• A szakáll és bajusz is veszélyes lehet - H1N1 és a Mikulás-nap

    Szerző: Független Hírügynökség

    Az ÁNTSZ szerint nem kell korlátozni a téli rendezvényeket, de felhívják a figyelmet arra, hogy az ilyen közösségi események, mint például a munkahelyi Mikulás-ünnepségek, felgyorsíthatják az influenza terjedését - olvasható a népegészségügyi és tisztiorvosi szolgálat közleményében.

    Ha a szülők, intézményvezetők, programszervezők az ünnepség megtartása mellett döntenek, az ÁNTSZ több óvintézkedést is javasol, így például azt, hogy a Mikulás feltétlenül oltassa be magát.

    Hirdetés

     Oltóközpontok és helyszínek
    Helyszínek és praktikus információk az oltóközpontokról. Péntektől országszerte 29 kezdte meg működését, ám számuk hamarosan 200-ra nő.
    Ön hol oltatja be magát? >>
    Az ÁNTSZ a Mikulás-ünnepségek megtartásánál azt tanácsolja például, hogy a szervezők igyekezzenek tágas, jól szellőztethető helyszínt találni. Azok pedig, akik influenzaszerű megbetegedés tüneteit észlelik magukon, maradjanak otthon.

    A Mikulásoknál, akik december elején nagyon sok gyermekkel találkoznak, a fertőzésveszély nagyon nagy, ezért az ÁNTSZ azt javasolja: megelőzésképpen kérjék az influenza elleni védőoltást különösen az idős, túlsúlyos vagy krónikus betegségben szenvedő Mikulások, mivel ők a fokozott kockázati csoportba tartoznak.

    Az ÁNTSZ továbbá azt tanácsolja: az ünnepségeken biztosítsák, hogy a Mikulás és a résztvevők gyakran kezet moshassanak, valamint jól látható helyre helyezzenek ki papírzsebkendőket. A szakáll, bajusz, amely a Mikulás hagyományos viseletéhez tartozik, szintén veszélyt jelenthet, ha váladékcseppek tapadnak rá, ezért kerüljék a puszit, a kézfogást és a szoros kontaktust a gyerekekkel.

     H1N1 - Milyen titkokról nem tud a nyilvánosság?

    Törvénysértő, hogy a nyilvánosság a mai napig nem ismerheti teljes egészében a vakcinák gyártására, illetve szállítására vonatkozó szerződéseket, a vírusfertőzés kezelésére alkalmas gyógyszerből rendelkezésre álló készleteket - közölte Gulyás Gergely alkotmányjogász.
    Miért káros a titoktartás? >>

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.11.22 11:33
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

    2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

    Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

    A 6. héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma: 2016. február 5-11. között a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 27,5 százalékkal több, 60 900 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

    Influenzajárvány: veszély a tömegközlekedési eszközökön

    A téli influenzaszezonnal évről évre szembesülnünk kell november végétől kora tavaszig, amely a lakosság jelentős százalékát érinti. Ha sorra vesszük a fertőzés rizikófaktorait, joggal tarthatunk a tömegközlekedési eszközök használatától, hiszen a zsúfolt helyek kifejezetten kedveznek a fertőzések terjedésének. Mit tehetünk, hogy elkerüljük az influenzajárványt? Van-e hatásos védekezési módszer?

    Romániában újabb négy halálos áldozatot követelt az influenzajárvány

    Újabb négy influenzás beteg halt meg a múlt héten Romániában, ezzel immár nyolcra emelkedett a járvány áldozatainak a száma.

    Elkezdődött az influenzaszezon

    A megbetegedési mutató átlépte a járványküszöböt, a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján az országban január 15-21. között az előző hetinél 32,7 százalékkal többen, azaz 16 850 ember fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának kórházhigiénés és járványügyi felügyeleti főosztálya.

    Visszavonulóban az influenzajárvány - Aktuális információk

    A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján végzett becslés alapján az országban 2017. február 13. és 19. között 44 000 beteg fordult influenzás tünetekkel orvoshoz az előző heti 66 200 fővel szemben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.