Új influenza: Az iskolabezárások ötödével csökkenthetik a vírus terjedését

Szerző: MTI

Az iskolák bezárása ötödével csökkentheti az újinfluenza vírusának terjedését, másfelől azonban mérlegelni kell a lépés gazdasági életre gyakorolt hatását is - állapította meg egy európai vizsgálati adatok alapján pénteken publikált tanulmány.

A kutatók nyolc európai ország - Belgium, Nagy-Britannia, Finnország, Németország, Olaszország, Luxemburg, Lengyelország és Hollandia - adatait értékelve jutottak arra az eredményre, hogy olyan fertőző világjárványok esetén, mint a H1N1 vírus okozta újinfluenza, az iskolák bezárása tíz százalékkal csökkenti a közvetlen érintkezések számát, s ez 21 százalékkal veti vissza a vírus terjedését.

A gyerekek tejeszthetik az újinfluenzát

H1N1-teszt
Új influenzára utalnak a tünetei? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a megoldáshoz.
Válaszoljon a kérdésekre!

Niel Hens, a kutatócsoport egyik belga tagja ezt azzal magyarázta, hogy a gyerekek "jelentős terjesztői sok közvetlen kontaktus útján terjedő kórokozónak kiterjedt és bensőséges társadalmi kapcsolataik és általános higiéniájuk miatt". "Az érintkezések lehetőségének visszaszorítása komoly haszonnal járhat egy világjárvány esetén" - tette hozzá Hens.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) júniusban nyilvánította világjárvánnyá a H1N1 vírus okozta új-influenzát. A szervezet állásfoglalása szerint az egyes országok kormányainak feladata, hogy az iskolabezárásokról döntsenek.

A vírus gazdasági hatása

További cikkek az új influenzáról

Sok ország a vírus széleskörű, a lakosság minden rétegét érintő terjedése miatt nem élt az iskolabezárás lehetőségével, mivel akkor az egészségügyben és egyéb kulcspozícióban dolgozóknak is otthon kellett volna maradniuk a gyerekeikkel, és ez drasztikus hatással lett volna nemcsak az egészségügyi ellátásra, de a gazdasági életre is.

A Biomed Central Infectious Diseases című szaklapban publikált tanulmány szerzői is hangsúlyozták, hogy mérlegre kell tenni a gyerekek otthontartásából fakadó hasznot, illetve annak várhatóan magas makrogazdasági költségeit.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Hogyan csökkenthető az injekciós tű...

Tű! Egyes emberek számára ez a szó, akárcsak a tű látványa elég ahhoz, hogy pánikba essenek, szorongjanak, sírva fakadjanak vagy elájuljanak.

ÁNTSZ: egyre több az influenzás...

Az előző héthez képest több mint 50 százalékkal emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, s további betegekben a vírust is...

H1N1 - Természetes módszerek a...

A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a...

H1N1 - A járvány terjedése...

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelentése szerint a 48. héten a következő módon alakult az új influenzás...

Az Ön orvosa felismeri a H1N1-et?

A WHO kiadványa szerint a H1N1 egyik tünete a magas láz, ám ezt a legújabb vizsgálati eredmények alapján a Lancet című orvosi lap cáfolja. Őket...

Új influenza - Melyik kezelés és...

Hatékonyságuk alapján közelebbről is megvizsgáltuk az új influenza elleni kezelési és megelőzési módszereket.

Terhesség és H1N1 fertőzés...

A 47. héten 706-ra emelkedett az új influenzások száma Magyarországon. Közülük 8 beteg halt meg bizonyítottan H1N1 fertőzés következtében.

H1N1 - A háziorvosok sem oltatják be...

A WEBBeteg információi szerint a csaknem 6 ezer háziorvosnak mindössze 25 százaléka oltatta be magát a H1N1 ellen, jóllehet, a betegekkel való...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.