• H1N1 - A várandós nők 10-szer akkora veszélyben vannak

    Szerző: MTI

    Minél több várandós nő, illetve a környezetükben élők mielőbbi beoltását javasolja a H1N1 vírus ellen a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium - összegezte az egészségügyi miniszter tanácsadó testületének állásfoglalását az MTI-nek szerdán a kollégium elnöke.

    Tóth Zoltán, a Debreceni Orvostudományi Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma Szülészeti- és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója elmondta, hogy az általa vezetett szakmai kollégium már eddig is több fórumon hangot adott véleményének, miszerint az állapotos nőket és magzatukat csak a H1N1 elleni védőoltással lehet megvédeni az új influenza ellen.

    Hirdetés

     Oltóközpontok és helyszínek
    Helyszínek és praktikus információk az oltóközpontokról. 
    Hol oltathatja be magát? >>
    Érveiket szakmai lapokban is publikálták, ám az utóbbi napok sajnálatos halálesetei miatt az országos tiszti főorvossal konzultálva összefoglaló állásfoglalás kibocsátásról döntöttek. A több oldalas állásfoglalást minden szülész-nőgyógyász osztályvezető főorvoshoz eljuttatják, ezen kívül folyamatosan közzéteszik szakmai kiadványaikban, közöttük a Magyar Nőorvosok Lapjában is.

    Tóth Zoltán az állásfoglalást ismertetve közölte: az összegyűlt tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy a H1N1 vírus a korábbi influenzavírusoknál sokkal agresszívabb. Különösen igaz ez a várandós nők esetében - ők legalább tízszeresen veszélyeztetettek - tette hozzá. Mindenképpen javasolt (ám nem tehető kötelezővé) a H1N1 elleni vakcina beadása a terheseknek.

     Újabb kismama került kórházba Budapesten

    A 31 hetes terhes nőnél császármetszést hajtottak végre, a kislány 2.200 grammal született és jól van. Jákó Kinga, az egyetem orvos igazgatója elmondta, a kismama állapota súlyos, ő is lélegeztetőgépre szorul. A klinikán kezelt másik kismama állapota továbbra is válságos, még mindig lélegeztőgépen van. Jákó Kinga tájékoztatása szerint életbe kellene léptetni azt a tervet, amelynek alapján úgynevezett intenzív terápiás, lélegeztető centrumokat lehetne kijelölni az intézményekben olyan betegek elkülönítésére és gyógyítására, akiket az új vírus okozta szövődménnyel kezelnek.  Ezzel egy időben az egyetem felajánlotta, hogy a Kútvölgyi Klinikai Tömbjében kijelöl erre a célra egy 12 ágyas intenzív osztályt. Az elképzelésről tájékoztatták Székely Tamás egészségügyi minisztert.
    A professzor azt mondta, az Omninvest által gyártott magyar oltóanyag, amelyet az Egészségügyi Világszervezet  londoni laboratóriuma az egyik leghatásosabbnak ítélt, nem okoz fejlődési rendellenességet a magzatban. Épp ellenkezőleg: olyan ellenanyag termelését indítja el az anyában, amely nemcsak a nőt, hanem születendő gyermeket is megvédi a betegségtől - hangsúlyozta.

    Hozzátette: a felnőtt szervezetben termelődő ellenanyag az anyatejen keresztül egyéves korukig a megszületett csecsemőket is megóvja a fertőzéstől. A professzor kiemelte, a szakmai kollégium állásfoglalása szerint nem elegendő, ha csak a várandósok környezetét oltják be, ugyanis a vírust annak ellenére is továbbadhatja valaki, hogy ő maga (a vakcina következtében előállt védettsége okán) nem betegszik meg.

    Noha még mindig vannak kétkedők, s akadnak a H1N1 elleni vakcina beadását kifejezetten ellenző szülész-nőgyógyászok is, a szakmai kollégium egyértelműen azt mondja: "oltani, oltani, oltani" - közölte az elnök.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.12.02 23:24
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Európa keleti részén a legmagasabb az influenza-aktivitás

    Rendkívül intenzíven terjed az influenza Európa keleti részén, Ukrajna és Oroszország is erről adott jelentést az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi összefoglalójában. Magyarországon a 6. héten 43.700 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Járvány idején a fertőzés megelőzésében az általános személyi higiénés magatartás a döntő, ennek egyik legegyszerűbb módja a rendszeres és alapos kézmosás.

    Több mint 20 százalékkal emelkedett az influenzás megbetegedések száma

    Az országban lassan terjed az influenza, országszerte 12 800, az előző héthez képest csaknem 22 százalékkal több beteget regisztráltak - olvasható az Országos Epidemiológiai Központ (OKE) legfrissebb jelentésében.

    Már lehet oltatni influenza ellen

    Bár az enyhe idő bizakodásra adhat okot, aligha úszhatjuk meg a valódi őszt, minden szépségével és betegeskedésével együtt. Még mielőtt azonban elrohannánk a drogériába a papírzsebkendő készleteket feltölteni, tegyünk egy rövid kitérőt a háziorvosnál, s kérjünk influenza elleni védőoltást!

    Európai Parlamenti bírálat a H1N1 járványhelyzet uniós kezelése miatt

    A 2009-2010-es H1N1 influenzajárvány uniós kezelési módját bírálta az Európai Parlament (EP) a keddi strasbourgi plenáris ülésen elfogadott állásfoglalásában.

    Negyvennyolcra emelkedett az influenzajárvány áldozatainak száma

    Negyvennyolcra emelkedett azoknak a haláleseteknek a száma, amelyek a jelenlegi szezon influenzaszerű megbetegedéseivel hozhatók összefüggésbe - számolt be az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

    H1N1 és B típusú influenzavírust is kimutattak az új betegeknél

    H1N1 és B vírust is azonosítottak az elmúlt hét folyamán Győr-Moson-Sopron megyében megbetegedetteknél- jelentette be Széles Klára, a megyei tisztiorvosi-szolgálat főorvosa szerdán.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.