• Az Ön orvosa felismeri a H1N1-et?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    A WHO kiadványa szerint a H1N1 egyik tünete a magas láz, ám ezt a legújabb vizsgálati eredmények alapján a Lancet című orvosi lap cáfolja. Őket igazolja az a tény is, hogy az ausztráliai Gold coast Hospital 106 új influenzás betegéből 36 egyáltalán nem volt lázas.

    Mexikóban és Chilében is azt tapasztalták, hogy a H1N1 fertőzöttek egyharmada láztalan volt. Mindez viszont arra enged következtetni, hogy ha az orvosok nem ismerik fel a láztalan betegben az új influenzás fertőzöttet, akkor rengeteg eset felderítetlen marad, ami nehezíti a vírus kontrollálását.

    Hirdetés

    A szakemberek még mindig nem tudják, hogy a láztalan betegek vajon mennyire fertőznek. Ausztrál kutatók ezt az arányt 30 százalékra becsülik, ám egy kanadai kutatás szerint csak 10 százalékuk fertőz.

    Láz helyett hasfájás, hányás

    A H1N1 többek között abban is különbözik a szezonális influenzától, hogy gastrointestinális (az emésztőcsatornával kapcsolatos) tüneteket okoz, mint például émelygés vagy hányás. A Kanadában intenzív ellátásban részesülő betegek fele panaszkodott ilyen jellegű problémákra, 10-15 százalékuk pedig elsősorban gasztrointestinális panaszokkal kereste fel az orvosát, nem pedig a szokásos köhögéssel vagy orrfolyással.

     

    Új influenza-kisokos
    Tudjon meg minden fontos információt a H1N1-ről!
    H1N1-kisokos >>

    Természetesen nem minden hasfájás vagy hányinger jelent H1N1 megbetegedést, ám különösen a gyerekek esetében jobb odafigyelni a fájó gyomorra, vagy arra, ha a gyerek kevés folyadékot fogyaszt.

    Mivel a vírus nagyon gyorsan terjed, jobb mielőbb orvoshoz fordulni, ha Ön, vagy bármely családtagja nem érzi jól magát – különösen, ha az illető a veszélyeztetett csoportok valamelyikébe tartozik. 

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: Globe and Mail; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Módosítva: 2009.12.05 11:07, Megjelenés: 2009.12.05 11:07
   • Cikkajánló

    Inkontinencia

    Inkontinencia

    Cs. K., fordító

    Higiéniai nedvszívó termékekkel a komfortérzetért.

    Dr. Peták István - Interjú

    Dr. Peták István - Interjú

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Ne haljon meg és ne szenvedjen senki, akin lehetne segíteni.

    Hogyan csökkenthető az injekciós tű miatti félelem?

    Tű! Egyes emberek számára ez a szó, akárcsak a tű látványa elég ahhoz, hogy pánikba essenek, szorongjanak, sírva fakadjanak vagy elájuljanak.

    ÁNTSZ: egyre több az influenzás beteg

    Az előző héthez képest több mint 50 százalékkal emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, s további betegekben a vírust is kimutatták - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán az MTI-vel.

    H1N1 - Természetes módszerek a fertőzés ellen

    A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a megbetegedettekről, a szövődményekről. Sok betegünk kérdezi, hogy milyen módszerekkel küzdhetünk ellene.

    "Szakadt a cérna" az országos tiszti főorvosnál - Interjú Falus Ferenccel

    "Tűrhetetlen, hogy egy gyógyítható, megelőzhető betegséget nem előzünk meg!" – fogalmazott igencsak emelt hangon az országos tiszti főorvos, miután bejelentette, hogy H1N1 vírus miatt halt meg az egyik kórházban ápolt várandós fiatal nő. Falus Ferenc a WEBBetegnek nyilatkozva azt mondta: nem kizárt, hogy ha elhúzódik a járvány, a lakosságot újra kell oltani.

    H1N1 - A háziorvosok sem oltatják be magukat

    A WEBBeteg információi szerint a csaknem 6 ezer háziorvosnak mindössze 25 százaléka oltatta be magát a H1N1 ellen, jóllehet, a betegekkel való folytonos érintkezés miatt fokozott veszélynek vannak kitéve.

    Influenzás volt? Valószínűleg védettebb a H1N1 ellen

    Amerikai kutatók szerint azok, akik többször voltak influenzások vagy többször is kaptak influenza elleni védőoltást, egyfajta védelmet élveznek az új pandémiás influenza vírusa ellen.

    H1N1-kérdőív - Ismerje meg a fertőzés tüneteit és a tennivalókat!

    Új influenzára utalnak a tünetei? Mit tegyen, ha elképzelhető, hogy H1N1 vírussal fetőződött meg? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a megoldáshoz.

    H1N1 kisokos - Tünetek, kezelés, információk a védőoltásról

    A H1N1 az A típusú influenzavírus egyik altípusa, az emberi influenza leggyakoribb okozója. Tudjon meg mindent a védőoltásról és a betegségről itt, a
    WEBBetegen!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.