• H1N1 - Milyen titkokról nem tud a nyilvánosság?

    Szerző: MTI

    Törvénysértő, hogy a nyilvánosság a mai napig nem ismerheti teljes egészében a vakcinák gyártására, illetve szállítására vonatkozó szerződéseket, a vírusfertőzés kezelésére alkalmas gyógyszerből rendelkezésre álló készleteket - közölte Gulyás Gergely alkotmányjogász.

    Az alkotmányjogász álláspontja szerint valamennyi szerződést mellékletekkel együtt az utolsó betűig nyilvánosságra kell hozni.

    Hirdetés

     Oltóközpontok és helyszínek
    Helyszínek és praktikus információk az oltóközpontokról. Péntektől országszerte 29 kezdte meg működését, ám számuk hamarosan 200-ra nő.
    Ön hol oltatja be magát? >>
    Szintén nem ismert, hogy az oltóanyagok, illetve a szájon át adható antivirális gyógyszerek szállítása az egyes régiókba milyen terv, illetve elosztás alapján történik, noha ezek is közérdekű információk, ráadásul eltitkolásuk az azonos területeken található patikákban tapasztalható oltóanyag és gyógyszerhiány miatt felveti annak a gyanúját, hogy ezek kiszállítására nem kizárólag szakmai megfontolások alapján kerül sor - írta közleményében Gulyás Gergely.

    Szerinte az oltóanyag kapcsán a titoktartás azért is rendkívül káros, mert a közvélemény a megfelelő tájékoztatás hiányában nem csupán a többmilliárdos üzlet mára beigazolódni látszó tisztességtelen hasznát valószínűsíti, hanem az oltóanyag hatékonyságát is megkérdőjelezi, így a közbizalom elvesztésével az új influenza elleni védekezés egészének sikeressége kerül veszélybe.

    A H1N1 vírus elleni védekezéssel kapcsolatos információk közérdekű adatnak minősülnek, melyek a társadalmi érdeklődés miatt kiemelt fontossággal bírnak - húzta alá. Hozzátette: a közfeladatot ellátó személy – mint az egészségügy területén az egészségügyi miniszter, országos tisztifőorvos, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet vezetője – az adatvédelmi törvény szerint a feladatkörébe tartozó ügyben köteles gyors és pontos tájékoztatást adni.

    Felhívta a figyelmet arra, hogy a minisztérium, illetve a szakigazgatási szervek által az oltóanyag beszerzésével, gyógyszerek vásárlásával, illetve a vakcinák és a gyógyszerek szállításával kapcsolatosan kötött szerződések szintén közérdekű adatnak minősülnek, mivel fedezetüket a költségvetés, tehát közpénz biztosítja. Ezeket az okiratokat az érintett szerv adatkezelőként köteles nyilvánosságra hozni. Ez csak az adatvédelmi törvényben rögzített okokból lenne megtagadható, mint például honvédelmi, vagy nemzetbiztonsági érdek, ilyen azonban nem áll fenn.

    Az Egészségügyi Minisztérium hétfőn hozta nyilvánosságra honlapján a vakcinagyártó Omninvesttel kötött szerződés egy részét. A dokumentumból annyi derül ki, hogy kik a szerződő felek, mi a szerződés típusa, tárgya, ezen kívül a bruttó érték és a szerződés időtartama.

     H1N1 hírek
   • 23 halott Bulgáriában
   • H1N1-kisokos
   • Kárpátalján marad a karantén
   • Oltóközpontok listája
   • Mit ír a betegtájékoztató?
   • Ingyen oltják a hajléktalanokat
   • Kik betegszenek meg Magyarországon?
   • A háziorvosok sem oltatják be magukat
   • A mindössze két sorból álló táblázat szerint az Egészségügyi Minisztérium négymillió adag pandémiás oltóanyag szállítására kötött szerződést mintegy 4,5 milliárd forint értékben a gyártóval, valamint együttműködési megállapodást kötött az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet az Omninvesttel kétmillió adag H1N1 oltóanyag patikai szállítására.

    A Szabadság Kört 2007 októberében alapították politikusok és közéleti személyiségek, többek között Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke, Borókai Gábor újságíró, Gulyás Gergely jogász, Hegedűs Zsuzsa szociológus és Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.11.21 18:31
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Ezek a leggyakoribb tévhitek az influenzával kapcsolatban

    Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár még halálos is lehet, fontos, hogy mindannyian tudjuk, mi a mese és mi a valóság. Íme a leggyakoribb tévhitek.

    Európa keleti részén a legmagasabb az influenza-aktivitás

    Rendkívül intenzíven terjed az influenza Európa keleti részén, Ukrajna és Oroszország is erről adott jelentést az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi összefoglalójában. Magyarországon a 6. héten 43.700 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Járvány idején a fertőzés megelőzésében az általános személyi higiénés magatartás a döntő, ennek egyik legegyszerűbb módja a rendszeres és alapos kézmosás.

    Több mint 20 százalékkal emelkedett az influenzás megbetegedések száma

    Az országban lassan terjed az influenza, országszerte 12 800, az előző héthez képest csaknem 22 százalékkal több beteget regisztráltak - olvasható az Országos Epidemiológiai Központ (OKE) legfrissebb jelentésében.

    Már lehet oltatni influenza ellen

    Bár az enyhe idő bizakodásra adhat okot, aligha úszhatjuk meg a valódi őszt, minden szépségével és betegeskedésével együtt. Még mielőtt azonban elrohannánk a drogériába a papírzsebkendő készleteket feltölteni, tegyünk egy rövid kitérőt a háziorvosnál, s kérjünk influenza elleni védőoltást!

    Influenza elleni oltás újonnan felfedezett oltóanyaggal

    Minimum harminc influenza vírustörzs ellen alkalmazható sikeresen az az influenza elleni oltóanyag, amelyet amerikai kutatók fedeztek fel.

    Elkészült az influenza-A vírus ellenanyaga?

    Felfedezték brit és svájci kutatók az első olyan ellenanyagot, amely az influenza A vírus minden típusával képes felvenni a küzdelmet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.