• H1N1 - Újabb magyarországi elhunyt szervezetében mutatták ki a vírust

    Szerző: MTI/Független Hírügynökség

    Kimutatták az új típusú influenza vírusát annál a nyíregyházi nőnél, aki vasárnap hunyt el Debrecenben, a halál oka azonban nem ismert - mondta a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma Kórházhigiénés és Infekciókontroll Tanszékének vezetője csütörtökön az MTI-nek.

    Orosi Piroska tájékoztatása szerint a nyíregyházi kórház sürgősségi osztályáról tüdőgyulladás gyanújával került hozzájuk a 65 éves nő, aki korábban vesetranszplantáción esett át. 

    Hirdetés

    H1N1-teszt
    Új influenzára utalnak a tünetei? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a megoldáshoz.
    Válaszoljon a kérdésekre! >>
    A nőnél felmerült az új típusú influenza gyanúja, ami az elvégzett vizsgálatok során be is igazolódott. A nő ezután antivirális kezelést kapott, ennek ellenére vasárnap meghalt - mondta.

    A tanszékvezető kiemelte: a halál oka egyelőre nem ismert, de az kijelenthető, hogy az intenzív osztályon ápolt, gépi lélegeztetést kapott nőnél a korábbi veseátültetés kockázati tényező volt.

    Négy nap alatt 8400-an oltatták be magukat az oltópontokon, holnap újak nyílnak

     Oltóközpontok és helyszínek
    Helyszínek és praktikus információk az oltóközpontokról. Péntektől országszerte 29 kezdte meg működését, ám számuk hamarosan 200-ra nő. Ön hol oltatja be magát? >>
    A rendőrség is segíti a H1N1-es vírus elleni vakcina kiszállítását az oltópontokra. Az eddig teszt üzemmódban működő 29 oltópont mellett további 174 nyílik ugyanis pénteken, és ezek ellátását egyedül az ÁNTSZ kistérségi járműveivel nehezen tudnák megoldani. Molnár Kornélia, az országos tisztifőorvos helyettese csütörtökön elmondta: az Országos Rendőr-főkapitányság segítségével a nyitó, 100 darabos vakcinakészletet már valamennyi új oltópontra kivitték.

    Molnár Kornélia azt is elmondta: az összesen 203 oltópontra az ÁNTSZ 80 kistérségi intézetének kell kiszállítani az oltóanyagot, de a 80 autó nem tudná folyamatosan ellátni ezeket, ezért kérték meg az ORFK-t, hogy segítsen. A rendőrség által beállított plusz 80 autót ellátták hűtőtáskával, így ezek is biztonságosan tudják szállítani a vakcinát - tette hozzá kérdésre válaszolva.

    További cikkek az új influenzáról
   • A hatvan felettiek védettebbek a H1N1 ellen
   • "A terhes nőknek különösen ajánlott a H1N1 vakcina"  
   • H1N1 - A halálesetek mögött felülfertőződés áll?  
   • Megfázás, influenza, H1N1 - hogyan különböztethetők meg?
   • Őszintén a H1N1 vakcináról - Az oltási pánik mellékhatásai
   • H1N1 - Kinek kell fizetni az oltásért?
   • H1N1 - Óva intenek a megelőző gyógyszertől  
   • H1N1 és terhesség - Mennyire veszélyes?
   • Hogyan terjed a sertésinfluenza az emberben? 
   • H1N1 - A súlyos szövődmények felerészben egészséges embereket érintettek
   • H1N1 - Életkorok és halálozási arány
   • A mutáció a jelenleginél súlyosabb lehet?
   • H1N1 vakcina - Szavatosság és biztonság
   • Még több évig fertőzhet a H1N1 vírus 
   • A tájékoztatón résztvevő Székely Tamás egészségügyi miniszter beszámolt arról, hogy az első négy nap alatt a 29 oltóponton összesen 8400 ember kapta meg az újinfluenza elleni vakcinát. Ezen kívül azt is közölte: eglindították a www.jarvany.hu internetes oldalt, amelyen a betegek megtalálhatják, hogy a 203 oltópont közül melyik esik hozzájuk a legközelebb. Ezen a weboldalon számos más az influenzával kapcsolatos információ is olvasható, és ezen a honlapon a lakosság kérdezhet és észrevételeit is megteheti.

    Székely Tamás egészségügyi miniszter felhívta a figyelmet a Magyar Tudományos Akadémia közleményére, amely szerint a világjárványt okozó H1N1 vírusnak sokkal gyakoribb a szövődménye, mint a szezonális influenzának, ezért ők is mindenkinek megelőzésként a védőoltást javasolják.

    Arra a kérdésre, hogy a nemzetbiztonsági hivatal valóban ellenőrizte-e a vakcina gyártóját, az Omninvestet és ha igen, mit állapítottak meg, a tárca vezetője annyit mondott: Az NBH természetesen ellenőrizte a gyártót, és azóta is stratégiai okokból folyamatos védelem alatt áll. A csütörtöki híradásokban szereplő, a Debrecenben valószínűleg H1N1 fertőzés miatt elhunyt nyítegyházi asszonyról még nem kapott hivatalos értesítést az ÁNTSZ - mondta kérdésre válaszolva Molnár Kornélia.

    (MTI/FH)

    Legutóbb frissült: 2009.11.26 16:35
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Hogyan erősítsük immunrendszerünket?

    Az őszi hónapok beköszöntével egyre többen fáznak meg, lesznek betegek, vagy rosszabb esetben az influenza miatt esnek ágynak. Mindez betudható az időjárás megváltozásának - a lehűlésnek, esőknek, nyirkossá vált levegőnek -, amely hozzájárul a kórokozók számának növekedéséhez.

    Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

    2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

    6 dolog, amihez sose nyúljon a munkahelyén influenzaszezonban!

    Az évnek eme időszakában olybá tűnhet, hogy a megfázás és influenza gyorsabban terjed az irodában, mint egy zsúfolt óvodában. Azonban ennek ellenére is egészséges maradhat, ha megfogadja tanácsainkat!

    Mit tegyünk, ha influenzás lett a gyermekünk?

    Sokan tanácstalanok, hogy vajon mit is tegyenek, és mikor forduljanak orvoshoz a kisgyermekükkel, ha az influenza tünetei jelentkeznek.

    Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

    A 6. héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma: 2016. február 5-11. között a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 27,5 százalékkal több, 60 900 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

    Influenza - Romániában megduplázódott a halálos áldozatok száma

    Újabb nyolc influenzás beteg halt meg az elmúlt tíz napban Romániában, ahol így 16-ra emelkedett a ragályos betegség áldozatainak száma.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.