• H1N1 - Utazás és fertőzés

    Szerző: utazaselott.hu

    Bár a trópusi országokban nem az influenza jelenti a legnagyobb veszélyforrást, az idei esztendőben a H1N1 járvány terjedésével erre is fel kell készülnie az utazóknak. Előfordulhat ugyanis, hogy a H1N1 vírus által erősen érintett európai nagyvárosok repterein a gyanútlan utazó megfertőződik.

    A fertőzés utazás esetén komoly rizikót jelenthet, hiszen előfordulhat, hogy a célországban nincsenek meg a gyógyításhoz szükséges egészségügyi eszközök, gyógyszerek és intézmények.

    Hirdetés

    Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint az északi féltekén, az influenzaszezon kezdetét követően tovább erősödött a H1N1 járvány, a fertőzöttek számát 440 ezerre becsülik, a nyilvántartott elhunytak száma pedig elérte 5700 főt.

     Oltóközpontok és helyszínek
    Helyszínek és praktikus információk az oltóközpontokról. Péntektől országszerte 29 kezdte meg működését, ám számuk hamarosan 200-ra nő. Ön hol oltatja be magát? >>
    Ha valaki idén szeretne hosszabb útra indulni, akkor már jóval az utazás előtt érdemes beoltatnia magát H1N1 ellen, hiszen az amerikai betegségmegelőzési központ (CDC) szerint a betegeknek egyáltalán nem ajánlott az utazás.

    Tájékozódjon a karanténról!

    Utazás előtt mindenképpen érdemes tájékozódni arról, hogy a meglátogatandó országokban nem vezettek-e be karantént a H1N1 fertőzés megelőzésére, hiszen ebben az esetben kötelezően be kell mutatni a H1N1 elleni védőoltást bizonyító dokumentumot, illetve előfordulhat, hogy az európai utazókat egyáltalán nem engedik be az országba.

     A mutáns vírustól is óv a védőoltás?
    Az Egyesült Államokban Anne Schuchat, a CDC járványügyi intézet egyik vezetője kijelentette, hogy a világjárványos influenza mutációja nem befolyásolja a védőoltások vagy az antivirális gyógyszerek hatásosságát. A világ több pontján megjelent a mutáns vírus >>
    Az aktuális információkról az adott célországok nagykövetségein kérhetünk felvilágosítást.

    A H1N1 elleni védőoltást szintén az oltóközpontokban, illetve a háziorvosoknál igényelhetik az utazók.

    Ha már valaki megfertőződött, akkor antivirális készítményekkel kezelheti betegségét, amelyről szintén az orvosoknál tájékozódhatunk.

    (www.utazaselott.hu)

    Legutóbb frissült: 2009.11.25 08:32
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Tanácsok az utazási betegség megelőzéséhez

    Az utazási betegség az egyensúly-érzékelés zavarai miatt alakul ki.

    Utazási tippek pajzsmirigybetegeknek

    Akár autóval, repülővel, vonattal vagy hajóval utazik, a pajzsmirigybetegnek pár dolgot előre meg kell terveznie, hogy az utazás alatt is biztonságban tudhassa az egészségét.

    Hogyan tároljuk a gyógyszereket a nyári melegben?

    Hőség idején a gyógyszerek tárolásával, szedésével kapcsolatban különösen körültekintőnek kell lennünk.

    Utazási betegség: Hogyan lehet megelőzni?

    Az utazási betegség egyes embereknél előfordul, másoknál viszont nem jelentkezik. Mi ennek az oka, és hogyan lehet megelőzni a tüneteket?

    Most utazik? Erre figyeljen, ha szívbeteg!

    Az utazás nem tilos még szívbetegeknek sem. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa szerint csupán elővigyázatosság szükséges annak, aki szívinfarktuson, stroke-on, szívműtéten esett át, a biztonság érdekében.

    A hosszú utak veszélyeit érdemes komolyan venni

    Az már régóta ismert, hogy a hosszabb utazás növeli a trombózis kialakulásának kockázatát. Elsősorban a repülőutakkal kapcsolatban halljuk ezt gyakran, ám a kockázat a jármű fajtájától függetlenül bármely hosszabb utazás során fokozott.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.