• H1N1 vakcina - Súlyos allergiás reakciók Kanadában

    Szerző: Független Hírügynökség

    A kanadai egészségügyi hatóságokat a WHO figyelmeztette elsőként arra, hogy probléma lehet az oltóanyaggal. Az Egészségügy Világszervezet ezzel együtt is javasolja a védőoltást.

    Kanadában hat esetben okozott súlyos allergiás reakciót az újnfluenza elleni oltás, jelentették be a hatóságok kedden este. Mind a hat páciens jobban érzi már magát.

    Hirdetés

    Az oltóanyag mind a hat esetben a brit GlaxoSmithKline gyár Aprepanrix vakcinája volt, méghozzá ugyanabból a szállítmányból. Ez a tétel 172 ezer adagot tartalmaz, és november 2-án kezdték kiszállítani, közölte a kanadai egészségügyi minisztérium szóvivője.

     Oltóközpontok és helyszínek
    Helyszínek és praktikus információk az oltóközpontokról. Péntektől országszerte 29 kezdte meg működését, ám számuk hamarosan 200-ra nő.
    Ön hol oltatja be magát? >>
    A kiszállítást leállították, de a szóvivő nem tudta megmondani, hogy addig hány adagot használtak már fel az oltóanyagból. A hat súlyos allergiás roham abnormálisan magasnak számít, mert az elfogadott szabály szerint 100 ezer oltásra egy juthat.

    Ilyen súlyos, az egész szervezetre kiható allergiás roham - szakszóval anafilaxiás sokk - oltóanyagtól, vagy például kagyló, rák fogyasztásától vagy rovarcsípéstől léphet fel.

    Jellemzői a légzési nehézség és a vérnyomás hirtelen lezuhanása. Az ilyen állapot azonnali orvosi segítség nélkül halált okozhat.

      Védőoltást követelnek az amerikai mikulások

    A 200 önkéntes télapót tömörítő Santa America szervezet vezetője, Ernest Berger egy rádiónak nyilatkozva kijelentette, hogy a Mikulások ugyanolyan elbánást kérnek maguknak, mint amilyenben a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók részesülnek, akik elsőbbséget élveznek az oltásban.
    A Santa America piros ruhás tagjai általában beteg gyerekeket látogatnak meg a karácsonyi szezonban. A szervezet honlapja praktikus tanácsokkal látja el Mikulásait. "Akármilyen gyönyörű érzés is, amikor egy kisgyerek belefúrja kis fejét a Mikulás szakállába, hogy puszit adjon, de legyetek óvatosak, és utána fertőtlenítsétek a szakállatokat" - áll a weboldalon. "Ne nyúljatok arcotokhoz, szátokhoz, orrotokhoz, szemetekhez. És ne érintsétek meg a kisgyerekek arcát.
    Ha ez mégis előfordul, akkor azonnal fertőtlenítsétek a kezeteket" - szól a következő tanács. "A Mikulás szedjen vitaminokat és más orvosilag jóváhagyott erősítő szereket, hogy immunrendszerét csúcsformában tartsa" - tanácsolja az amerikai télapószervezet.

    A WHO továbbra is ajánlja a védőoltást

    H1N1-teszt
    Új influenzára utalnak a tünetei? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a megoldáshoz.
    Válaszoljon a kérdésekre! >>
    Az egészségügyi szóvivő felhívta a figyelmet, ahogy aki már megkapta az oltást, és nem lépett fel nála ilyen roham, annak most már nem kell izgulnia.

    A kanadai minisztériumi szóvivő megismételte, hogy a világjárványos influenza elleni oltóanyag biztonságos és hatásos.

    "Az, hogy az oltóanyag egy konkrét tételével kapcsolatban problémát találtunk, csak azt bizonyítja, hogy működik a megfigyelő rendszerünk" - fogalmazott. A kanadai egészségügyi hatóságokat a WHO figyelmeztette elsőként arra, hogy probléma lehet az oltóanyaggal.

    Az Egészségügy Világszervezet ezzel együtt is javasolja a védőoltást. A WHO szerint a világjárványos influenza elleni harcnak továbbra is a védőoltás a leghatásosabb eszköze.

    További cikkek az új influenzáról
   • A hatvan felettiek védettebbek a H1N1 ellen
   • "A terhes nőknek különösen ajánlott a H1N1 vakcina"  
   • H1N1 - A halálesetek mögött felülfertőződés áll?  
   • Megfázás, influenza, H1N1 - hogyan különböztethetők meg?
   • Őszintén a H1N1 vakcináról - Az oltási pánik mellékhatásai
   • H1N1 - Kinek kell fizetni az oltásért?
   • H1N1 - Óva intenek a megelőző gyógyszertől  
   • H1N1 és terhesség - Mennyire veszélyes?
   • Hogyan terjed a sertésinfluenza az emberben? 
   • H1N1 - A súlyos szövődmények felerészben egészséges embereket érintettek
   • H1N1 - Életkorok és halálozási arány
   • Nem lesz kötelező a védőoltás
   • A mutáció a jelenleginél súlyosabb lehet?
   • H1N1 - Elsősorban a gyerekek terjesztik, őket oltsák be
   • H1N1 vakcina - Szavatosság és biztonság
   • Még több évig fertőzhet a H1N1 vírus 
   • (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.11.25 09:33
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Európa keleti részén a legmagasabb az influenza-aktivitás

    Rendkívül intenzíven terjed az influenza Európa keleti részén, Ukrajna és Oroszország is erről adott jelentést az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi összefoglalójában. Magyarországon a 6. héten 43.700 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Járvány idején a fertőzés megelőzésében az általános személyi higiénés magatartás a döntő, ennek egyik legegyszerűbb módja a rendszeres és alapos kézmosás.

    ÁNTSZ: egyre több az influenzás beteg

    Az előző héthez képest több mint 50 százalékkal emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, s további betegekben a vírust is kimutatták - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán az MTI-vel.

    Már lehet oltatni influenza ellen

    Bár az enyhe idő bizakodásra adhat okot, aligha úszhatjuk meg a valódi őszt, minden szépségével és betegeskedésével együtt. Még mielőtt azonban elrohannánk a drogériába a papírzsebkendő készleteket feltölteni, tegyünk egy rövid kitérőt a háziorvosnál, s kérjünk influenza elleni védőoltást!

    Újabb áldozata van az influenzának

    Meghalt egy influenzás beteg Zala megyében a H1N1 vírus fertőzése következményeként - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve kedden az MTI-vel. Az intézet tájékoztatása szerint a beteg a 35-59 éves korcsoportba tartozott és előzőleg nem kapott védőoltást.

    Influenza védőoltás: Pandémiás törzset is tartalmaz a vakcina

    Az elmúlt évi pandémiás H1N1 vírustörzset is tartalmazza az Omninvest szezonális influenza elleni oltóanyaga, ennek ellenére bizonyos korcsoportoknak érdemes beoltatniuk magukat a pandémiás szérummal is - közölte a cég szóvivője szerdán az MTI-vel.

    H1N1 - A beoltott gyerekek felénél influenzás tünetek jelentkeztek

    A laborvizsgálatok során derül majd ki, hogy a H1N1 vírusnak volt-e "kórokozó szerepe". A tünetek egyébként enyhe lefolyásúak voltak, kisebb láz és köhögés jelentkezett a gyerekeknél, akik közül kórházba senki sem került - mondta Bujdosó László, megjegyezve, hogy már valamennyien gyógyultnak tekinthetők és szövődmények nem alakultak ki náluk.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.