• Új influenza: Az iskolabezárások ötödével csökkenthetik a vírus terjedését

    Szerző: MTI

    Az iskolák bezárása ötödével csökkentheti az újinfluenza vírusának terjedését, másfelől azonban mérlegelni kell a lépés gazdasági életre gyakorolt hatását is - állapította meg egy európai vizsgálati adatok alapján pénteken publikált tanulmány.

    Hirdetés

    A kutatók nyolc európai ország - Belgium, Nagy-Britannia, Finnország, Németország, Olaszország, Luxemburg, Lengyelország és Hollandia - adatait értékelve jutottak arra az eredményre, hogy olyan fertőző világjárványok esetén, mint a H1N1 vírus okozta újinfluenza, az iskolák bezárása tíz százalékkal csökkenti a közvetlen érintkezések számát, s ez 21 százalékkal veti vissza a vírus terjedését.

    A gyerekek tejeszthetik az újinfluenzát

    H1N1-teszt
    Új influenzára utalnak a tünetei? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a megoldáshoz.
    Válaszoljon a kérdésekre! >>
    Niel Hens, a kutatócsoport egyik belga tagja ezt azzal magyarázta, hogy a gyerekek "jelentős terjesztői sok közvetlen kontaktus útján terjedő kórokozónak kiterjedt és bensőséges társadalmi kapcsolataik és általános higiéniájuk miatt". "Az érintkezések lehetőségének visszaszorítása komoly haszonnal járhat egy világjárvány esetén" - tette hozzá Hens.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) júniusban nyilvánította világjárvánnyá a H1N1 vírus okozta új-influenzát. A szervezet állásfoglalása szerint az egyes országok kormányainak feladata, hogy az iskolabezárásokról döntsenek.

    A vírus gazdasági hatása

    További cikkek az új influenzáról
   • A hatvan felettiek védettebbek a H1N1 ellen
   • Megfázás, influenza, H1N1 - hogyan különböztethetők meg?
   • Őszintén a H1N1 vakcináról - Az oltási pánik mellékhatásai
   • H1N1 - Kinek kell fizetni az oltásért?
   • H1N1 - Óva intenek a megelőző gyógyszertől  
   • Sok ország a vírus széleskörű, a lakosság minden rétegét érintő terjedése miatt nem élt az iskolabezárás lehetőségével, mivel akkor az egészségügyben és egyéb kulcspozícióban dolgozóknak is otthon kellett volna maradniuk a gyerekeikkel, és ez drasztikus hatással lett volna nemcsak az egészségügyi ellátásra, de a gazdasági életre is.

    A Biomed Central Infectious Diseases című szaklapban publikált tanulmány szerzői is hangsúlyozták, hogy mérlegre kell tenni a gyerekek otthontartásából fakadó hasznot, illetve annak várhatóan magas makrogazdasági költségeit.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.11.28 10:20
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Európa keleti részén a legmagasabb az influenza-aktivitás

    Rendkívül intenzíven terjed az influenza Európa keleti részén, Ukrajna és Oroszország is erről adott jelentést az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi összefoglalójában. Magyarországon a 6. héten 43.700 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Járvány idején a fertőzés megelőzésében az általános személyi higiénés magatartás a döntő, ennek egyik legegyszerűbb módja a rendszeres és alapos kézmosás.

    Több mint 20 százalékkal emelkedett az influenzás megbetegedések száma

    Az országban lassan terjed az influenza, országszerte 12 800, az előző héthez képest csaknem 22 százalékkal több beteget regisztráltak - olvasható az Országos Epidemiológiai Központ (OKE) legfrissebb jelentésében.

    ÁNTSZ: egyre több az influenzás beteg

    Az előző héthez képest több mint 50 százalékkal emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, s további betegekben a vírust is kimutatták - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán az MTI-vel.

    Már lehet oltatni influenza ellen

    Bár az enyhe idő bizakodásra adhat okot, aligha úszhatjuk meg a valódi őszt, minden szépségével és betegeskedésével együtt. Még mielőtt azonban elrohannánk a drogériába a papírzsebkendő készleteket feltölteni, tegyünk egy rövid kitérőt a háziorvosnál, s kérjünk influenza elleni védőoltást!

    Negyvennyolcra emelkedett az influenzajárvány áldozatainak száma

    Negyvennyolcra emelkedett azoknak a haláleseteknek a száma, amelyek a jelenlegi szezon influenzaszerű megbetegedéseivel hozhatók összefüggésbe - számolt be az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

    H1N1 és B típusú influenzavírust is kimutattak az új betegeknél

    H1N1 és B vírust is azonosítottak az elmúlt hét folyamán Győr-Moson-Sopron megyében megbetegedetteknél- jelentette be Széles Klára, a megyei tisztiorvosi-szolgálat főorvosa szerdán.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások