárul még az „éjszakai ügyelet” miatti fáradtság is, hiszen a férfiak hajlamosabbak az ápolási feladatokat az anyára hagyni.

Ebben szerepet játszhat az a kimondatlan elvárás is, hogy az általában jobb pozícióban lévő, többet kereső apának kipihenten kell munkába menni és ott teljesíteni.

Akár megbetegszik a gyerek az új influenzától akár nem, az biztos, hogy a betegség komoly károkat okoz a családoknak, mind anyagilag a kiesett fizetés, mind szabadidőben a felhasznált szabadságok miatt.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Asztma Asztma

Az asztma és a tisztítószerek használatának összefüggése.

ÁNTSZ: egyre több az influenzás...

Az előző héthez képest több mint 50 százalékkal emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, s további betegekben a vírust is...

Veszélyes-e a H1N1 vírus mutációja?

A H1N1 vírussal kapcsolatos hatalmas információmennyiség ellenére még mindig sok a kérdés a betegség diagnózisával, kezelésével kapcsolatosan.

Az idősek védettebbek a...

Amerikában a 65 év felettieket oltják be utoljára. Ez elsőre furcsán hangozhat, hiszen évek óta minden ősszel ők az elsők, akik influenza elleni...

Új influenza: segít vagy árt a...

Ha a hideg és a száraz levegőben könnyebben terjed az influenza, akkor a lakás vagy az iroda hidegen tartása a nyár folyamán, elősegítheti az...

A semminél több - Mennyire véd a...

A sertésinfluenza miatti pánik mélyülésével egyre többen viselnek orvosi maszkot. Mexikó város főterén a hadsereg maszkokat osztogatott és az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.