• H1N1 - Válságos a kismama állapota

    Szerző: Független Hírügynökség

    A szerdán kórházba bekerült, valószínűleg szintén újinfluenzával fertőzött 21 éves kismama állapota is életveszélyes. Kislánya, akit azonnal császárral világra segítettek viszont jól van, mint kezelőorvosa,

    Válságosra fordult annak a H1N1 vírussal fertőzött 26 éves kismamának az állapota, akit már 10 napja tartanak lélegeztetőgépen a fővárosi Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás klinikáján - mondta Gál János, a klinika igazgatója csütörtökön.

    Hirdetés

    A szerdán ugyanide bekerült, valószínűleg szintén újinfluenzával fertőzött 21 éves kismama állapota is életveszélyes.

    Kislánya, akit azonnal császárral világra segítettek viszont jól van, mint kezelőorvosa, Pataki Margit a Független Hírügynökségnek elmondta: a 2200 grammos csecsemő az első tesztek alapján nem kapta el a H1N1 vírust az édesanyjától.

    H1N1-kérdőív
    Új influenzára utalnak a tünetei? Mit tegyen, ha igen? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a megoldáshoz. Válaszoljon a kérdésekre! >>
    További 2 kismama van súlyos, életveszélyes állapotban az országban, közülük a Szegeden már 5 hete lélegeztetőgépre szoruló 40 éves terhes asszony tüdeje olyan súlyosan károsodott, hogy őt is egy olyan oxigenizátorra kapcsoltak 5 napja, mint amilyet korábban a Semmelweis Egyetemen is alkalmaztak - mondta el a Független Hírügynökségnek Rudas László, a szegedi egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszékének professzora.

     Két H1N1-el fertőzött csecsemőt ápolnak a szegedi gyermekklinikán
    Öt gyermeket, köztük két csecsemőt kezelnek a szegedi gyermekklinikán H1N1-fertőzés miatt; a legkisebbek lélegeztetőgépen vannak - írta csütörtöki számában a Délmagyarország. A napilapnak Túri Sándor, a Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának vezetője, a gyermekgyógyászati szakmai kollégium elnöke úgy nyilatkozott: az egy évnél idősebb gyermekeket be kell oltani.
    A professzor elmondta, hogy az eddigi tapasztalatok szerint a kismamák, az egy év alattiak, illetve a 10-24 éves gyermekek, fiatal felnőttek a legveszélyeztetettebbek, mivel ők biztos tagjai valamilyen közösségnek.
    Az egészen kicsik védelmét a környezet oltása biztosíthatja. A kistérségi tiszti főorvos, Kovács Ferenc a lapot úgy tájékoztatta, Szegeden az általános iskolások 32 százaléka, 4.786 diák kérte eddig az oltást és 75 százalékuk már meg is kapta.
    Az óvodásoknál azonban csupán 13 százalék, 1.114 gyermek kért oltást. A középiskolásoknak harmada igényelte a vakcinát, melyből nincs hiány sem a gyógyszertárakban, sem az oltópontokon.
    (MTI)

    Mi az EMCO eljárás lényege?

     Oltóközpontok és helyszínek
    Helyszínek és praktikus információk az oltóközpontokról. 
    Hol oltathatja be magát? >>
    Az ECMO eljárásnak az a lényege, hogy kivezetik a vért a kismamából, oxigénnel dúsítják, majd visszavezetik a szervezetbe, tehát a tüdőt kihagyva lélegeztetik - magyarázta.

    A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban ápolt kismama is súlyos, életveszélyes állapotban van. Gartner Béla, az intenzív osztály vezetője a Független Hírügynökségnek csütörtökön elmondta: a H1N1-el fertőzött 21 éves terhes fiatalasszonyt továbbra is lélegeztetőgépen tartják és altatni kell. A magzat azonban jól van.

    Ahogy arról korábban a Független Hírügynökség is beszámolt, a nőt szombaton megfázásos tünetekkel és tüdőgyulladással vitték kórházba. Állapota vasárnap vált kritikussá, azóta altatják és mesterségesen lélegeztetik az első kisbabáját váró asszonyt. A nő szervezetében a H1N1 szövődményeként alakult ki a tüdőgyulladás.

    Melyik kezelés és megelőzési mód a hatékony?

    Hatékonyságuk alapján közelebbről is megvizsgáltuk az új influenza elleni kezelési és megelőzési módszereket. A sertésinfluenza a szezonális influenzához nagyon hasonló tünetekkel jár. A beteg nagyon rosszul érzi magát, köhög, és magas láza van. Vannak azonban olyan megelőzési praktikák, melyek csökkentik a H1N1 vírus általi megbetegedés kockázatát, vagy elősegítik a gyógyulást.
    A betegség megelőzése és kezelése >>

    (Független Hírügynökség)

    Legutóbb frissült: 2009.12.03 14:40
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Magzatmozgások - Mikor és mennyi a normális?

    Általában a várandósság 16-18. hete körül érzékelhetőek először a magzat mozgásai a kismama számára. Ezt a legtöbben az orvossal történő találkozó során úgy mondják el, hogy olyan érzés, mintha belülről megsimogatták volna a hasfalat. Vajon mit jelez és hogyan?

    Étkezési tanácsok túlsúllyal küzdő kismamák részére

    Az anyaméhben fejlődő magzat minden szükséges tápanyagát az édesanya biztosítja számára, de ez nem azt jelenti, hogy kettő helyett kell táplálkozni, vagyis nem a mennyiséget kell növelni, hanem a minőségi táplálkozásra kell nagy figyelmet fordítani.

    A terhesgondozás menete hazánkban

    Az egyik legmaradandóbb élmény a leendő édesanya életében, amikor egy álmos reggelen végre megjelenik a pálcán az a bizonyos második csík. Az esetek döntő többségében ugyanis ez azt jelenti, hogy méhében új életet hordoz, és jó eséllyel kilenc hónap múlva egészséges újszülöttel gyarapszik a család.

    Meggyógyult az édesanyját elvesztő újinfluenzás baba

    Meggyógyult, és édesapja pénteken hazavihette a kórházból azt a H1N1 vírussal fertőzött csecsemőt, akinek 27 éves édesanyja januárban belehalt az újinfluenza szövődményeibe. A csecsemő jól van, a babát özvegyen maradt édesapja és nagymamája gondozza.

    H1N1 - Újabb áldozata van az új influenzának

    Eddig öt újinfluenzást, köztük két várandós nőt ápoltak új módszert is alkalmazva Szegeden, a Szegedi Tudományegyetem klinikájának intenzív osztályán.

    Újra kellett éleszteni egy újinfluenzás kismamát

    Súlyos légzési elégtelenséggel, csütörtökön került kórházba az H1N1 vírussal fertőzött kismama, akit pénteken újraélesztettek az orvosok Budapesten a Semmelweis Egyetem Intenzív Terápiás Klinikáján - mondta szombaton Gál János, a klinika igazgatója.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások