H1N1 - Az elhunyt 15 éves fiú anyja perli a kórházat

Szerző: MTI

Az orvos szakértő várhatóan december közepére készül el jelentésével, költségeit nehéz szociális helyzete ellenére az anya fedezi. Amennyiben a szakértő megállapít valamilyen mulasztást, a gyerek elvesztése miatt nem vagyoni kártérítésre jelenti be ügyfele igényét a kórháznak.

Peren kívül kíván megegyezni a H1N1 vírusfertőzéssel elhunyt 15 éves szentlőrinckátai fiú édesanyja a jászberényi kórházzal, ahol a gyereket először kezelték - közölte az anya által felkért nagykátai ügyvéd csütörtökön az MTI-vel.

Várólisták
Kórházi várólisták

Kása Gábor tájékoztatása szerint az eljárás megindításához egy általa felkért orvos szakértő véleményére vár, akinek a feladata azt kivizsgálni, történt-e szakmai mulasztás a kórház részéről a fiatal ellátása során.

Az orvos szakértő várhatóan december közepére készül el jelentésével, költségeit nehéz szociális helyzete ellenére az anya fedezi. Amennyiben a szakértő megállapít valamilyen mulasztást, a gyerek elvesztése miatt nem vagyoni kártérítésre jelenti be ügyfele igényét a kórháznak - tette hozzá az ügyvéd.

Az orvos-perek kulisszatitkai

A kártérítési perek megértéséhez és vizsgálatához érdemes górcső alá venni a jogi értelemben vett polgárjogi kártérítési felelősség fogalmát.
Az orvos-perek kulisszatitkai

A jászberényi Szent Erzsébet Kórház az ügyben belső vizsgálatot folytatott le.

Mint a november 11-én Szabó Tamás ügyvezető igazgató által kiadott közleményben olvasható: a 15 éves szentlőrinckátai fiút szabályosan látták el.

A páciens 2001 tavaszán már feküdt a jászberényi kórházban asztmás megbetegedése miatt, majd elbocsátását után a pulmonológiai szakrendelésen folyamatos ambuláns gondozásban részesült. Időközbeni extrém túlsúlya miatt kezelő szakorvosa gyermekklinikai kivizsgálást kezdeményezett, amely érdemi változást nem hozott, feltehetően a túlzott kalória-bevitel miatt.

Kórosan elhízott és asztmás volt a fiú

Betegjogi képviselők
A betegjogi képviselő a betegek - az egészségügyi törvényben meghatározott - jogainak védelmét látja el, valamint feladatuk az is, hogy segítség őket jogaik megismerésében és érvényesítésében.
Betegjogi képviselők

A kóros elhízás miatt a fiatalnak nyugalmi helyzetében is erős, terhelésre pedig nehézlégzése volt. A beteg október 26-án jelentkezett először édesanyjával a kórház pulmonológiai szakrendelésen, ahol a fizikális vizsgálat mellett röntgenfelvétel készült.

Ez utóbbi a tüdő jobb oldalán gyengült légzési területnek megfelelő gyulladást igazolt. A gyermek és anyja a kórházi felvétel ellen akkor tiltakozott, a kezelőorvos pedig mérlegelve az egyéb körülményeket, az ambuláns kezelés mellett döntött.

A fiúnak antibiotikumot adott, életmódbeli tanácsokkal látta el, majd hazabocsátotta azzal, hogy állapotának romlása esetén azonnal, egyébként négy nap múlva kontrollvizsgálaton mindenképpen jelentkezzen.

Betegjogok

A beteg édesanyjával október 29-én reggel kereste fel másodszor a kórház gyermekosztályát súlyos általános állapotban, kifejezetten nehézlégzéssel és a tüdők felett hörgő színezetű légzési hanggal. A röntgenlelet kétoldali tüdőgyulladást, és kisvérköri pangást igazolt.

Mindezekre tekintettel sürgősségi ellátása után, oxigén adás mellett a szolnoki Hetényi kórház gyermekosztályára került, ahol az intenzív ellátás ellenére november elsején elhunyt. Szervezetében kimutatták a H1N1 vírus jelenlétét.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Milyen testi és lelki tünetek jelentkezhetnek?

Onkológia Onkológia

Mennyiben lehet ma az ellátás személyre szabott?

ÁNTSZ: egyre több az influenzás...

Az előző héthez képest több mint 50 százalékkal emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, s további betegekben a vírust is...

H1N1 - Természetes módszerek a...

A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a...

10 dolog, mellyel növeli a H1N1...

Akár úgy dönt, hogy beoltatja magát, akár úgy, hogy mégsem, fontos tudni, mivel előzheti meg a szezonális influenza vagy a H1N1 fertőzés...

H1N1 - A járvány terjedése...

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelentése szerint a 48. héten a következő módon alakult az új influenzás...

Az Ön orvosa felismeri a H1N1-et?

A WHO kiadványa szerint a H1N1 egyik tünete a magas láz, ám ezt a legújabb vizsgálati eredmények alapján a Lancet című orvosi lap cáfolja. Őket...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.