H1N1 - Milyen titkokról nem tud a nyilvánosság?

Szerző: MTI

Törvénysértő, hogy a nyilvánosság a mai napig nem ismerheti teljes egészében a vakcinák gyártására, illetve szállítására vonatkozó szerződéseket, a vírusfertőzés kezelésére alkalmas gyógyszerből rendelkezésre álló készleteket - közölte Gulyás Gergely alkotmányjogász.

Az alkotmányjogász álláspontja szerint valamennyi szerződést mellékletekkel együtt az utolsó betűig nyilvánosságra kell hozni.

Oltóközpontok és helyszínek
Helyszínek és praktikus információk az oltóközpontokról. Péntektől országszerte 29 kezdte meg működését, ám számuk hamarosan 200-ra nő.
Ön hol oltatja be magát?

Szintén nem ismert, hogy az oltóanyagok, illetve a szájon át adható antivirális gyógyszerek szállítása az egyes régiókba milyen terv, illetve elosztás alapján történik, noha ezek is közérdekű információk, ráadásul eltitkolásuk az azonos területeken található patikákban tapasztalható oltóanyag- és gyógyszerhiány miatt felveti annak a gyanúját, hogy ezek kiszállítására nem kizárólag szakmai megfontolások alapján kerül sor - írta közleményében Gulyás Gergely.

Szerinte az oltóanyag kapcsán a titoktartás azért is rendkívül káros, mert a közvélemény a megfelelő tájékoztatás hiányában nem csupán a többmilliárdos üzlet mára beigazolódni látszó tisztességtelen hasznát valószínűsíti, hanem az oltóanyag hatékonyságát is megkérdőjelezi, így a közbizalom elvesztésével az új influenza elleni védekezés egészének sikeressége kerül veszélybe.

A H1N1 vírus elleni védekezéssel kapcsolatos információk közérdekű adatnak minősülnek, melyek a társadalmi érdeklődés miatt kiemelt fontossággal bírnak - húzta alá. Hozzátette: a közfeladatot ellátó személy – mint az egészségügy területén az egészségügyi miniszter, országos tisztifőorvos, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet vezetője – az adatvédelmi törvény szerint a feladatkörébe tartozó ügyben köteles gyors és pontos tájékoztatást adni.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a minisztérium, illetve a szakigazgatási szervek által az oltóanyag beszerzésével, gyógyszerek vásárlásával, illetve a vakcinák és a gyógyszerek szállításával kapcsolatosan kötött szerződések szintén közérdekű adatnak minősülnek, mivel fedezetüket a költségvetés, tehát közpénz biztosítja. Ezeket az okiratokat az érintett szerv adatkezelőként köteles nyilvánosságra hozni. Ez csak az adatvédelmi törvényben rögzített okokból lenne megtagadható, mint például honvédelmi, vagy nemzetbiztonsági érdek, ilyen azonban nem áll fenn.

Az Egészségügyi Minisztérium hétfőn hozta nyilvánosságra honlapján a vakcinagyártó Omninvesttel kötött szerződés egy részét. A dokumentumból annyi derül ki, hogy kik a szerződő felek, mi a szerződés típusa, tárgya, ezen kívül a bruttó érték és a szerződés időtartama.

H1N1 hírek

A mindössze két sorból álló táblázat szerint az Egészségügyi Minisztérium négymillió adag pandémiás oltóanyag szállítására kötött szerződést mintegy 4,5 milliárd forint értékben a gyártóval, valamint együttműködési megállapodást kötött az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet az Omninvesttel kétmillió adag H1N1 oltóanyag patikai szállítására.

A Szabadság Kört 2007 októberében alapították politikusok és közéleti személyiségek, többek között Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke, Borókai Gábor újságíró, Gulyás Gergely jogász, Hegedűs Zsuzsa szociológus és Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő.

(MTI)

Hozzászólások (5)

Cikkajánló

Anafilaxiás sokk Anafilaxiás sokk

Milyen tünetekről ismerhetjük fel? Mit tegyünk anafilaxiás sokk esetén?

ÁNTSZ: egyre több az influenzás...

Az előző héthez képest több mint 50 százalékkal emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, s további betegekben a vírust is...

H1N1 - Természetes módszerek a...

A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a...

10 dolog, mellyel növeli a H1N1...

Akár úgy dönt, hogy beoltatja magát, akár úgy, hogy mégsem, fontos tudni, mivel előzheti meg a szezonális influenza vagy a H1N1 fertőzés...

H1N1 - A járvány terjedése...

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelentése szerint a 48. héten a következő módon alakult az új influenzás...

Az Ön orvosa felismeri a H1N1-et?

A WHO kiadványa szerint a H1N1 egyik tünete a magas láz, ám ezt a legújabb vizsgálati eredmények alapján a Lancet című orvosi lap cáfolja. Őket...

Terhesség és H1N1 fertőzés -...

A 47. héten 706-ra emelkedett az új influenzások száma Magyarországon. Közülük 8 beteg halt meg bizonyítottan H1N1 fertőzés következtében.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.