H1N1 - A mutáns vírustól is óv a védőoltás?

Szerző: Független Hírügynökség

Az Egyesült Államokban Anne Schuchat, a CDC járványügyi intézet egyik vezetője kijelentette, hogy a világjárványos influenza mutációja nem befolyásolja a védőoltások vagy az antivirális gyógyszerek hatásosságát.

A védőoltás továbbra is hatásos a világjárványos influenza ellen, bár előfordult már a vírus mutációja, jelentették ki a hétvégén európai és amerikai szakemberek.

Bruno Lina, a dél-franciaországi influenzafigyelő központ igazgatója szerint a mutáció megjelenése nem meglepő.

Oltóközpontok és helyszínek
Helyszínek és praktikus információk az oltóközpontokról. Péntektől országszerte 29 kezdte meg működését, ám számuk hamarosan 200-ra nő.
Ön hol oltatja be magát?

"Számítottunk rá, mondtuk előre, hogy lesz ilyen, és a jövőben is elő fog fordulni mutáció" - közölte a szakember az AFP francia hírügynökséggel. "Ez semmit sem változtat a kezelésen és a védőoltáson" - tette hozzá.

Az Egyesült Államokban Anne Schuchat, a CDC járványügyi intézet egyik vezetője kijelentette, hogy a világjárványos influenza mutációja nem befolyásolja a védőoltások vagy az antivirális gyógyszerek hatásosságát.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken jelentette be, hogy Norvégiában az első két halálos áldozatban a világjárványos influenzavírus mutánsait különítették el. De a WHO szerint nincs jele annak, hogy a mutáns vírusoknak nagyobb lenne a megbetegítő képességük vagy több halálesetet okoznának.

A világ több pontján megjelent a mutáns vírus

A WHO felfedte, hogy hasonló mutációk történtek már Brazíliában, Kínában, Japánban, Mexikóban, Ukrajnában és az Egyesült Államokban. "A vizsgálatok azt mutatják, hogy a rendelkezésre álló vakcinák védelmet nyújtanak " (a mutáns vírusok ellen) - áll a WHO közleményében.

H1N1 - hírek

Hasonlóan nyilatkozott szombaton a francia tiszti főorvos, Didier Houssin, kijelentve, hogy a védőoldás ugyanúgy kiváltja a szervezet védekező reakcióját, vagyis nem érinti a vírus mutációja.

A tudósok ennek ellenére aggódnak, hogy az influenzavírusok idővel olyan változattá alakulhatnak, amely súlyosabb megbetegedést és több halálesetet okoznak. A WHO pénteki adatai szerint április óta az egész világon mintegy 6.750 ember halt meg a világjárványos influenza következtében.

H1N1 - Milyen titkokról nem tud a nyilvánosság?

Törvénysértő, hogy a nyilvánosság a mai napig nem ismerheti teljes egészében a vakcinák gyártására, illetve szállítására vonatkozó szerződéseket, a vírusfertőzés kezelésére alkalmas gyógyszerből rendelkezésre álló készleteket - közölte Gulyás Gergely alkotmányjogász.
Miért káros a titoktartás?

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

ÁNTSZ: egyre több az influenzás...

Az előző héthez képest több mint 50 százalékkal emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, s további betegekben a vírust is...

H1N1 - Természetes módszerek a...

A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a...

10 dolog, mellyel növeli a H1N1...

Akár úgy dönt, hogy beoltatja magát, akár úgy, hogy mégsem, fontos tudni, mivel előzheti meg a szezonális influenza vagy a H1N1 fertőzés...

Influenzás volt? Valószínűleg...

Amerikai kutatók szerint azok, akik többször voltak influenzások vagy többször is kaptak influenza elleni védőoltást, egyfajta védelmet élveznek az...

H1N1 kisokos - Tünetek, kezelés...

A H1N1 az A típusú influenzavírus egyik altípusa, az emberi influenza leggyakoribb okozója. Tudjon meg mindent a védőoltásról és a betegségről itt...

Hasznos tudnivalók az új...

Honnan ered a betegség neve? Melyek a legfontosabb tünetei? Milyen szövődményeket okozhat? Cikkünkből többek között ezekre a kérdésekre kapunk...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.